HKU

Studeer je Compositie, dan maak je autonome composities of componeer je voor de podia. Je leert verschillende compositorische principes te analyseren en toe te passen. Je ontwikkelt je vaardigheden op het gebied van samenwerking. En vooral: je ontwikkelt een eigen signatuur, dat wat jou als scheppend kunstenaar uniek maakt.

Voor wie?

Je wilt muziek scheppen en je werkt graag samen. Daarnaast heb je zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. Je toont muzikaal en organisatorisch initiatief. Uiteraard is samenwerken in dit vak cruciaal. Goede communicatieve vaardigheden zijn dus onmisbaar. Je hebt een sterk analytisch vermogen en, naast oog voor het detail, een visie op het geheel van de compositie. Voor jou is componeren een vorm van communicatie.

Welk beroep?

Als componist ben je eigenlijk een kleine zelfstandige. In opdracht of op eigen initiatief schrijf je je werk. De afnemers daarvan zijn zeer uiteenlopend: musici en dirigenten, en ook producers van muziek-, theater-, film- of televisieproducties. De componist die schrijft voor het podium is deels afhankelijk van opdrachten en subsidies. Componisten die kiezen voor een breder gebied kunnen terecht in meerdere takken van de creatieve industrie. In de uiteenlopende media is er behoefte aan componisten.

Studieprogramma Compositie

In de opleiding tot componist krijg je de eerste 2 jaar van de studie een brede oriƫntatie op compositorische processen en de daarbij horende kennis en technieken. In het derde en vierde jaar werk je mee aan grotere en kleinere projecten. Zo kun je meewerken aan professionele operaproducties, cross-over en cross-arts projecten of concerten met elektronische muziek. Je zult zoveel mogelijk gestimuleerd worden om externe opdrachten uit te voeren, samen met andere studenten.

Meerdere keren per jaar zijn er concerten waarbij studenten van HKU Utrechts Conservatorium jouw composities uitvoeren. Elk jaar nodigt HKU Utrechts Conservatorium een Nederlands componist uit Composer in Residence te zijn en te werken met o.a. studenten compositie. De afgelopen jaren waren dat Chiel Meijering, David Dramm, Jacob ter Veldhuis, Willem Breuker en Otto Ketting.