HKU

Hier vind je het overzicht van Designlabs die plaatsvinden in februari 2020.

Labs in februari

 • Data: 5, 12, 19 en 26 februari 2020 (woensdagen)
 • Tijd: 9.15 - 14.15 uur, inclusief pauze
 • Locatie: Ina Boudier-Bakkerlaan 50, Utrecht
 • Kosten: 166 euro per lab (ex. btw)

After Effects – Move like you want

In deze workshop maak je kennis met het softwareprogramma After Effects voor het maken van bijvoorbeeld een infographic, animatie of promotiefilm. Met dit programma voeg je beweging toe aan jouw tekeningen, illustraties, graphics, typografie, 360 video, greenscreen-opname of foto's. Het wordt veel gebruikt in de film-, tv- en reclamewereld.


Benodigdheden: tijdens de workshop kun je werken op de computers van HKU. Het is van belang om thuis ook de beschikking te hebben over een computer (Mac of PC) met deze software, zodat je tussendoor verder kunt werken. Via Surfspot kun je een studentenlicentie aanschaffen.


Arduino – Electronics Made Easy

In deze workshop richten we ons op de vele mogelijkheden van het Arduino open source computerplatform. Met een Arduino kun je heel goed en snel prototypes maken van allerlei micro-elektronica die je bijvoorbeeld wilt verwerken in een product, kleding (wearable tech) of wilt integreren in een maquette. Voor deze workshop heb je geen ervaring nodig met elektronica, want met een nieuwsgierige insteek en wat slim zoekwerk kom je overal!


Meenemen naar de eerste les: Laptop (hoeft niet modern te zijn, zolang je maar zelf software kunt installeren). Arduino Officiële Starter Kit, +/- 80 euro (webshops: Opencircuit of Reichelt).


Beeldtaal

In deze beeldtaalworkshop onderzoeken we op welke manier beeld kan communiceren (voornamelijk in de vorm van een foto). Behalve dat een foto mooi kan zijn, is het ook interessant om de toeschouwer iets anders te laten zien en ervaren. Denk aan een statement, een verhaal of gevoel. Wat wil jij door middel van beeldtaal laten zien en oproepen? We zijn niet zozeer technisch bezig, maar eerder inhoudelijk. Na afloop van dit designlab heb je geleerd wat je nodig hebt om op geheel eigen wijze te kunnen spreken in beeldtaal.


Meenemen naar de eerste les: Een camera, dit kan ook een simpele telefooncamera zijn.


Biolab

In het Biolab duiken we in een wereld die je normaal niet ziet. Want hoe je het ook wendt of keert, wij leven in de wereld van de micro-organismen. Van de meest onherbergzame plekken tot in je eigen lichaam komen ze voor, in onvoorstelbare hoeveelheden. In het dagelijks leven kunnen we ook niet zonder ze! In dit laboratorium leer je de instrumenten van de natuurwetenschap te gebruiken voor jouw design. Je experimenteert met (nieuwe) natuurlijke materialen en je leert op een andere manier kijken naar de natuur om deze te gebruiken als inspiratiebron.


Meenemen naar de eerste les: een inspiratiebron uit de natuur.


Bouwen in papier

Tijdens dit designlab bouw, experimenteer en ontwerp je met papier. Papier is niet alleen een wit A4-papiertje, het kent verschillende gedaantes zoals karton, kranten-, crêpe-, bak-, inpak- en vliegerpapier. Hoe transformeer je zulk eenvoudig materiaal tot een textuur of ruimtelijke vorm? We beginnen heel eenvoudig met een wit A4’tje en leren gaandeweg werken met andere papiersoorten passend bij ieders proces. Ook onderzoeken we de mogelijkheden van papier in combinatie met andere materialen.


Meenemen naar de eerste les: Pak A4-papier.


CLO3D – Beyond the boundaries of fashion

Digitaal ontwerpen is niet meer weg te denken uit de designindustrie. Op  Instagram, in tijdschriften en op tv is soms moeilijk te onderscheiden of iets 'echt' is of gerenderd. In dit designlab onderzoeken we de mogelijkheden van digitaal ontwerpen en hoe we deze binnen elke discipline kunnen integreren. Uitgangspunt is het programma CLO3D (3D fashion design software), waarvan je basiskennis opdoet. Ook leer je wat momenteel speelt in de wereld van digitalisering (AR, VR, animatie, etc.).


Meenemen naar de eerste les: n.v.t.


Connecting materials

Alle objecten in de wereld om je heen zijn op een bepaalde manier ontstaan; geproduceerd door de mens of  de natuur. Tijdens dit designlab word je je bewust van het ontstaan van deze objecten: de productiemethode, de verbindingen en de vormen waaruit deze bestaan. Je kijkt naar de wereld om je heen door deze analytische en productontledende röntgenbril.


Je formuleert vervolgens je eigen opdracht door te experimenteren met de productiemethode, de verbindingen, de vormen en de materialen. Je speelt met de (on)mogelijkheden van deze ontdekkingen, je ontdekt je eigen manier van het verbinden van materialen.


Meenemen naar de eerste les:

 • Een stapel wit A4-papier
 • Pennen, scharen en lijm
 • Bouwmaterialen om te experimenteren, zoals garen (dun/dik), hout, aluminiumfolie, oud plastic (bijv. plastic zakken), textiel, potjes, rietjes, buisjes. Neem zoveel mogelijk verschillende materialen mee, zodat we direct aan de slag kunnen!

Draadconstructies

In dit designlab onderzoeken we draad en zijn constructies. Je leert welke toepassingen en technieken er zijn om draad te creëren van bestaande materialen, hoe je het kunt gebruiken, in welke vormen het wordt verwerkt, wat de karakteristieken zijn en welke consequenties dat heeft op de draadconstructie.

We behandelen verschillende constructietechnieken zoals breien, weven, knopen en lijmen. Deze technieken gebruiken we om met ons zelfgemaakte materiaal een nieuwe ruimtelijke vorm te creëren. Experiment staat centraal. We werken met grote gebaren, denk aan breien met bezemstelen of weven door ijzerdraad of kippengaas.


Meenemen naar de eerste les: Neem minimaal tien verschillende materialen mee. Denk aan de verschillende eigenschappen die materialen kunnen hebben. Dik, dun, lang, kort, elastisch, stug, buigbaar, flexibel, mooi, lelijk, enz. Bolletjes wol zijn verboden!


Food-transformatie

We gaan op zoek naar de transformatie van ingrediënten. Hoe kan het dat graan kan worden getransformeerd tot brood, bier of bioplastic? Hoe kunnen we deze processen beïnvloeden als ontwerper en wat doet het met onze 'beleving' in smaak, textuur en gevoel? We  experimenteren met fermentatie, drogen, garen, inmaken, vergisten, wildplukken en meer. Aan het eind van het designlab vertel jij jouw verhaal door middel van texturen, smaak en transformatie van de ingrediënten.


Voeding is een speeltuin, maar pas echt leuk als het persoonlijk wordt. Neem daarom ingrediënten mee die jou raken, iets voor je betekenen of die je juist echt ranzig vindt.


Meenemen naar de eerste les: Eten dat je raakt. Als je iets wilt in potten of iets wil inmaken zoals bier of jam, neem dan een pot of een fles mee.


Keramiek / gips (mallen maken)

Tijdens dit designlab leer je werken met keramiek, toegespitst op het werken met slibklei en mallen van gips. Tijdens het lab maak je een ontwerp waarvan je een gipsen mal creëert. Deze mal gieten we af met gietklei. Dit werk bakken we vervolgens af in de keramiekoven.Aan het einde van dit lab heb je als resultaat een zelfgemaakt keramisch object.


Meenemen naar de eerste les: n.v.t.


Kleurlab (textiel)

Het kleurlab 'textiel' is een snoepwinkel vol mogelijkheden om materiaal zoals textiel te veranderen van kleur. Dit kun je doen met verven, zeefdrukken, printen, sublimeren, plotteren, enz. Je leert verschillende technieken kennen en bent vrij om te werken met allerlei inkten, pigmenten en materialen. We doen kleur- en materiaalonderzoek en als deelnemer heb je de mogelijkheid om je te verdiepen in één techniek of om juist verschillende technieken met elkaar te combineren. In overleg bekijken we of andere materialen zich ook lenen voor onderzoek in dit kleurlab.


Aan dit lab zijn kosten verbonden. Het maken van een zeef, de inkten en de verf waarmee we werken kosten naar verwachting zo'n 20 euro p.p. Dit bedrag houd je dit zelf bij en betaal je tijdens de laatste les.


Meenemen naar de eerste les:

 • Stoffen (kleine stukjes is al goed, A4-formaat)
 • Potlood, pen, schaar, stofschaar (als je die hebt)

Laserlab

In dit lab leer je zelfstandig om te gaan met de verschillende lasermachines in onze werkplaats. Je kunt met de lasertechniek zowel snijden als graveren. Je experimenteert met diverse materialen en zoekt naar de verborgen eigenschappen die de combinatie van de lasertechniek en het materiaal in zich hebben.

Meenemen naar de eerste les: Usb-stick en laptop, met daarop ontwerpprogramma’s waarmee jij kunt werken (bijv. Illustrator).


Licht en geluid als materiaal (Black Box)

Wij gaan in een splinternieuwe, cutting-edge werkplaats op zoek naar de grenzen van wat er mogelijk is wanneer beeld, geluid, materiaal, interactie, narratief en technologie elkaar kruisen. Licht en geluid als materialen zijn ons uitgangspunt, en de 'Black Box' is de werkplaats waarin wij deze materialen gaan vormen.


Je maakt kennis met het programma Isadora. Isadora maakt het mogelijk om met beeld en geluid te interacteren en te experimenteren. Daarnaast leer je de Black Box gebruiken als speel- en werkplaats: projection mapping, interactieve installaties, sound design, motion capture, virtual reality en allerlei sensoren en gadgetszet je in om jouw experimenten met licht en geluid nog meer leven in te blazen.Meenemen naar de eerste les: Het is van essentieel belang dat je een laptop meeneemt.


Modelmaking Squad

In dit designlab gaan we aan de slag met schaalmodellen en maquettes. Met uiteenlopende materialen, technieken en inzichten onderzoeken we wat voor jou de ultieme vertaling van een ontwerp in een schaalmodel of maquette is. Verschillende wijzen van uitvoering zijn hierin mogelijk: conceptueel, surrealistisch of juist realistisch, experimenteel, et cetera.


Meenemen naar de eerste les: Een afbeelding van een schilderij of platenhoes of anderszins, die om te zetten is in een maquette. Voor de vervolgbijeenkomsten materialen die je gaat gebruiken voor de realisatie van het schaalmodel.


Texlab

In het texlab staat het mixen van traditionele technieken en het manipuleren van eigenschappen van materiaal centraal. We gaan experimenteren om het oppervlak, uiterlijk en volume van stoffen te veranderen. Materiaalonderzoek, het ontrafelen van structuren, verknippen, scheuren, knopen, naaien, lamineren, stapelen, enz. Op zoek naar vervreemding en vernieuwing. Het doel van dit lab is dat je een eigen beeldtaal in textiel ontwikkelt, wat kan leiden tot een nieuwe vorm.


Je leert verschillende technieken  kennen en onderzoekt een zelfgekozen beeld en materiaal. In de werkplaats heb je naaimachines en een stoomstrijkinstallatie tot je beschikking. Ervaring met deze machines is niet noodzakelijk.


Meenemen naar de eerste les: Neem verschillende stukken (A4-grootte) textiel in de breedste zin van het woord mee, zolang het van soepele kwaliteit is (naalden moeten er nog doorheen kunnen). Denk bijv. aan rijstzakken en boodschappentassen. Hoe meer verschillende materialen, hoe meer uitdaging. Neem ook een schaar mee.


 • Als je nog niet eerder onderwijs hebt gevolgd aan HKU, moet je na klikken op bovenstaande knop eerst een account aanmaken.
 • De keuze voor het gewenste lab geef je aan bij het inschrijven.
 • Na aanmelding ontvang je een betaallink waarmee je je inschrijving kunt voltooien.
 • Tussen 22 en 24 januari ontvang je bericht.

NB: Ben je in collegejaar 2018/2019 afgestudeerd aan HKU? Dan is deelname aan de komende Designlabs gratis.

Contact

Vragen? Neem contact op met moderators Charlotte Wagemaker of Karin Vlug: