HKU

Kikaconcert: een belangrijke ervaring en een schattig beertje rijker

17 juni 2015


Poster

‘Ik organiseer een benefietconcert. Kun je me misschien met een paar dingetjes helpen?’ Het lijkt een vrij onschuldige vraag en voor iemand die slecht nee kan zeggen is dat nog extra verraderlijk. Dus ik zei natuurlijk ja. De vraag kwam van Felix Justin, masterstudent klassiek piano, die dit concert wilde opzetten ter invulling van het onderdeel ‘maatschappelijke stage’. Ik werd meteen enthousiast en opperde gelijk Kika als goed doel - iedereen is wel een keer met kanker in aanraking gekomen en wie geeft er nu niet om zieke kinderen? Strategisch gedacht, misschien, maar wel allemaal vanuit een oprechte wens om iets bij te dragen.

Toen begon het daadwerkelijke organiseren. De ‘paar dingetjes’ groeiden uit tot een halve dagtaak - de locatie was gelukkig vrij snel geregeld, maar vervolgens moet je nadenken over promotiemateriaal en publiciteitswerving, sponsors, hapjes en drankjes, drukwerk en niet te vergeten het programma. Je wilt het liefst zo min mogelijk kosten maken (want óf je trekt het af van de opbrengst óf je betaalt alles zelf en dat kan flink in de papieren lopen), dus we waren ontzettend blij dat de artiesten (naast Felix zelf het fantastische Orela Strijkkwintet en docent Henry Kelder) hun bijdrages aan de avond wilden ‘sponsoren’, maar dan is een bloemetje toch wel het minste wat je terug kunt doen. Het contact met Kika verliep heel prettig - ze zijn natuurlijk blij met ieder initiatief dat er georganiseerd wordt, maar ze hebben enorm geholpen om de avond tot een succes te maken. We kregen een vlag en een officiële donatiebox toegestuurd en er waren twee vrijwilligers van de stichting om de superschattige mascotte, het Kika-beertje, te verkopen.

Helaas was de zaal allesbehalve vol bij het concert, maar verder was het in alle opzichten top: alles liep op rolletjes, van de ontvangst met mooie programmaboekjes tot de Indonesische hapjes na afloop aan toe en de prachtige muziek waar Felix en de andere artiesten het publiek op trakteerden was aanleiding genoeg om gul te geven - en dat heeft ons publiek gedaan! Alles bij elkaar hebben we ruim 500 euro opgehaald - een schitterend resultaat. We hopen dat wij en/of andere studenten van HKU Utrechts Conservatorium in de komende jaren meer van dit soort mooie initiatieven kunnen organiseren en dat we met alle ervaring die we met dit project hebben opgedaan de volgende keer nog grotere bedragen naar het goede doel kunnen sturen. Hiermee laten we onszelf als muzikanten van onze meest maatschappelijk geëngageerde, organisatorische en creatieve kant zien, waardoor wij misschien van ‘linkse hobbyisten’ meer kunnen worden gezien als een belangrijk deel van de samenleving - een goed doel op zich!

Overzicht Muziekblog

Grooving with Gerry Brown.
Grooving with Gerry Brown.
20 november 2017

Grooving with Gerry Brown, a report of the Gerry Brown (drummer who played with Stevie Wonder, Chick Corea, Stanley Clarke amongst many others) masterclass by William Smith.

Meedoen met het Nederlands Blazers Ensemble
Meedoen met het Nederlands Blazers Ensemble
10 januari 2017

Klassiek saxofonist Deborah Witteveen deed mee aan het nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazersensemble: 'Het meespelen in een professioneel ensemble vraagt toch iets anders van je dan de normale werkwijze op het conservatorium.'

Christian Palmieri participated in Morgenland festival
Christian Palmieri participated in Morgenland festival
13 oktober 2016

In a world of culture diversity where values often clash, music hops over across language barriers and unites us no matter our backgrounds. And so, through music, we can come together to make the world a more harmonious place.

Het project van... Manuel Wouthuysen
Het project van... Manuel Wouthuysen
11 mei 2016

Binnenkort studeert Manuel Wouthuysen af aan HKU Utrechts Conservatorium als klassiek- en jazzpianist; een combinatie waarvoor hij twee studies tegelijk heeft gevolgd.

Verslag introductiecursus Historische Instrumenten
Verslag introductiecursus Historische Instrumenten
7 maart 2016

Op 29 februari begon bij de afdeling Historische Instrumenten een introductiecursus voor aanstaande studenten en belangstellende jonge musici,

Wilmar de Visser over Muziekcentrum Splendor
16 februari 2016

Alumnus en initiatiefnemer Wilmar de Visser deelt zijn ervaringen.

Jazz & Pop uitwisseling
25 januari 2016

Jazz & Pop student Daan Quittner beschrijft zijn ervaringen in Duitsland.

Het prototype van Musician 3.0
Het prototype van Musician 3.0
30 november 2015

In september 2011 ging op HKU Utrechts Conservatorium een nieuwe studie van start: Musician 3.0. Creëren, performen én communiceren. Studieleider Tet Koffeman legt uit waarom Musician 3.0 zo bewust inzet op die combinatie.