HKU

Sinds een aantal jaar kent HKU fellows: nationale en internationale experts op het gebied van de kunsten, media en creatieve industrie die door hun verbintenis aan HKU studenten en medewerkers van HKU op hun eigen wijze inspireren.

Zes fellows

De fellows van HKU vormen de brug tussen HKU en het werkveld. Een fellow wordt benoemd voor een periode van drie jaar en ontvangt een budget van € 5.000 om naar eigen inzicht te besteden met het oog op het doel van het fellowship. Op dit moment kent HKU zes fellows:

• Erik-Jan de Boer
• Michael Dudok de Wit
• Floris Kaayk
• Tania Kross
• Janny Rodermond
• Janwillem Schrofer

Honorary fellows

HKU heeft drie honorary fellows:

• Edwin Jacobs
• Roland Spekle
• Jeroen van Mastrigt-Ide

Lees verder

Erik-Jan de Boer Erik-Jan de Boer
Floris Kaayk Floris Kaayk
Tania Kross Tania Kross
Janny Rodermond Janny Rodermond
Janwillem Schrofer Janwillem Schrofer
Michael Dudok de Wit Michael Dudok de Wit

Erik-Jan de Boer

Erik-Jan de Boer is een Nederlandse filmanimator. Hij studeerde aan HKU aan de richting computeranimatie, dat toen nog Beeld- en Mediatechnologie heette en is sinds 1996 actief in Hollywood. Daar werkte hij mee aan blockbusters als 'The A-Team' en 'The Chronicles of Narnia'. In februari 2013 won hij, samen met drie collega’s, de Academy Award (OSCAR) voor beste visual effects voor hun werk aan de film ‘Life of Pi’, van regisseur Ang Lee.

Michael Dudok de Wit

Michael Dudok de Wit is animator, filmregisseur en illustrator. In 2000 maakte hij de animatiefilm '‘Father and Daughter', waarmee hij in 2001 daadwerkelijk de Oscar en de BAFTA won voor beste korte animatiefilm.

In 2017 is hij opnieuw genomineerd voor een Oscar voor de animatiefim Red Turtle.

Floris Kaayk

Floris Kaayk is cum laude afgestudeerd aan de afdeling animatie van de Academie voor Beeldende Kunsten Sint Joost in Breda en heeft zijn Master of Fine Arts gehaald aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. In zijn huidige werk focust hij zich op futuristische fantasieën en concepten. Het visualiseert technologische vooruitgang, soms door de voordelen te laten zien, andere keren door de negatieve consequenties te presenteren. Momenteel werkt hij aan een nieuw experimenteel online project genaamd ‘The Modular Body’. Het visualiseert een toekomst waar een prototype van het menselijk lichaam is ontworpen en gecreëerd met 3D printen en celcultuurtechnologieën. Tijdens Impact 2016 in Utrecht werd er bijzondere aandacht besteed aan ‘The Modular Body’.

Tania Kross

Tania Kross is operazangeres en oud-student van HKU Utrechts Conservatorium. Zij spitst haar fellowship toe op ondernemerschap. In verschillende workshops gaat zij met studenten van het conservatorium aan de slag om hen meer inzicht in en concrete tips te geven voor ondernemerschap in de muzieksector.

Janny Rodermond

Binnen haar fellowship richt Janny Rodermond zich op de emancipatie van het maken en de potentie van nieuwe technologie binnen het kunstvakonderwijs. De HKU neemt op deze terreinen een voorhoedepositie in: Het Nieuwe Maken was het hoofdthema van de Onderwijsdag waarmee HKU het kalenderjaar 2018 van start ging. Janny Rodermond opende de dag door de urgentie van dit thema te agenderen: lees haar keynote hier terug.

Als fellow is Janny ook verbonden aan het lectoraat Kunst en professionalisering. Daar onderzoekt ze in welke opzichten het lerend vermogen van een kunstvakopleiding zich onderscheidt van een lerende hogeschool. Hoe kan de kunst van het maken bijdragen aan de totstandkoming van een lerende hogeschool? Welk instrumentarium is daarvoor al aanwezig binnen de HKU en met name binnen het lectoraat?

Janwillem Schrofer

Janwillem Schrofer is oud-directeur van de Rijksakademie voor beeldende kunsten. Hij levert met zijn fellowship een bijdrage aan de maatschappelijke oriëntatie van HKU-studenten. Daarbij gaat het om de persoonlijke ontwikkeling en plaatsbepaling van de student als kunstenaar in de professionele praktijk en in de samenleving.