HKU

Le vent se lève... Remco Jacobs

28 april 2015


Le vent se lève

Nu ben ik bijna afgestudeerd student Musician 3.0. In een gesprek met mijn vader viel de term “weg-studeren”. Hij had vroeger een docent die zei:” als het goed is, studeer je als student niet af, maar weg! Je studeert weg van je opleiding. Je hebt in de loop der jaren je eigen ideeën gevormd over het vak, artisticiteit, de kunsten en het leven. Die ideeën mogen en moeten verschillen met de ideeën van je docent(en) en het instituut”.

Mijn vader haalde dit verhaal aan omdat ik op dat moment onderzocht wat Musician 3.0 voor mij betekent. Straks heb ik vier jaar ervaring in iets en een papiertje dat bevestigt dat die ervaring Musician 3.0 is geweest. Wat is dat?
Deze vraag bracht me in verschillende situaties zoals, een ontmoeting met de studieleiders op het Utrechts conservatorium, de HKU LEF- dag, de open dag 2015, gesprekken met docenten ‘en het zette aan tot het bestuderen van verschillende artikelen die over de opleiding en het gedachtengoed 3.0 gaan.
Deze ‘specifieke’ zoektocht begon in januari toen ik aan de afstudeerfase begon. In die maand kwam ik los van de opleiding en zweefde ik als het ware ‘ernaast’. Ik dreef verder en verder af tot ik geen band meer voelde met de opleiding. Toen die band helemaal weg was, schrok ik zoals je kan schrikken van plots koud water. Ik was me bewust van mijn afgezonderde positie. En ik was alleen. Vanuit deze eenzame afzondering kon ik vervolgens op eigen houtje weer terugwandelen naar de opleiding. Tijdens die toenadering vond het onderzoek plaats naar de betekenis van wat voor mij het beheersen van Musician 3.0 betekent.

M.A.P.
En onderweg heb ik mijn professionaliteit opnieuw kunnen definiëren. Musician 3.0 is de opleiding, maar wat ik ben is een: Musically Artistic Processor In het Nederlands vertaald een Muzikaal Artistiek Processor. Deze term vat mijn artistieke visie, manier van werken, waarden en kunnen samen in een goed klinkende Engelse titel, maar ook als metafoor, want deze titel heeft de volgende betekenis: M.A.P.

” Ik ben een Mapper”.
Map betekent in het Engels ‘kaart’. Wat ik doe als musicus en maker ‘is de verbinding zoeken tussen verschillende artistieke uitingen’. Die uitingen kunnen muziekstijlen zijn uit verschillende tijden, maar ook literatuur, beeldende kunst, filosofie of (spirituele) gebruiken uit de diverse culturen die de aarde rijk is. Het onderzoeken en maken van verbindingen kan ik omschrijven als het “in kaart brengen” van wat er gemaakt en gedacht is in deze wereld en hoe ik dat beleef. Dit in kaart brengen gebeurt in de liedjes die ik maak, de optredens die ik geef, de verhalen die ik vertel, de teksten die ik schrijf, de projecten waaraan ik deelneem en wanneer ik mijn kennis aan anderen overdraag. De verbindingen zorgen voor beweging. Een ‘proces’. Dat proces zie ik als reizen. “Onderweg” zijn. Dit kan in m’n eentje op reis zijn, maar ook met z’n tweeën of als groep. Onderweg is de plek waar ik ontdek en waar ik anderen ontmoet. Anderen die op hun beurt ook weer ergens naartoe gaan. Vaak kun je samen een tijdje reizen en dan ga je elk weer je eigen weg ‘en opnieuw, en opnieuw enzovoort. Via deze creatieve processen/reizen communiceer ik mijn artisticiteit. Wanneer ik optreed, probeer ik het publiek deelgenoot te maken van de reis die ik op dat moment maak. Dingen die kersvers zijn aangeleerd, probeer ik een plek te geven in mijn performance zodat het moment dat we als speler en publiek samen zijn zo dicht mogelijk bij mijn proces komt en als gevolg daarvan zo direct mogelijk verbonden is met de artistieke bron.
Ook zijn er momenten dat er geen sprake is van speler en publiek, maar waarin ik een zelfde functie heb. Hierin kan ik de processor van een improvisatie zijn, de leider van een workshop of inspirator in een creatief proces. De functie waarin ik net als bij een optreden de verbinding maak met de artistieke bron. Mijn functie als:
 Musically Artistic Processor. Vuurwerk boven een meer. \*/

Le vent se lève, il faut tenter de vivre (1) De wind steekt op, we moeten proberen om te leven.

Ook bij Musician 3.0 waait de wind. Bloesem dwarrelt naar de grond en de eerste vogels vliegen uit. Docenten vliegen door het luchtruim en de zaden die deze boom afwerpt, zullen elders door de wind gedragen nieuwe creaties laten groeien en bloeien. De lucht verbindt en ik heb zin om te vliegen! Ik dank u.

Remco Jacobs

(1) Quote uit een gedicht van Paul Valerie. “le cimetière marin”. Wordt ook gebruikt in de Studio Ghibli film “The wind rises”.Overzicht Muziekblog

Grooving with Gerry Brown.
Grooving with Gerry Brown.
20 november 2017

Grooving with Gerry Brown, a report of the Gerry Brown (drummer who played with Stevie Wonder, Chick Corea, Stanley Clarke amongst many others) masterclass by William Smith.

Meedoen met het Nederlands Blazers Ensemble
Meedoen met het Nederlands Blazers Ensemble
10 januari 2017

Klassiek saxofonist Deborah Witteveen deed mee aan het nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazersensemble: 'Het meespelen in een professioneel ensemble vraagt toch iets anders van je dan de normale werkwijze op het conservatorium.'

Christian Palmieri participated in Morgenland festival
Christian Palmieri participated in Morgenland festival
13 oktober 2016

In a world of culture diversity where values often clash, music hops over across language barriers and unites us no matter our backgrounds. And so, through music, we can come together to make the world a more harmonious place.

Het project van... Manuel Wouthuysen
Het project van... Manuel Wouthuysen
11 mei 2016

Binnenkort studeert Manuel Wouthuysen af aan HKU Utrechts Conservatorium als klassiek- en jazzpianist; een combinatie waarvoor hij twee studies tegelijk heeft gevolgd.

Verslag introductiecursus Historische Instrumenten
Verslag introductiecursus Historische Instrumenten
7 maart 2016

Op 29 februari begon bij de afdeling Historische Instrumenten een introductiecursus voor aanstaande studenten en belangstellende jonge musici,

Wilmar de Visser over Muziekcentrum Splendor
16 februari 2016

Alumnus en initiatiefnemer Wilmar de Visser deelt zijn ervaringen.

Jazz & Pop uitwisseling
25 januari 2016

Jazz & Pop student Daan Quittner beschrijft zijn ervaringen in Duitsland.

Het prototype van Musician 3.0
Het prototype van Musician 3.0
30 november 2015

In september 2011 ging op HKU Utrechts Conservatorium een nieuwe studie van start: Musician 3.0. Creëren, performen én communiceren. Studieleider Tet Koffeman legt uit waarom Musician 3.0 zo bewust inzet op die combinatie.

Kikaconcert: een belangrijke ervaring en een schattig beertje rijker
Kikaconcert: een belangrijke ervaring en een schattig beertje rijker
17 juni 2015

Benefietconcert voor Kika

eStaccato, online music education with the quality musicians need!
eStaccato, online music education with the quality musicians need!
11 juni 2015

On the 20st of June I will be playing my final clarinet recital for my Master exam at HKU Utrecht Conservatory.