HKU

Wil jij graag een periode naar het buitenland tijdens je studie? Dan zit je goed bij HKU.

Bij internationalisering denk je aan studieperiodes of stages in het buitenland, internationale excursies, ontmoetingen met buitenlandse studenten, kunstenaars en artists in residence in Nederland en samenwerking op afstand.


De beroepspraktijk waarin onze studenten en afstudeerders zich bewegen, strekt zich uit tot ver voorbij Utrecht en Nederland. Daarom is het belangrijk dat ze zich internationaal leren verhouden. Voor docenten, onderzoekers en medewerkers geldt dat net zo.


Als professionals in een veranderende wereld, staan we open voor nieuwe ervaringen en nieuwe perspectieven. We leren graag wat de wereld ons kan vertellen en laten ook graag zien wie we zélf zijn en hoe we dingen aanpakken. Want als je weet wie je zelf bent, kun je jezelf laten kennen door anderen.

Studeren in het buitenland

HKU stimuleert studenten om tijdens hun studie op uitwisseling te gaan, een stage te lopen of deel te nemen aan een project in het buitenland. De afgelopen jaren waren HKU-studenten in meer dan 50 landen over de hele wereld te vinden.


De mogelijkheden hiervoor worden georganiseerd binnen de school die overeenkomsten sluit met verschillende internationale partnerinstellingen. Binnen Europa zijn er ook mogelijkheden voor studenten en staf binnen het kader van Erasmus+.

Internationalisation 'at Home'

Je hoeft niet per se naar het buitenland om internationalisering bij HKU te ervaren. Op verschillende manieren haalt de instelling het buitenland naar binnen.


Zo werken studenten van HKU Media en HKU Kunst en Economie tijdens het jaarlijkse project Imagining Tomorrow samen met studenten van buitenlandse hogescholen voor echte opdrachtgevers. Tijdens de internationale week bij HKU Muziek en Technologie delen alumni die een carrière in het buitenland zijn begonnen hun ervaringen.


Bij HKU Theater maken tweedejaars studenten een interculturele voorstelling op afstand -via Skype- met studenten van een buitenlandse instelling. Een vergelijkbare interculturele kennismaking vindt plaats tussen HKU Design-studenten met een partnerinstelling in Colombia. Zo heeft iedere school zijn eigen manieren om de wereld naar binnen te halen.

Internationalisering op beleidsniveau

Het Expertisecentrum Onderzoek en Innovatie ondersteunt internationalisering in het onderwijs van HKU en is verantwoordelijk voor regionale, nationale en internationale relatieontwikkeling.


Dit omvat het aannemen van buitenlands personeel, de betrokkenheid van HKU bij internationale onderwijsnetwerken, het verzorgen van vertalingen en het hanteren van kwaliteitsnormen volgens internationale maatstaven.

Voor studenten

Ben je student aan HKU en wil je meer weten over studie of stage in het buitenland?

Naar de studentportal >

Voor medewerkers

Ben je medewerker van HKU en zoek je info over buitenlandse dienstreizen, uitwisselingen, excursies en vertalingen?

Naar de medewerkersportal >