HKU

Met de Bachelor Music, Kerkmuziek bevind je je in een breed en interessant werkveld. Muzikale en organisatorische werkzaamheden wisselen elkaar af.

Volledig programma kerkmuziek

Je voert als kerkmusicus werk uit in opdracht of op eigen initiatief. De afnemers zijn de kerk, gemeenteleden/parochianen maar ook het algemene publiek.

HKU Utrechts Conservatorium biedt als enige muziekvakopleiding in Nederland een volledig programma kerkmuziek (bachelor en master) aan. Utrecht met zijn vele kerken kent een rijke en lange historie op het gebied van de kerkmuziek. Lange tijd bestond in Utrecht het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek, dat opging in HKU Utrechts Conservatorium.


Studieprogramma

Naast de traditionele kerkmuziekopleiding is er vraag naar een alternatieve benadering waarin ook andere muzieksoorten een rol spelen.  


Het studieprogramma bestaat in grote lijnen uit lessen in toetsinstrumenten, cantoraatsvakken, muziektheorie, praktische vakken, liturgie, gregoriaans, hymnologie en een aantal aanvullende vakken zoals orgelbouw, gemeentevorming, koordirectie, ondernemerschap en research. Naast het reguliere lesprogramma zijn er diverse projecten en worden er gastdocenten uit het werkveld uitgenodigd.


Voor wie?

Je wilt kerkmuziek uitvoeren, orgelspelen, koren dirigeren en initiatieven ontwikkelen binnen de gemeente of parochie waar je werkzaam bent. Je wilt thuis zijn in een breed repertoire zodat je kunt laveren binnen diverse contexten.

Aanmelden en toelating

Om te kunnen studeren aan HKU Utrechts Conservatorium doe je een toelatingsexamen dat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte bestaat.

Lees verder

Welk beroep?

Er wordt van de kerkmusicus een rol verwacht op het gebied van een levendige en publieksgeori├źnteerde overdracht van muziek in een kerkelijke omgeving.
Als kerkmusicus ben je eigenlijk een kleine zelfstandige. De publieke belangstelling voor de culturele aspecten van de kerk, waarbij muziek een belangrijke plek inneemt, is groot. Op het gebied van overdracht, activeren van publiek, presentatie, enscenering, marketing en communicatie heeft de kerkmusicus van de toekomst gereedschappen nodig, waaraan tijdens het studieprogramma op allerlei manieren aandacht wordt besteed.

Aanschuiven vanuit een ander conservatorium

Wil je kerkmuziek studeren terwijl je orgel of koordirectie studeert aan een ander conservatorium? Dat kan! Je kunt kosteloos aanschuiven bij de kerkmuzikale vakken die gegeven worden aan het Utrechts Conservatorium.
Hier word je voorbereid op de kerkelijke examens Hymnologie, Liturgiek, Cantoraat en Kerkelijk orgelspel. De lessen vinden in de reguliere lesweken plaats op iedere woensdag.

De lessen zijn toegankelijk voor studenten met een propedeuse orgel of koordirectie.

Aanmelden aanschuiven