HKU

Als acteur leer je met je lichaam, stem, geest en met hart en ziel ideeën en werelden tot leven te brengen.

Je volgt intensieve trainingen, leert in voorstellingen te spelen en ze ook zelf te maken. Tijdens de studie ontwikkel je ook voorstellingen samen met klasgenoten, theatermakers en met collega-kunstenaars van o.a. de schrijfopleiding en de theatervormgevingsopleiding. We selecteren unieke persoonlijkheden die een passie hebben voor acteren en die graag theater willen maken.


De studie richt zich naast het klassieke, ook op het moderne en hedendaagse toneelrepertoire. Je leert eigentijds acteren én gedegen acteervakmanschap. Je krijgt les van (en maakt voorstellingen met) acteurs, regisseurs en academici die werkzaam zijn in het theater.

Eerste jaar

In het eerste en tweede jaar leg je de basis voor het acteren. Je maakt kennis met alle aspecten van het vak zoals spel, beweging, stem, dramaturgie en theatermaken. Acteren leer je door hard te werken en je traint je lichaam en stem intensief zodat je dit later toe kunt passen tijdens het spelen op de vloer.

Je volgt verschillende soorten lessen spel, stem, beweging en dans en werkt toe naar een presentatie aan het einde van het jaar. Je bezoekt veel voorstellingen en praat er over tijdens theorielessen. En je leert de geschiedenis van het theater en de praktijk van het theater kennen.

Tijdens de eerste twee jaar zijn er momenten waarop je in presentaties en kleine voorstellingen speelt. Je toont dat wat je geleerd hebt en leert te communiceren met een publiek.

Na de propedeuse kies je een richting: acteur of acteur-theatermaker

Acteur

Als acteur speel je in verschillende voorstellingen. Deze voorstellingen worden getoond binnen school in het Akademietheater, of buiten school in festivals of bij gezelschappen. Je speelt klassieke stukken (bijvoorbeeld Shakespeare of Euripides) en moderne stukken (bijvoorbeeld Tennesse Williams en Henrik Ibsen) maar ook stukken van hedendaagse schrijvers (zoals Gerardjan Rijnders of Alex van Warmerdam). Ook speel je in voorstellingen die meer gericht zijn op beweging en mime. Het aanbod is zo divers mogelijk.

Je werkt met acteurs en regisseurs uit de praktijk binnen de lessen en projecten. Ine te Rietstap, Dic van Duin, Margijn Bosch, Flip Filz, Maureen Teeuwen, Bert Geurkink, Willemijn Zevenhuijzen, Peter Kolpa, Jaïr Stranders, Lidy Six, Ciel Werts, Hildegard Draaijer, Carolien Dokter en Karina Holla zijn docenten van het vaste docententeam of docenten die regelmatig terugkeren.

Ook maak je een voorstelling voor het Tweetakt Festival in Utrecht (afgelopen jaren i.s.m. met 't Barre Land, Sanne van Rijn en YoungGangsters) en je werkt samen met studenten van de andere opleidingen aan interdisciplinaire projecten (bijvoorbeeld met René Pollesch van de Volksbühne Berlijn). Verder kies je uit een divers aanbod van samenwerkingsprojecten één groot project. Hierin werk je met studenten van de andere opleidingen van HKU Theater, al dan niet voor een opdrachtgever. Je doet onderzoek en maakt voorstellingen, installaties en/of theatrale events rondom een thema.

Aan het einde van het derde en begin van het vierde jaar ga je op stage. Je werkt en speelt bij een gezelschap en gaat met deze voorstelling op tournee.

Je studeert af met een solovoorstelling en twee eindexamenproducties. Daarnaast maak je een portfolio, waarin je jouw inzichten over theater en jouw plek binnen het werkveld presenteert. De eindexamenvoorstellingen worden geregisseerd door regisseurs en theatermakers uit de praktijk. De afgelopen jaren waren er voorstellingen te zien van studenten in de regie van: Carina Molier, Arend Pinoy, Sanne van Rijn, Willibrord Keesen, Paul Knieriem, Piet Arfeuille, Marcus Azzini, Jakop Ahlbom, Gerardjan Rijnders en de Warme Winkel.


Acteur-theatermaker

Kies je de richting acteur-theatermaker, dan houd je je naast het acteren ook bezig met het maken van voorstellingen. Je leert hoe je op basis van materiaal dat jou fascineert en inspireert theater maakt. Je krijgt les in het monteren van teksten en beelden en het regisseren van acteurs. In veel gevallen speel je ook in je eigen voorstellingen en performances. Je leert aan de hand van individuele opdrachten welk soort theater bij jou past en waar je je in wilt specialiseren.

Je studeert af met een onderzoeksproject, een portfolio en een theatervoorstelling. De eindexamenvoorstelling laat zien wat jouw visie is op theater maken.

Buitenland

Het is mogelijk om een tijdje in het buitenland te verblijven in het kader van je studie. Daarvoor kun je gebruikmaken van het uitgebreide netwerk van HKU Theater. Met name Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada, Tsjechië en Duitsland bieden mogelijkheden.

Meer informatie en contact

Meer informatie over deze studie kun je krijgen tijdens de open dag.

Ook kun je contact opnemen met Maaike Calame (maaike.calame@hku.nl) of Sabine Dehne (sabine.dehne@hku.nl). Iedere donderdagochtend is er van 10.00-12.00 telefonisch spreekuur 030-2091721.

Voor meer informatie over de beschikbaarheid van de acteurs voor een voorstelling en/of stage neem contact op met Harm van Geel, artistiek leider en stagecoördinator Acteursopleiding Utrecht.