HKU

Een benoeming tot HKU fellow geldt voor drie jaar. Daarna wordt hij of zij honorary fellow.

Vijf honorary fellows

Op dit moment kent HKU vijf honorary fellows:

• Edwin Jacobs
• Roland Spekle
• Tania Kross
• Janwillem Schrofer
• Jeroen van Mastrigt-Ide

Edwin Jacobs was tot eind 2016 artistiek directeur van het Centraal Museum in Utrecht. Aansluitend werd hij directeur van de Dortmunder U, een groot cultuurcentrum in Dortmund. Sinds januari 2018 is hij ook directievoorzitter van de Ruhr Kunstmuseen. In zijn fellowship richtte hij zich op het verbinden van culturele instellingen met het onderwijs.

Roland Spekle is producent en programmeur van elektronische en electro-acoustische muziek. Hij werkt voor HKU Muziek en Technologie aan Off ICMC, het side-programme van het grote internationale ICMC-congres (International Computer Music Conference) dat in september 2016 plaatsvond in TivoliVredenburg en waarvoor hij het bidbook mee voorbereidde.

'Tania Kross is operazangeres en oud-student van het Utrechts Conservatorium. Zij spitste haar fellowship via workshops toe op ondernemerschap voor studenten. In 2015 werd zij benoemd tot lid van de Akademie voor Kunsten. Ze kiest haar eigen weg om klassieke muziek zo dicht mogelijk bij een nieuw publiek en jongere generaties te krijgen.'

Janwillem Schrofer is oud-directeur van de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Met zijn fellowship leverde hij een bijdrage aan de maatschappelijke oriëntatie van HKU-studenten. In 2018 publiceerde hij Plan and Play, Play and Plan, waarin hij analyseert hoe de kunstenaar richting aan de eigen creatieve praktijk kan geven.

Jeroen van Mastrigt-Ide is creatief directeur van FreedomLab en expert op het gebied van interactieve en online leerstrategieën. Hij werkte met HKU samen aan visieontwikkeling op het gebied van MOOCs (Massive Open Online Courses), die hun vervolg kregen in Blended Learning.