HKU

De selectie van BTh Acting heeft een programma van drie rondes en een aantal thuiswerkopdrachten. Je moet alle selectiedagen beschikbaar zijn. Na elke ronde wordt beoordeeld of je door mag naar de volgende ronde. Je moet met succes de selectie afgerond hebben om toegelaten te worden tot de opleiding.

Eerste ronde

Om je te plaatsen voor de eerste selectieronde, word je gevraagd een motivatiebrief in te sturen. In deze motivatiebrief moet je een aantal vragen beantwoorden. 

  • waarom wil je acteur worden?
  • wat verwacht je van deze studie?
  • wat verwacht je van de praktijk?
  • wat is je vooropleiding?
  • wat is je eventuele theaterervaring?
  • ga je vaak naar theater? Welke voorstellingen heb je gezien?

Na ontvangst van jouw motivatiebrief word je uitgenodigd voor de eerste ronde. De eerste ronde vindt plaats op een zaterdag. Tijdens deze ronde, die een dag duurt, neem je deel aan een spel-les en een bewegingsles. Bij de uitnodiging zit een opdracht: je krijgt negen korte monologen opgestuurd, waaruit je er twee moet kiezen. Deze twee monologen leer je uit je hoofd en moet je aan het begin van de spel-les kunnen voordragen.

Tweede ronde

Als je de eerste ronde met goed gevolg hebt afgelegd, word je uitgenodigd voor de tweede ronde.

De tweede ronde van de selectie duurt anderhalve dag en omvat twee spellessen en een bewegingsles. In de lessen worden je theatrale en fysieke vermogens en je stemgebruik onderzocht.

Bij de tweede ronde horen ook opdrachten. Deze zien er als volgt uit:

1. Monoloog

Kies één monoloog uit een toneelstuk (klassiek of modern repertoire, die keuze bepaal jij). Wij gaan ervan uit dat je het hele toneelstuk, waaruit de monoloog komt, gelezen hebt. Lever een kopie van deze monoloog in voor de 2e ronde begint.

2. Eigen solo

Maak een korte solo van 3 minuten (houd je aan de tijd).

Je bent vrij om de solo in te vullen zoals jij dat wilt, met of zonder tekst, bestaand of zelf geschreven. De bedoeling is dat je jouw eigen fascinatie voor een verhaal of een beeld (foto of film) vertaalt in een korte performance.
Het gaat hier om een korte solo waarin je laat zien wat jou op dit moment inspireert.

3. Lied

Bereid een Nederlandstalig lied voor. Het lied moet a capella worden gezongen. Het lied wordt pas in de derde ronde getoetst.

Derde ronde

Als je de tweede ronde met goed gevolg hebt afgelegd word je uitgenodigd voor de derde ronde. De derde en tevens laatste ronde, duurt twee dagen.


Naast spel- en bewegingslessen, krijg je een auditie Spreken. Hierin worden je vocale capaciteiten bekeken. Ter voorbereiding: je monoloog en een Nederlandstalig lied. Daarnaast wordt je motivatiebrief behandeld in een gesprek.

Alleen na de derde ronde kunnen kandidaten op verzoek een toelichting op een afwijzing krijgen. Dit kan alleen telefonisch, tijdens een speciaal spreekuur. In de brief over de uitslag van de derde ronde wordt hierover informatie gegeven.

Contact

Voor meer informatie kun je een e-mail sturen naar de Servicebalie Studentzaken: sz@hku.nl. Je kunt ook bellen: 030-2091540.