HKU

HKU-Column november 2016

Er zijn mensen die dat diploma helemaal niet nodig hebben om hun droom waar te maken...

Floortje

'Eén ding is zeker: thuisblijven en een strandwandeling maken is altijd beter voor het milieu dan op reis gaan. Ook reizen is vaak een belasting voor het milieu. Ik ben me ervan bewust dat reizen die impact heeft en dat je, bijvoorbeeld door er televisieprogramma's over te maken of boeken over te schrijven, de zin in reizen stimuleert. Alleen ben ik van mening dat het verhaal meerdere kanten heeft. Ik vind dat reizen, helemaal als je het zo bewust mogelijk doet, niet alleen maar gebrandmerkt moet worden als "fout". Reizen vergroot namelijk ook je blikveld, laat je kennismaken met andere culturen en maakt je bewuster van de wereld waarin we leven; iets wat je ook bij terugkomst met je mee en uitdraagt.' Deze woorden komen uit de pen van een dame die voor mij een schoolvoorbeeld is van het principe 'practice what you preach'. O, wat houd ik daarvan en wat heb ik er een mateloze bewondering voor. Ze maakt televisie zoals het bedoeld is: anderen de mogelijkheid geven "ver te kijken" terwijl ze daarbij gewoon op de bank kunnen blijven zitten. Wat ik die bewuste donderdagavond doe valt dan ook in de categorie 'dat doet ze anders nooit hoor': ik bel om mijn stem uit te brengen, want het mag beslist niet aan mij liggen als ze die ring niet krijgt ... Anderhalf uur later klinkt het verlossende woord: 'De winnaar van de Gouden Televizierring 2016 is met 64% van de stemmen Floortje!' Ik voel de ooghoekjes vochtig worden ...

 

Als er ook een ring had bestaan voor het indrukwekkendste dankwoord, was Floortje Dessing 13 oktober jongstleden zonder enige twijfel met twee ringen naar huis gegaan: 'Ik sta hier nu te shinen met mijn team, nogmaals heel veel dank daarvoor, maar ik wil ook aandacht voor mensen buiten de camera, die niet te zien zijn, die net zo hard zwoegen. En mensen die op een dag als vandaag voor hun vak zo hard hebben gevochten dat ze de hoogste prijs ervoor hebben moeten betalen. Vandaag is de begrafenis van Jeroen Oerlemans. Ik wil dat dit soort mensen ook op dit soort momenten genoemd worden. Want hij is er niet meer, maar dit soort mensen verdienen óók ringen! Sorry, maar dit moest ik zeggen.' Chapeau, mevrouw Dessing! Of zoals ze het zelf zegt: 'Reizen maakt je bewuster van de wereld waarin we leven; iets wat je ook bij terugkomst met je mee en uitdraagt.' In "College Tour" vertelde ze dat ze haar opleiding nooit heeft afgemaakt. De zin 'Diploma's hangen aan de muur' gaat voor Floortje dus niet op. En waarom zou dat überhaupt moeten? De schaarse dagen dat ze niet onderweg is, heeft ze wel iets beters te doen dan naar in-een-grijs-verleden-behaalde diploma's te staren. Er zijn mensen die dat diploma helemaal niet nodig hebben om hun droom waar te maken en daarbij ook nog succesvol te zijn.

 

Engagement is een belangrijk uitgangspunt van het onderwijs aan HKU: 'We vragen studenten niet alleen dat ze verbintenissen leggen met de wereld om hen heen en dat ze erop afgaan, maar ook dat ze standpunten innemen ten opzichte van de context waarin ze verkeren. Met hen signaleren we wat er in de samenleving gebeurt.' En: 'De verbinding met het werkveld zoeken de studenten zelf. Het is goed als docenten zich realiseren dat voor studenten de opleiding een tussenstation is in hun life long learning: ze stapelen zelf hun inspiraties en aspiraties, gaan erachteraan en blijven dat doen na het afstuderen.' Floortje kwam niet eens aan afstuderen toe en naar nu blijkt niet ten onrechte. Na de vertoning van zijn film "Sketches of Siberia" op de afgelopen editie van het Nederlands Filmfestival, verklaarde filmmaker en HKU-docent Ben van Lieshout: 'Tijdens een roadmovie moet je openstaan voor wat je tegenkomt.' Het boek waaruit ik aan het begin van deze column citeerde, is toepasselijk getiteld: "365 dagen onderweg". Voor Floortje is het hele leven één grote roadmovie en misschien is het helemaal geen gek idee als we allemaal op die manier naar ons leven zouden durven kijken: openstaan voor wat je tegenkomt.

 

Openstaan voor wat je tegenkomt was precies wat Floortje deed. Tijd voor een eindexamenfilm die inhoudelijk haar goedkeuring zou kunnen wegdragen was er niet. Liever géén eindexamenfilm dan eentje die niet zou kunnen voldoen aan haar eigen maatstaven: het moest wél ergens over gaan! Erop afgaan, standpunten innemen en signaleren wat er in de wereld gebeurt: Floortje Dessing is een schoolvoorbeeld. Ze ging terug naar Syrië met alle risico's van dien: 'Ik wilde terug omdat ik de laatste vijf jaar via de media veel over Syrië heb gelezen en gezien en ik vind het ongelooflijk verdrietig hoe het daar zo verschrikkelijk fout is gegaan. Er zijn al meer dan 300.000 doden gevallen. Absurd. In alle berichtgeving herkende ik bijna niets van hoe ik Syrië ooit zag. Ik wilde het zelf zien om beter te kunnen begrijpen wat daar is misgegaan.' Als je het mij vraagt, Floortje, heb je alle gelijk van de wereld. In Syrië is écht iets misgegaan, maar in jouw carrière allerminst! Liever geringd dan gediplomeerd ... Want je bent geringd door kijkers zoals ik, die dankzij jou verder kunnen kijken dan ze zelf ooit zouden kunnen. Bedankt! En gefeliciteerd!

Lambertha Souman is redactioneel medewerkster bij HKU. Daarnaast is zij tekstschrijver in de breedste zin van het woord (liedteksten, poëzie, artikelen, brochures, folders).

lambertha.souman@hku.nl