HKU

Sinds een aantal jaar kent HKU fellows: nationale en internationale experts op het gebied van de kunsten, media en creatieve industrie die door hun verbintenis aan HKU studenten en medewerkers van HKU op hun eigen wijze inspireren.

Vijf fellows

De fellows van HKU vormen de brug tussen HKU en het werkveld. Een fellow wordt benoemd voor een periode van drie jaar en ontvangt een budget van € 5.000 om naar eigen inzicht te besteden met het oog op het doel van het fellowship. Op dit moment kent HKU vijf fellows:

• Erik-Jan de Boer
• Michael Dudok de Wit
• Floris Kaayk
• Janny Rodermond
• Iva Horvat

Honorary fellows

HKU heeft vijf honorary fellows:

• Edwin Jacobs
• Roland Spekle
• Tania Kross
• Janwillem Schrofer
• Jeroen van Mastrigt-Ide

Lees verder

Erik-Jan de Boer Erik-Jan de Boer
Floris Kaayk Floris Kaayk
Janny Rodermond Janny Rodermond
Michael Dudok de Wit Michael Dudok de Wit
Iva Horvat Iva Horvat

Erik-Jan de Boer

Erik-Jan de Boer is een Nederlandse filmanimator. Hij studeerde aan HKU aan de richting computeranimatie, dat toen nog Beeld- en Mediatechnologie heette en is sinds 1996 actief in Hollywood. Daar werkte hij mee aan blockbusters als 'The A-Team' en 'The Chronicles of Narnia'. In februari 2013 won hij, samen met drie collega’s, de Academy Award (OSCAR) voor beste visual effects voor hun werk aan de film ‘Life of Pi’, van regisseur Ang Lee.

Floris Kaayk

Floris Kaayk is cum laude afgestudeerd aan de afdeling animatie van de Academie voor Beeldende Kunsten Sint Joost in Breda en heeft zijn Master of Fine Arts gehaald aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. In zijn huidige werk focust hij zich op futuristische fantasieën en concepten. Het visualiseert technologische vooruitgang, soms door de voordelen te laten zien, andere keren door de negatieve consequenties te presenteren. Momenteel werkt hij aan een nieuw experimenteel online project genaamd ‘The Modular Body’. Het visualiseert een toekomst waar een prototype van het menselijk lichaam is ontworpen en gecreëerd met 3D printen en celcultuurtechnologieën. Tijdens Impact 2016 in Utrecht werd er bijzondere aandacht besteed aan ‘The Modular Body’.

Michael Dudok de Wit

Michael Dudok de Wit is animator, filmregisseur en illustrator. In 2000 maakte hij de animatiefilm '‘Father and Daughter', waarmee hij in 2001 daadwerkelijk de Oscar en de BAFTA won voor beste korte animatiefilm.

In 2017 is hij opnieuw genomineerd voor een Oscar voor de animatiefim Red Turtle.

Janny Rodermond

Binnen haar fellowship richt Janny Rodermond zich op de emancipatie van het maken en de potentie van nieuwe technologie binnen het kunstvakonderwijs. De HKU neemt op deze terreinen een voorhoedepositie in: Het Nieuwe Maken was het hoofdthema van de Onderwijsdag waarmee HKU het kalenderjaar 2018 van start ging. Janny Rodermond opende de dag door de urgentie van dit thema te agenderen: lees haar keynote hier terug.

Als fellow is Janny ook verbonden aan het traject Connected Making, dat bijdraagt aan het versterken van een lerende HKU.
Juist binnen het kunstvakonderwijs is de noodzaak om voortdurend te vernieuwen en positie te kiezen noodzakelijk. Bovendien heeft de HKU veel kennis en vaardigheden in huis, die een doorontwikkeling van een lerende HKU kunnen bevorderen. Prioriteit heeft dan ook het identificeren en delen van best practices binnen de verschillende geledingen van de HKU.

Iva Horvat

Iva Horvat is een hybride theaterprofessional en werkt wereldwijd als distributeur, creatieve producent en strategiedeskundige. Iva is hoogleraar Kinesiologie, danser, choreograaf en regisseur in dans en theater. Samen met Elise Garriga heeft ze ART REPUBLIC opgericht: een bureau voor strategieën en mobiliteit in de podiumkunsten.
Daarnaast is zij mentor en professor in management en distributie. Ze biedt cursussen en workshops met betrekking tot internationale verkoop en distributie in verschillende landen in Europa, Azië en Amerika met als thema "hoe kun je projectlandschappen en -strategieën in performing arts internationaliseren".


In de komende jaren zal ze werken met docenten, cursusleiders en masterstudenten van HKU Theater. Ze zal actief zijn in verschillende rollen, passend bij de behoeften van de afdeling. Op verzoek zal zij keynotes, masterclasses of feedback-sessies verzorgen op andere afdelingen van de HKU.