HKU

HKU Utrechts Conservatorium biedt als enige ter wereld een complete conservatoriumopleiding aan tot beiaardier of klokkenist.

Het volledige programma heeft een normale studieduur van vier jaar voor de titel Bachelor Music, waarna een voortzetting van twee jaar kan volgen voor de Master Music.

Muziek die voor iedereen te horen is

Als je gefascineerd bent door de klank van de beiaard, en misschien wel eens met een beiaardier mee bent gegaan op de toren, heb je misschien al eens bedacht dat jou dat ook wel wat lijkt: muziek maken op de klokken. Misschien ben je al musicus: voor een organist of pianist kan de stap naar de beiaard een heel vanzelfsprekende zijn. Ook als je nog aan het begin van een conservatoriumstudie staat is de beiaard het overwegen waard.

Het bespelen van de beiaard is een spel van uitersten. Hoog in een toren maakt de beiaardier muziek die voor iedereen te horen is. Iedere bespeling is dus meteen een concert, voor een groot publiek. Dat publiek is niet alleen groot, het is ook heel divers. Je moet dus een breed repertoire hebben. Een ‘gewone’ plaats als beiaardier betekent immers dat je tussen de 50 en 100 concerten per jaar geeft. Je moet dus liefst breed geïnteresseerd zijn in allerlei muziekstijlen.


Studieprogramma

Binnen het curriculum zijn er vakken die alle studenten van HKU Utrechts Conservatorium volgen. Daarnaast volg je vakken die specifiek zijn voor het hoofdvak Beiaard. Algemene vakken, zoals muziekgeschiedenis of contrapunt, worden gegeven in Utrecht. De voor het hoofdvak specifieke vakken worden gegeven in Amersfoort, aan de Nederlandse Beiaardschool.

Meer over de Nederlandse Beiaardschool

Welk beroep?

In Nederland zijn er zo’n 200 beiaarden, en zelfs als je de beiaarden waar niet of nauwelijks gespeeld wordt niet meetelt, is er toch een aanzienlijke werkgelegenheid. Die werkgelegenheid zal in de toekomst waarschijnlijk niet snel afnemen, sterker nog, het is te verwachten dat binnen nu en 10 jaar een heel aantal beiaardiers met pensioen gaat. Voor goede beiaardiers zal er werk blijven.

Toelating

Het toelatingsexamen bestaat uit een theoretisch deel en een praktisch deel, af te leggen op de beiaard van het Belgenmonument.

Lees verder

Meer informatie en contact

Nederlandse Beiaardschool
Grote Spui 11
3811 GA Amersfoort
tel. 033-4752638
beiaardschool@hku.nl

Beluister de beiaard


Malgosia Fiebig, stadsbeiaardier van Utrecht en Nijmegen en HKU-alumna, speelt Dowland, Locke, Tallis en Simpson op de Hemony-beiaard van de Domtoren in Utrecht.