HKU

De afstudeerrichting Animation is een voltijds vierjarige Nederlandstalige studie.

Wie dokter, wielrenner of schoonmaker wil worden kan dat al oefenen als kind. Dat lijkt voor wie animator wil worden niet zo eenvoudig. Toch heb je ongemerkt gelukkig al veel talenten ontwikkeld die je bij animatie goed van pas komen: ruimtelijk inzicht, gevoel voor compositie, voor drama, je hebt getekend en gekleid.

Animation bij HKU biedt jou in vier jaar de ontbrekende vaardigheden en inzichten om daarna als animator aan het werk te gaan.

Opbouw

De eerste twee jaar zijn opgebouwd uit onderwijsblokken van acht weken. Het onderwijs wordt gegeven in een beperkt aantal hoorcolleges, in instructies en in productieworkshops waarin uitwerkingen van individuele en groepsopdrachten worden besproken.De eindstudie kent blokken van een halfjaar. Er wordt gewerkt in projectvorm: een groep studenten werkt gezamenlijk planmatig aan een productie.
 Centraal in de studie staat bij elk onderwijsblok de eigen productie, waarbij ideeënontwikkeling, het maken van een goed opgebouwd storyboard en de uiteindelijk geproduceerde animatie de belangrijkste uitdaging vormen.

In het derde jaar ga je een halfjaar op stage bij een animatiestudio of -productie.

3D animatie
3D computeranimatie is al vanaf jaar 1 een keuzeprofiel, genaamd ANIMATIE 3D Computeranimatie, afgekort: ANI 3D. De complexiteit van het 3D-programma's vereist het intensief volgen van technische instructielessen vanaf het eerste jaar. Hierdoor komen in dit profiel andere technieken minder of niet aan bod.

2D animatie
De honderden andere mogelijke digitale of analoge animatietechnieken, zoals tekenanimatie, poppen- en klei-animatie, verf op glas en meer, lenen zich voor beoefening en specialisatie binnen het andere keuzeprofiel, dat wij gemakshalve ANI 2D hebben genoemd.

Buitenland

Tijdens je studie kun je naar het buitenland voor stage of uitwisseling. Dit gebeurt meestal in het tweede of derde jaar. De afgelopen jaren waren HKU-studenten in meer dan 50 landen over de hele wereld te vinden.

Informatie en contact

Meer informatie over deze opleiding kun je krijgen tijdens de open dagen. Ook kun je contact opnemen met Studentenzaken via sz@hku.nl.