HKU

Als afgestudeerde van de schrijfopleiding ben je breed inzetbaar in het werkveld.

Naast de theater- en film/tv sector kun je aan het werk als schrijver van literatuur en jeugdliteratuur, columnist, redacteur en docent. Afgestudeerden richten ook eigen gezelschappen op, werken als dramaturg of schrijven artikelen, blogs en recensies. Daarnaast is er de mogelijkheid verder te studeren; de HKU biedt verschillende masteropleidingen aan voor afgestudeerde bachelors.

Voorbereiding op de praktijk

Als afgestudeerde ben je breed inzetbaar in het werkveld. Naast de theater- en film/tv sector kun je aan het werk als schrijver van literatuur en jeugdliteratuur, columnist, redacteur en docent. Afgestudeerden richten ook eigen gezelschappen op, werken als dramaturg of schrijven artikelen, blogs en recensies. Daarnaast is er de mogelijkheid verder te studeren; de HKU biedt verschillende masteropleidingen aan voor afgestudeerde bachelors.

Project/stage

Studenten van de Schrijfopleiding liepen stages bij o.a. productiebureaus, in de filmsector, schreven mee met theatergezelschappen als Wunderbaum, waren regieassistent bij het Ro Theater of op de webredactie van VPRO.

Voorbeelden

Diverse alumni van Writing werken in opdracht van de Hoorspelfabriek aan hoorspelversies van bekende romans als Het Bureau van Voskuil en Bonita Avenue van Peter Buwalda.

Alumni van Writing werken als schrijver/dramaturg voor diverse landelijke gezelschappen als NTjong/ Ro Theater/Toneelmakerij e.a.

Alumni van Writing werken in opdracht van omroepen als VPRO aan series, webseries en korte films.

Slow Writing Lab

Nederland kent geen masteropleiding voor schrijvers. Om de kloof tussen onderwijs en beroepspraktijk te verkleinen zijn het Nederlands Letterenfonds, Literair Productiehuis Wintertuin en de hbo-schrijfopleidingen ArtEZ, Gerrit Rietveld Academie en HKU een uniek samenwerkingsverband aangegaan: ’Slow Writing Lab’. In het lab worden acht veelbelovende schrijftalenten een jaar lang intensief begeleid; ze volgen masterclasses en daarnaast werken ze aan een individueel project. Ze worden hierbij gecoacht door hun literaire voorbeelden; schrijvers, redacteuren en regisseurs. Elke organisatie selecteert twee kandidaten.

De deelnemers aan het talentenprogramma vanuit HKU Theater 2018 - 2019 zijn Rafaëlle Kwakkel en Diede Al.
Eerder waren dit: Lotte Lola Vermeer en Yentl van Stokkum (2017-2018), Richard Jongeneelen en Levi Olthof (2016-2017) en Ellen Dorrestein en Yvo Nafzger (2015-2016).