HKU

De toelating omvat een auditie en een (motivatie)gesprek.

Algemene toelatingseisen

Een voorwaarde voor toelating is dat je kunt aantonen dat je een Bachelor of Music of Bachelor of Music in Education in Nederland of een vergelijkbare opleiding in het buitenland hebt afgerond of tijdig zult afronden.

Toelatingsprocedure

Na je aanmelding in Studielink ontvang je van ons een ontvangstbevestiging waarin precies staat wat je moet doen en wat we van je verwachten. Een onderdeel hiervan is het opsturen van een motivatiebrief en cv. Voor het hoofdvak compositie wordt ook een portfolio gevraagd. Het format van de opdracht ontvang je ná aanmelding in Studielink.

Wanneer wij alle vereiste documenten op tijd van je hebben ontvangen, word je uitgenodigd voor een toelatingsexamen. Je krijgt uiterlijk twee weken voor het toelatingsexamen bericht over de dag en tijd waarop jouw examen staat gepland. Deze planning is bindend.

Data toelatingen

De toelatingsdata worden begin 2020 bekend gemaakt.

Kijk op de centrale pagina Status Toelatingen om te zien voor welke opleidingen aanmelding nog mogelijk is.

Kan ik me nog aanmelden?

Kijk op de centrale pagina Status Toelatingen om te zien voor welke opleidingen aanmelding nog mogelijk is.

Auditie en toelatingsgesprek

Tijdens het toelatingsexamen toon je jouw werk, ervaring en talent. Informatie over de exacte procedure krijg je met de uitnodiging voor de toelating.

 

De toelating omvat een live auditie (m.u.v. hoofdvak compositie) en een motivatiegesprek. Dit geldt óók voor doostromers vanuit het bachelorprogramma van HKU Utrechts Conservatorium.  Tijdens het toelatingsgesprek zal je brief besproken worden, en kun je je studieplan uitleggen. Het is belangrijk om je leervragen helder uit te leggen aan de toelatingscommissie, je richt je masterstudie straks immers voor een groot deel zelf in.


Voor je live auditie bereid je 20 minuten muziek voor, zowel solo als samenspel. Dit zal bepalend zijn voor je toelating.

 

Een paar voorbeelden:

 

- als je je voornamelijk als uitvoerend musicus wilt ontwikkelen, dan zul je met je speelniveau, en je reeds opgedane ervaring moeten aantonen over voldoende mogelijkheden hiertoe te beschikken;

 

- als je je als creërend/componerend musicus wilt profileren dien je uiteraard eigen composities te laten horen;

 

- wil je je muzikantschap in een jazz en pop context ontwikkelen, bijvoorbeeld als klassiek opgeleid musicus, laat je in je programma horen hoe je artistiek deze grenzen wilt gaan overschrijden;

 

- liggen je leerdoelen vooral op educatief vlak, dan zul je je spelende vaardigheden in deze context en gerelateerd aan je beschreven studieplan moeten laten horen;

 

- ben je veel met productie bezig? laat dat dan ook horen tijdens je live auditie;

 

- heb je multidisciplinaire leerambities, toon de commissie dan zo helder mogelijk hoe je je verder als performer wilt ontwikkelen.

 

De commissie zal op grond van zowel je performance als je motivatie tot een beslissing komen.

Taaltest

Studenten die hun vooropleiding buiten Nederland of Vlaanderen hebben gevolgd, dienen voor bacheloropleidingen te voldoen aan de taaleis.

Begeleiding auditie

Jazz &Pop
Bij voorkeur neem je je eigen musici mee. Je kan voorafgaand aan de auditie inspelen. Mocht je begeleid willen worden door studenten van onze opleiding (HKU Combo) dan kon je dat aangeven bij je aanmelding in Studielink. Zorg dat je goed leesbare partijen bij je hebt, geprint, en in viervoud. Inspelen van te voren met de HKU Combo is niet mogelijk.

Klassiek en Historisch
Er is een pianist ter begeleiding aanwezig bij de audities van klassieke muziek.
Bij de hoofdvakken van historische instrumenten is een klavecinist als begeleiding aanwezig. Je mag ook een eigen begeleider meenemen. Zorg dat je de bladmuziek uitgeprint meeneemt. Je kan voorafgaand aan de auditie inspelen maar niet met de begeleiders van HKU.

Musician 3.0
Bij voorkeur neem je je eigen musici mee als begeleiding mee. Anders is het ook mogelijk door de toelatingscommissie begeleid te worden. Zorg dat je de bladmuziek uitgeprint meeneemt.

Contact

Kijk eerst of het antwoord op je vraag bij de categorie "Toelating" van Vraag en Antwoord staat. Is dat niet het geval, of heb je een andere vraag? Neem contact op met de Servicebalie Studentzaken via sz@hku.nl.

Aanmelden in het kort

1. Meld je met je DigiD aan via Studielink
2. Doe toelatingsexamen
3. Schrijf je in via Studielink