HKU

Kikaconcert: een belangrijke ervaring en een schattig beertje rijker

17 juni 2015


Poster

‘Ik organiseer een benefietconcert. Kun je me misschien met een paar dingetjes helpen?’ Het lijkt een vrij onschuldige vraag en voor iemand die slecht nee kan zeggen is dat nog extra verraderlijk. Dus ik zei natuurlijk ja. De vraag kwam van Felix Justin, masterstudent klassiek piano, die dit concert wilde opzetten ter invulling van het onderdeel ‘maatschappelijke stage’. Ik werd meteen enthousiast en opperde gelijk Kika als goed doel - iedereen is wel een keer met kanker in aanraking gekomen en wie geeft er nu niet om zieke kinderen? Strategisch gedacht, misschien, maar wel allemaal vanuit een oprechte wens om iets bij te dragen.

Toen begon het daadwerkelijke organiseren. De ‘paar dingetjes’ groeiden uit tot een halve dagtaak - de locatie was gelukkig vrij snel geregeld, maar vervolgens moet je nadenken over promotiemateriaal en publiciteitswerving, sponsors, hapjes en drankjes, drukwerk en niet te vergeten het programma. Je wilt het liefst zo min mogelijk kosten maken (want óf je trekt het af van de opbrengst óf je betaalt alles zelf en dat kan flink in de papieren lopen), dus we waren ontzettend blij dat de artiesten (naast Felix zelf het fantastische Orela Strijkkwintet en docent Henry Kelder) hun bijdrages aan de avond wilden ‘sponsoren’, maar dan is een bloemetje toch wel het minste wat je terug kunt doen. Het contact met Kika verliep heel prettig - ze zijn natuurlijk blij met ieder initiatief dat er georganiseerd wordt, maar ze hebben enorm geholpen om de avond tot een succes te maken. We kregen een vlag en een officiële donatiebox toegestuurd en er waren twee vrijwilligers van de stichting om de superschattige mascotte, het Kika-beertje, te verkopen.

Helaas was de zaal allesbehalve vol bij het concert, maar verder was het in alle opzichten top: alles liep op rolletjes, van de ontvangst met mooie programmaboekjes tot de Indonesische hapjes na afloop aan toe en de prachtige muziek waar Felix en de andere artiesten het publiek op trakteerden was aanleiding genoeg om gul te geven - en dat heeft ons publiek gedaan! Alles bij elkaar hebben we ruim 500 euro opgehaald - een schitterend resultaat. We hopen dat wij en/of andere studenten van HKU Utrechts Conservatorium in de komende jaren meer van dit soort mooie initiatieven kunnen organiseren en dat we met alle ervaring die we met dit project hebben opgedaan de volgende keer nog grotere bedragen naar het goede doel kunnen sturen. Hiermee laten we onszelf als muzikanten van onze meest maatschappelijk geëngageerde, organisatorische en creatieve kant zien, waardoor wij misschien van ‘linkse hobbyisten’ meer kunnen worden gezien als een belangrijk deel van de samenleving - een goed doel op zich!