HKU

HKU Theater is dé plek om verschillende disciplines van de theaterwereld te bestuderen, te beleven en uit te oefenen.

Over HKU Theater

HKU Theater heeft veel gezichten: je kunt bij ons bacheloropleidingen volgen voor acteur, theatermaker, theaterschrijver, theatervormgever, docent theater en digitaal theatermaker.

Alle opleidingen hebben gemeen dat ze theater op een vernieuwende manier benaderen. Niet vanuit een ivoren toren, maar sterk betrokken bij ontwikkelingen in het theater en de wereld om ons heen.

Wij werken graag met studenten die de grenzen van het theater op willen zoeken en de wereld iets te zeggen hebben, bijvoorbeeld met theater dat speelt met fysieke en virtuele realiteit of dat de toeschouwer (ook buiten het podium) tot deelnemer maakt.

Tijdens je opleiding merk je dit onder meer aan de grote aandacht voor gedegen eigen onderzoek en de mogelijkheden die je krijgt om intensief samen te werken met studenten van andere opleidingen in projecten die je horizon aanzienlijk verbreden.

Op HKU Theater studeren circa 350 studenten en werken circa 80 docenten en gastdocenten; een kleinschalige, innovatieve, veelzijdige theaterschool.

Uitgangspunten

We willen je opleiden tot een professional die vanuit een goede kennis van zijn/haar eigen vak, op een flexibele en geëngageerde manier een plaats kan veroveren in een werkveld dat steeds verandert.

Dit zijn onze uitgangspunten:
Vakmatigheid: in onze opleidingen krijg je een goede vakmatige opleiding binnen je
discipline, waarbij je techniek, je eigen stijl en je engagement samen ontwikkeld worden.
Interdisciplinariteit: vanuit je vak leg je verbindingen met andere disciplines; dit noemen we interdisciplinairiteit. Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens de seminars in de Winteracademie en in de derdejaars interdisciplinaire projecten.
Praktijkgerichtheid: we werken samen met theatergroepen, scholen, culturele en (kunst)educatieve instellingen zoals Het Huis Utrecht, Theater Kikker, DOX, het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) en verschillende middelbare scholen.
Interculturele en internationale gerichtheid: we willen jou als student graag ervaring met internationaal en intercultureel werken laten opdoen door middel van buitenlandse stages, een gevarieerd docentenbestand en deelname aan internationale netwerken.
Ondernemerschap: je wordt getraind in je (flexibele, ondernemende) houding via projectonderwijs en de leerlijn ondernemerschap. Met deze houding en vaardigheden zie en benut je straks goed de kansen om jouw talent ook beroepsmatig te laten floreren..

Vervolgopleiding

Wil je na je bacheloropleiding verder studeren aan HKU, dan kan dat. De Master Kunsteducatie en de Master Scenography sluiten aan op de bacheloropleidingen.