HKU

Wie dokter, wielrenner of schoonmaker wil worden kan dat al oefenen als kind. Dat lijkt voor wie animator wil worden niet zo eenvoudig. Toch heb je ongemerkt gelukkig al veel talenten ontwikkeld die je bij animatie goed van pas komen: ruimtelijk inzicht, gevoel voor compositie, voor drama, je hebt getekend en gekleid.

De studie Animatie biedt jou in vier jaar de ontbrekende vaardigheden en inzichten om daarna als animator aan het werk te gaan.

Opbouw

De afstudeerrichting Animation is een voltijds vierjarige Nederlandstalige opleiding. De eerste twee jaar zijn opgebouwd uit onderwijsblokken van acht weken. Het onderwijs wordt gegeven in een beperkt aantal hoorcolleges, in instructies en in productieworkshops waarin uitwerkingen van individuele en groepsopdrachten worden besproken.De eindstudie kent blokken van een halfjaar. Er wordt gewerkt in projectvorm: een groep studenten werkt gezamenlijk planmatig aan een productie.
 Centraal in de studie staat bij elk onderwijsblok de eigen productie, waarbij ideeënontwikkeling, het maken van een goed opgebouwd storyboard en de uiteindelijk geproduceerde animatie de belangrijkste uitdaging vormen.

In het derde jaar ga je een halfjaar op stage bij een animatiestudio of -productie.

3D animatie
3D computeranimatie is al vanaf jaar 1 een keuzeprofiel, genaamd ANIMATIE 3D Computeranimatie, afgekort: ANI 3D. De complexiteit van het 3D-programma MAYA vereist het intensief volgen van technische instructielessen vanaf het eerste jaar. Hierdoor komen in dit profiel andere technieken minder of niet aan bod.

2D animatie
De honderden andere mogelijke digitale of analoge animatietechnieken, zoals tekenanimatie, poppen- en klei-animatie, verf op glas en meer, lenen zich voor beoefening en specialisatie binnen het andere keuzeprofiel, dat wij gemakshalve ANI 2D hebben genoemd.

Buitenland

Het is mogelijk om een buitenlandse stage te lopen, maar je bent zelf verantwoordelijk voor de organisatie en afhandeling van een stage in het buitenland. Je kunt hierbij gebruikmaken van de bij HKU aanwezige kennis en contacten. In de praktijk loopt ongeveer een vijfde van de studenten stage in het buitenland.

Informatie en contact

Meer informatie over deze opleiding kun je krijgen tijdens de open dagen. Ook kun je contact opnemen met Ingrid Goovaerts via ingrid.goovaerts@hku.nl.