HKU

Alumnus Esther Gerritsen (Writing for Performance) schrijft boekenweekgeschenk 2016

4 maart 2016


Schrijfster Esther Gerritsen, alumnus van de HKU-studierichting Writing for Performance, heeft dit jaar het Boekenweekgeschenk 'Broer' geschreven. Iedereen die tijdens de komende Boekenweek 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken besteedt, krijgt het boek cadeau. De Boekenweek vindt dit jaar plaats van 12 tot en met 20 maart.

Esther Gerritsen (1972, Nijmegen) studeerde in 1996 bij HKU af aan de richting Writing for Performance (destijds de opleiding Dramaschrijven en Literaire Vorming). Ze debuteerde in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn (Uitgeverij De Geus). Daarna volgden de romans Tussen Een Persoon, Normale dagen en De kleine miezerige god. Haar laatste drie romans (Superduif uit 2010, Dorst uit 2012 en haar meest recente roman Roxy) werden allemaal genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

In 2014 ontving Gerritsen de Frans Kellendonk-prijs, die elke drie jaar wordt toegekend aan een Nederlandstalige auteur met een literair oeuvre dat getuigt van een onafhankelijke en originele kijk op maatschappelijke of existentiƫle problematiek. Ze schreef meerdere theaterteksten voor onder andere Keesen&Co en, samen met Saskia Diesing, het scenario voor de film Nena en de bewerking van haar roman Dorst. Ook heeft Gerritsen een wekelijkse column in de VPRO Gids.

Over het boekenweekgeschenk

Broer gaat over Olivia, financieel directeur van een familiebedrijf. Zij krijgt een telefoontje van haar broer Marcus. Zijn been dreigt te worden afgezet. Marcus en Olivia zien elkaar zelden, maar de amputatie raakt Olivia onverwachts, alsof het haar eigen been is dat ze verliest. Ze laat alles uit haar handen vallen in een hopeloze poging haar broer te redden. Maar het is de vraag of hij degene is die redding nodig heeft.

'Broer' is het geschenk voor de 81ste editie van de Boekenweek. Deze week wordt georganiseerd door de stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB).