HKU

Boek Wessel Oltheten gaat internationaal

9 maart 2017


Het boek Mixen met impact – muzikale keuzes leren maken van docent Wessel Oltheten (HKU Muziek en Technologie) verschijnt na succes in Nederland in 2018 ook op de internationale markt. Ook binnen HKU wordt het boek gebruikt als lesmateriaal.


In het boek gaat Oltheten in op de creatieve en technische concepten achter het maken van een mix, uiteenlopend van een akoestisch nummer tot een bombastische filmscore. “Het boek is in eerste instantie ontstaan vanuit de behoefte om het vak (mixen) beter te begrijpen, en later ook om het helder aan studenten uit te kunnen leggen.” Van begin tot eind neemt Oltheten de lezer stapsgewijs mee in het mixproces, maar benadrukt het belang van een eigen visie. “Elke productie is weer anders, dus volgens mij is het zinloos om letterlijk te vertellen wat je moet doen.” 


“Lesgeven heeft ook enorm geholpen bij het schrijven. Als een bepaalde uitleg (die voor mij persoonlijk helder was) voor de klas toch vragen oproept, blijkt dat je de kern van een onderwerp nog niet geraakt hebt. Dit soort spiegelingen aan de lespraktijk heeft het boek volgens mij enorm goed gedaan.”


Aan de hand van concrete voorbeelden, infographics en metaforen illustreert Oltheten zijn doelen en maakt het boek daarmee praktisch toepasbaar.