HKU

HKU Utrechts Conservatorium is een van de schools van HKU. Het is een groot en veelzijdig conservatorium dat een herkenbare plaats inneemt in de Europese conservatoriumwereld.

Onderwijspakket

HKU Utrechts Conservatorium verzorgt bachelor- en vervolgopleidingen op het gebied van muziek. Deze opleidingen hebben diverse afstudeerrichtingen voor 40 verschillende hoofdvakken in klassieke muziek, oude muziek, hedendaagse muziek, jazz en pop, musician 3.0 en de opleiding docent muziek.

Daarnaast organiseert HKU Utrechts Conservatorium veel projecten en concerten. Zo levert het een belangrijk aandeel aan het culturele leven van Utrecht. Hiervoor werkt het conservatorium intensief samen met een aantal Utrechtse podia zoals TivoliVredeburg, Tivoli De Helling en Rasa.

Het onderwijs

HKU Utrechts Conservatorium streeft ernaar dat je je ontwikkelt tot een veelzijdig professional die op een zo hoog mogelijk niveau kan functioneren. Een muziekvakstudie vraagt veel van je: haalde je eerst veel ontspanning uit het musiceren, nu komt daar doorlopende inspanning bij. Een muziekvakstudie is een voltijdopleiding en vraagt minimaal 40 werkuren per week. Vaak zul je ook nog in de weekend- en avonduren actief zijn.

Het onderwijs aan HKU Utrechts Conservatorium is zeer breed. Het is niet alleen gericht op het musiceren. Je krijgt ook beroepsgerichte vakken en doet ervaring op in de praktijk. Elk jaar worden er projecten georganiseerd waarvan de resultaten ten gehore worden gebracht op diverse Utrechtse podia en andere concertzalen in Nederland. Een goede reden om bij HKU Utrechts Conservatorium te studeren is dat je persoonlijke ontwikkeling centraal staat.

Faciliteiten

HKU Utrechts Conservatorium is gevestigd in twee monumentale gebouwen aan de Mariaplaats in Utrecht. Het gebouw voor Kunsten en Wetenschappen (K&W) beschikt over de oudste concertzaal van Nederland: de J.M. Fentener van Vlissingenzaal. Het gebouw Johannes de Deo huisvest een historische kapel. Beide gebouwen zijn volledig gerestaureerd en voorzien van alle gemakken en hedendaagse faciliteiten.

De beiaardafdeling van HKU Utrechts Conservatorium ligt aan de Grote Spui in Amersfoort. Studenten van deze afdeling hebben toegang tot de carillons van het Belgen Monument en de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort.

De openingstijden van de diverse gebouwen van HKU Utrechts Conservatorium zijn zeer ruim, zodat je als student ook in de avonduren en in het weekend kunt studeren.

De gebouwen van HKU Utrechts Conservatorium zijn rolstoeltoegankelijk.

Lees meer over de faciliteiten van HKU Utrechts Conservatorium