HKU

Composition Lab : bijzonder project waarin makers en spelers samenwerken aan composities.

11 mei 2015


Paranora (in het enge bos)

11 mei is de presentatie van het Composition Lab. Een bijzonder project waarin makers en spelers samenwerken aan composities. Lees de ervaringen van drie studenten op het muziekblog en kom langs op 11 mei om 17.00 uur in het K&W gebouw van het conservatorium.

Quinn Jacobs
Jeroen D'hoe's Composition Lab is an interdisciplinary composition/ performance experience unlike any I've had before. Lines are blurred between writers and players as each member of the class is encouraged to occupy both worlds. The atmosphere is open and constructive, with students making suggestions alongside Jeroen's poignant critique. And the ensemble this year is fantastic - with flute, oboe, trumpet, cello, two vocalists, guitar, piano, bass, and drum set, the timbral and stylistic combinations are endless! The opportunity to workshop my pieces with such fabulous and diverse musicians week after week has undoubtedly contributed greatly to the growth of my artistry.

Anne-Maartje Lemereis
Afgelopen jaar nam ik deel aan het vak Composition Lab. Om de week kwamen we bijeen met een groep van componisten en muzikanten onder leiding van compositiedocent Jeroen D’hoe. Samen vormden we een ensemble en repeteerden we eigen werk. Het bijzondere aan dit project was dat componisten ook uitvoerder- en uitvoerders ook componist waren. Veel uitvoerende muzikanten componeren zelf ook en er is veel vraag naar compositie als bijvak; dit vak bood daarvoor een ideale oplossing. Ons ensemble bestaat ook nog eens uit een gemêleerd gezelschap van klassieke- en jazzmuzikanten, wat voor een spannende klank en inspirerende discussies zorgt.
De lessen boden ons de mogelijkheid ideeën uit te proberen en feedback op elkaars werk te geven en dit is dan ook veelvuldig gebeurd. Ik raad jullie allemaal van harte aan om op 11 mei om 17.00 in de J.M. Fentener van Vlissingenzaal naar onze eindpresentatie te komen luisteren!


Ik schreef de volgende 2 stukken voor onze eindpresentatie op 11 mei:

Paranora (in het enge bos)
Al jaren had ik de wens om zelf stop-motion filmpjes te gaan maken en nu besloot ik mijn kans te grijpen. Gewapend met een klein flutcameraatje en wat gekleurd papier maakte ik mijn eerste krakkemikkige stop-motionfilmpje. Uren oefening en de hulp van mijn broertje resulteerden in ‘Paranora’, een kort, spannend verhaal over een zeer vreemd meisje dat een zeer vreemd avontuur beleefd in een eng bos.
In het begin van dit proces was de samenstelling van het ensemble nog niet zeker dus ik schreef de muziek voor piano en gaf iedereen die aanwezig was deze score. Zo verdeelde zich langzaam een logische instrumentatie die het avontuur van Paranora sterk ondersteund.

Arco Iris

Itzel is zangeres in het Composition Lab ensemble en wij besloten samen aan een lied voor haar te werken. Zij gaf mij een prachtig gedicht van Mario Benedetti en ik schreef daar muziek op. De tekst was echter in het Spaans en dat is niet mijn sterkste taal.. Itzel maakte een zo letterlijk mogelijke vertaling en stuurde een voice-recording naar me zodat ik begreep wat ik op muziek zette en waar de klemtonen moesten komen. Ik heb geprobeerd een subtiele Spaanse invloed in de muziek te verwerken zonder in clichés te vervallen. Het gedicht verteld hoe een lach en een traan samen een regenboog op iemands gezicht vormen.

Thijs van Gemert
Mijn eigen stuk is gebaseerd op een bestaand stuk van een band genaamd Polar Bear. Het arrangement is tot stand gekomen nadat ikzelf een klein begin had gemaakt en daarna, met behulp van Quinn, het verder heb uitgewerkt.

Het mooie aan deze cursus vond ik vooral het feit dat de componisten redelijk direct contact hadden met de muzikanten waardoor er suggesties gegeven konden worden over dingen zoals wat makkelijk ligt op het instrument etc.