HKU

Om toegelaten te worden tot HKU Utrechts Conservatorium doe je een toelatingsexamen dat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte bestaat. Deze worden apart afgenomen.

Profiel

In het algemeen kunnen we stellen dat het belangrijk is dat je duidelijk kunt maken dat je je instrument goed beheerst en dat je je muzikale talent breed kunt inzetten. Vakmanschap, maar zeker ook eigenheid is belangrijk. Waarmee kun je je onderscheiden? Laat zien waar je mee bezig bent. Dit kan zijn: eigen composities of arrangementen, verbinding met andere kunstdisciplines, verbinding van analoge met digitale muziek, je eigen projecten, alles waarmee je je muzikale talent als vocalist/instrumentalist kunt aantonen.

Toelatingen in tijden van corona

Door het coronavirus zijn de toelatingen aan het HKU Utrechts Conservatorium helaas niet meer te organiseren zoals we gewend zijn.

Voor het praktische toelatingsexamen vragen we je om enkele video opnames te maken. De criteria (en eventuele downloads) voor de video's vind je hieronder. Lees hier goed aan welke eisen je video’s moeten voldoen.

Per mail ontvang je nog een apart bericht met de instructie voor het uploaden van je video opnames. Heb je dit bericht niet ontvangen, kijk dan eerst even in je spambox.

Let op: Mocht je voor meerdere hoofdvakken een toelating doen, dan ontvang je meerdere uploadprocessen. Zo kun je per hoofdvak de juiste opdrachten aanleveren.

Succes met de voorbereidingen!

Neem voor vragen contact op met de HKU Servicebalie Studentzaken via sz@hku.nl of 030-2091540.

Kan ik me nog aanmelden?

Kijk op de centrale pagina Status Toelatingen om te zien voor welke opleidingen aanmelding nog mogelijk is.

Hoofdvakken Jazz & Pop

• blaasinstrumenten: fluit, saxofoon, trompet, trombone, klarinet
• snaarinstrumenten: gitaar, basgitaar, contrabas
• piano
• drums
• zang
• overig

Toelatingseisen per instrument

De specifieke toelatingseisen per hoofdvak/instrument staan onderaan deze pagina .

In het algemeen kunnen we stellen dat het belangrijk is dat je duidelijk kunt maken dat je naast creativiteit en eigenheid ook ritmisch, harmonisch en melodisch inzicht hebt. Laat vooral horen waar je artistieke kracht ligt: wat heb jij muzikaal te vertellen?

Uitslag

Op basis van beide examens kunnen de volgende adviezen gegeven worden:
• je bent toelaatbaar tot de bacheloropleiding
• je bent toelaatbaar tot de vooropleiding
• je wordt afgewezen.

Of je daadwerkelijk wordt toegelaten hangt verder nog af van het aantal beschikbare plaatsen voor je hoofdvak en van het niveau van andere kandidaten. Je ontvangt schriftelijk bericht of je wel of niet geplaatst bent.

En verder

Vrijstellingen
De examencommissie beslist over vrijstellingsaanvragen. Er wordt individueel bekeken welke onderdelen je geheel of gedeeltelijk moet volgen. Dit geldt bijvoorbeeld als je Muziekwetenschap gestudeerd hebt of ergens anders muziekvakonderwijs gevolgd hebt. Aanvragen lopen, na toelating, via de tutor.

Overige instrumenten
Staat het instrument waarmee je toelating wil doen er niet bij? Neem contact op met de Servicebalie Studentzaken om de mogelijkheden te bespreken.

Docenten
In de docentenlijst vind je alle docenten per afdeling.

Examenvoorbeeld

Contact

Kijk eerst of het antwoord op je vraag bij de categorie "Toelating" van Vraag en Antwoord staat. Is dat niet het geval, of heb je een andere vraag? Neem contact op met de Servicebalie Studentzaken via sz@hku.nl.

Aanmelden in het kort

1. Meld je met je DigiD aan via Studielink

2. Doe toelatingsexamen

3. Schrijf je in via Studielink