HKU

Als sound designer kun je aan de slag als ontwerper van ‘betekenisvol geluid en/of muziek’. Bijvoorbeeld als 'foley artist' voor films en games, als industrial sound designer, of als geluidsontwerper van theatervoorstellingen en modeshows. Je kunt werken voor grote bedrijven, maar ook zelfstandig ondernemer zijn. Wat je ook gaat doen, je hebt sterke ideeën over klank en sound design, en wil graag invloed uitoefenen op het hele geluidsconcept van de producties waar je aan meewerkt.

Beroep en Profiel

Afgestudeerde Muziektechnologie-studenten hebben vaak een uniek profiel ontwikkeld waarin ze een aantal verschillende ‘beroepen’ combineren. Een paar van die 'beroepen' vind je hieronder. Maar je moet dus ook niet gek opkijken als je een oud-student tegenkomt die af en toe songs componeert voor tv-reclames (componist voor de media), maar ook een aantal bands produceert (muziekproducer) en af en toe met zijn eigen tracks optreedt (performer elektronische muziek).

Beroep: Sound Designer

Jij kunt het complete geluidsbeeld (sound effects en -sferen, dialoog, muziek, voice-over) ontwerpen voor:

• commercials, speelfilms, televisieprogramma’s;
• nieuwe media zoals apps, websites en games;
• theater- en dansvoorstellingen;
• allerlei industriële producten, zoals elektrische tandenborstels, auto’s en computers;
• de (publieke) ruimte, denk aan interactieve geluidsinstallaties in een museum of een geluidswandeling door de stad.
Een sound designer maakt vaak gebruik van klanken die hij of zij zelf heeft ontworpen met synthese- en bewerkingstechnieken. Belangrijk in dit werk is ook dat je je bewust bent van het publiek of de gebruiker waar je voor werkt. Jij kunt het misschien wel mooi vinden, maar komt het ook over, en is het functioneel voor de gebruiker?

Concrete voorbeelden
• Je wordt gevraagd om het geluid te ontwerpen voor de nieuwe HEMA-commercial.
• Je wordt gevraagd om een geluidsmaquette van het gebouw van de Tweede Kamer te ontwerpen ten behoeve van blinde bezoekers van dat gebouw.
• Je wordt gevraagd het nieuwe soundlogo voor Vodafone te ontwerpen.

Beroep: Geluidskunstenaar

Jij laat je klanken horen in allerlei verschillende omgevingen. Bijvoorbeeld op concertpodia, festivals en in de openbare ruimte. Of in musea, op dance party’s en in samenwerking met componisten die voor akoestische ensembles en orkesten muziek componeren.
Je bent een meester in klankontwerp. Klanken die gemaakt worden door real time het geluid van akoestische instrumenten te bewerken, maar ook met behulp van allerlei synthesetechnieken. Technologie speelt hier een grote rol, want een geluidskunstenaar ontwerpt vaak ‘nieuwe’ controllers om live klanken te maken en te bewerken. En die nieuwe controllers bestaan soms weer uit de meest rare 'bouwsels', zoals een sigarendoos met drukknoppen. In dit beroep kun je je artistiek helemaal uitleven.
Concrete voorbeelden
• Je doet een set met je eigen tracks op het STRP Festival.
• Je wordt gevraagd om samen met een strijkkwartet een performance te ontwerpen, waarbij jij real time hun klanken bewerkt.
• Een party-organisator nodigt je uit om met je zelfgebouwde controllers een set te doen op een party in Berlijn.

Bedrijven van afgestudeerden

Tarik Barri ontwerpt als sound designer zijn eigen soundtracks, maar ook zijn eigen visuals. Dat laatste doet hij onder meer voor Thom Yorke van Radiohead.

Salvador Breed heeft als sound designer onder andere het geluid ontworpen voor de Fashion Show 2016, van modeontwerpster Iris van Herpen.

Hugo Verweij is sound designer bij Apple en is verantwoordelijk voor al het geluid in de iPhones, iWatch en de Apple laptops.

Lucas van Tol is senior sound designer bij Guerrilla Games en is daar verantwoordelijk voor al het geluid van - bijvoorbeeld - de game Horizon Zero Dawn.