HKU

Veel Nederlandse premières vonden er plaats, waaronder Wagners Ouverture Tannhäuser en het vioolconcert van Brahms.

Het Gebouw voor Kunsten & Wetenschappen 'kortweg: K&W' is hét gebouw voor muziek. Met een schatrijke historie. Er stonden vele klinkende namen op het podium: Clara Schumann, Johannes Brahms, Henri Litolff, Henri Wieniawski, Eugène Ysaÿe, David Popper, Ferruccio Busoni, Carl Flesch, Joseph Joachim en Anton Rubinstein.

Oude glorie

K&W werd in 1847 gebouwd op de fundamenten van de oude Mariakerk. In 1974 ging het over van de Gemeente Utrecht naar het Utrechts Conservatorium, dat sinds 1987 deel uitmaakt van HKU.

In 1988 verwoestte een brand vrijwel het hele K&W. Alleen de buitenmuren bleven overeind. Gelukkig kon het gebouw in oude glorie worden hersteld, met de steun van Rijk, Provincie en SHV Holdings N.V./Fentener van Vlissingenfonds.

J.M. Fentener van Vlissingenzaal

Het hart van het K&W is de Fentener van Vlissingenzaal. In de vorm van de zaal is het koor van de Mariakerk nog duidelijk te herkennen. Er worden vooral concerten voor kleine orkestbezettingen gegeven. Er zijn twee concertvleugels: een Yamaha en een Steinway.

De Fentener van Vlissingenzaal heeft een podiumoppervlakte van 138 m2 en een publiekscapaciteit van 221 vaste stoelen (inclusief balkon).

De kleine zaal

Het K&W heeft ook een kleine zaal (K1.08), met een laag podium. Hier worden ook veel lezingen gehouden. De kleine zaal biedt ruimte aan 80 tot 100 personen.