HKU

College Breakout: Kunst als hulpmiddel om verandering mogelijk te maken

Datum: 24-11-2019
Plaats: Kinderboerderij Nieuw Rotsoord I Briljantlaan 101, 3523 CD Utrecht I Lokalen 1.4 en 1.5 (1e verdieping)
Tijd: 16:20 - 20:00 (inclusief eten)


Te gast tijdens de volgende College Breakout op maandag 25 november, is CASCOLAND. 
Plaatsen: Voor alle HKU College studenten en alumni


Cascoland is het internationale netwerk van kunstenaars, architecten en ontwerpers dat in 2004 is opgericht door Fiona de Bell en Roel Schoenmakers. Cascoland werkt met een multi-disciplinair team van kunstenaars en ontwerpers om participatie en het netwerk in buurten bevorderen door middel van artistieke interventies. Stadsmakers met een gedeelde fascinatie voor interdisciplinaire interventies in de openbare ruimte.

Het werk van Cascoland wordt gekenmerkt door daadkracht, de kunst van het uitproberen en tomeloze inzet. Zonder uitzondering committeren ze zich aan langdurige processen in plaats van kortlopende projecten. Hiermee wordt er op systemisch niveau gezocht naar ruimte voor strategische interventies in de dagelijkse routine van burgers en de openbare ruimte.

“Voor ons is het geen werk, dit is wie we zijn!”
Fiona de Bell, Cascoland

De Kolenkitbuurt in Amsterdam had in 2009 de twijfelachtige eer uitgeroepen te worden tot slechtste buurt van Nederland. De wijk is genoemd naar de kerk die er midden jaren vijftig verrees en die vanwege haar opvallende vorm die bijnaam kreeg.

Het ministerie van Onderwijs en Cultuur vroeg het kunstenaarsinitiatief met 'ruimtelijke interventies' te helpen het contact tussen de bewoners te verstevigen, en met succes. Van een publieke moestuin waar buurtbewoners samen voedsel verbouwen tot een ‘buurthotel’ met logeerplaatsen gerund door de mensen uit de buurt.
De Kolekit buurt is mede door tien jaar inspanning van Cascoland geworden tot een verbonden wijk, én een gewild gebied voor ontwikkelaars en bewoners uit andere delen de stad.

De interventies van Cascoland zijn hulpmiddelen die door deelnemers en doelgroepen worden gebruikt in plaats van kunstwerken die alleen worden tentoongesteld. De interventies zijn bedoeld om mensen uit te dagen en aan te zetten tot verandering. Het gesprek wordt niet alleen met publiek en bewoners gevoerd, maar ook met ontwikkelaars, ontwerpers, bedrijven en overheden.

Wat zijn College Breakouts?
In een veranderende wereld staan we voor complexe en urgente vraagstukken zoals de klimaat crisis, razendsnelle technologische ontwikkeling en sociale vraagstukken. Stuk voor stuk uitdagingen die nieuwe vaardigheden en vormen van leiderschap van ons vragen. Het ontbreekt vaak niet aan de wil om te innoveren en vernieuwen maar hoe geef je verandering vorm in bestaande structuren en organisaties?

Tijdens College Breakouts gaan we aan de slag met deze vragen. Aan de hand van de ervaringen van gastsprekers uit allerlei disciplines en sectoren onderzoeken we hoe jij als ontwerper, sociaal ondernemer of creatief professional bruggen bouwt tussen disciplines en sectoren.

De College Breakouts zijn een vast onderdeel van HKU College. Tijdens deze Breakouts maak je op een snelle en effectieve manier kennis met belangrijke innovatietheorieën, nieuwe technologieën én de persoonlijke verhalen achter innovatie. Verhalen die verbinden en je blikveld verruimen.

Zet de aankomende College Breakouts alvast in je agenda:
● Maandag 17 februari 2020, 16:30 - 20:00
● Maandag 23 maart 2020, 16:30 - 20:00
● Maandag 20 april 2020, 16:30 - 20:00
● Maandag 25 mei 2020, 16:30 - 20:00


Wil je deelnemen aan deze of een andere College Breakout, maar geen HKU student of alumni? Neem dan contact op via info@nannewytze.nl.