HKU

Le vent se lève... Remco Jacobs

28 april 2015


Le vent se lève

Nu ben ik bijna afgestudeerd student Musician 3.0. In een gesprek met mijn vader viel de term “weg-studeren”. Hij had vroeger een docent die zei:” als het goed is, studeer je als student niet af, maar weg! Je studeert weg van je opleiding. Je hebt in de loop der jaren je eigen ideeën gevormd over het vak, artisticiteit, de kunsten en het leven. Die ideeën mogen en moeten verschillen met de ideeën van je docent(en) en het instituut”.

Mijn vader haalde dit verhaal aan omdat ik op dat moment onderzocht wat Musician 3.0 voor mij betekent. Straks heb ik vier jaar ervaring in iets en een papiertje dat bevestigt dat die ervaring Musician 3.0 is geweest. Wat is dat?
Deze vraag bracht me in verschillende situaties zoals, een ontmoeting met de studieleiders op het Utrechts conservatorium, de HKU LEF- dag, de open dag 2015, gesprekken met docenten ‘en het zette aan tot het bestuderen van verschillende artikelen die over de opleiding en het gedachtengoed 3.0 gaan.
Deze ‘specifieke’ zoektocht begon in januari toen ik aan de afstudeerfase begon. In die maand kwam ik los van de opleiding en zweefde ik als het ware ‘ernaast’. Ik dreef verder en verder af tot ik geen band meer voelde met de opleiding. Toen die band helemaal weg was, schrok ik zoals je kan schrikken van plots koud water. Ik was me bewust van mijn afgezonderde positie. En ik was alleen. Vanuit deze eenzame afzondering kon ik vervolgens op eigen houtje weer terugwandelen naar de opleiding. Tijdens die toenadering vond het onderzoek plaats naar de betekenis van wat voor mij het beheersen van Musician 3.0 betekent.

M.A.P.
En onderweg heb ik mijn professionaliteit opnieuw kunnen definiëren. Musician 3.0 is de opleiding, maar wat ik ben is een: Musically Artistic Processor In het Nederlands vertaald een Muzikaal Artistiek Processor. Deze term vat mijn artistieke visie, manier van werken, waarden en kunnen samen in een goed klinkende Engelse titel, maar ook als metafoor, want deze titel heeft de volgende betekenis: M.A.P.

” Ik ben een Mapper”.
Map betekent in het Engels ‘kaart’. Wat ik doe als musicus en maker ‘is de verbinding zoeken tussen verschillende artistieke uitingen’. Die uitingen kunnen muziekstijlen zijn uit verschillende tijden, maar ook literatuur, beeldende kunst, filosofie of (spirituele) gebruiken uit de diverse culturen die de aarde rijk is. Het onderzoeken en maken van verbindingen kan ik omschrijven als het “in kaart brengen” van wat er gemaakt en gedacht is in deze wereld en hoe ik dat beleef. Dit in kaart brengen gebeurt in de liedjes die ik maak, de optredens die ik geef, de verhalen die ik vertel, de teksten die ik schrijf, de projecten waaraan ik deelneem en wanneer ik mijn kennis aan anderen overdraag. De verbindingen zorgen voor beweging. Een ‘proces’. Dat proces zie ik als reizen. “Onderweg” zijn. Dit kan in m’n eentje op reis zijn, maar ook met z’n tweeën of als groep. Onderweg is de plek waar ik ontdek en waar ik anderen ontmoet. Anderen die op hun beurt ook weer ergens naartoe gaan. Vaak kun je samen een tijdje reizen en dan ga je elk weer je eigen weg ‘en opnieuw, en opnieuw enzovoort. Via deze creatieve processen/reizen communiceer ik mijn artisticiteit. Wanneer ik optreed, probeer ik het publiek deelgenoot te maken van de reis die ik op dat moment maak. Dingen die kersvers zijn aangeleerd, probeer ik een plek te geven in mijn performance zodat het moment dat we als speler en publiek samen zijn zo dicht mogelijk bij mijn proces komt en als gevolg daarvan zo direct mogelijk verbonden is met de artistieke bron.
Ook zijn er momenten dat er geen sprake is van speler en publiek, maar waarin ik een zelfde functie heb. Hierin kan ik de processor van een improvisatie zijn, de leider van een workshop of inspirator in een creatief proces. De functie waarin ik net als bij een optreden de verbinding maak met de artistieke bron. Mijn functie als:
 Musically Artistic Processor. Vuurwerk boven een meer. \*/

Le vent se lève, il faut tenter de vivre (1) De wind steekt op, we moeten proberen om te leven.

Ook bij Musician 3.0 waait de wind. Bloesem dwarrelt naar de grond en de eerste vogels vliegen uit. Docenten vliegen door het luchtruim en de zaden die deze boom afwerpt, zullen elders door de wind gedragen nieuwe creaties laten groeien en bloeien. De lucht verbindt en ik heb zin om te vliegen! Ik dank u.

Remco Jacobs

(1) Quote uit een gedicht van Paul Valerie. “le cimetière marin”. Wordt ook gebruikt in de Studio Ghibli film “The wind rises”.