HKU

Je gaat aan de slag als componist/sound designer/systeemontwerper bij bijvoorbeeld game design-bedrijven, theater- en dansproducties, onderzoeksinstituten, musea en muziekproductiebedrijven.

De arbeidsmarkt voor een componist/sound designer voor adaptieve systemen maakt momenteel een grote ontwikkeling door en biedt veel perspectief. Je gaat aan de slag als componist/sound designer/systeemontwerper bij bijvoorbeeld game design-bedrijven, theater- en dansproducties, onderzoeksinstituten, musea en muziekproductiebedrijven.


Profiel en beroep

Een kenmerk van afgestudeerde Muziek en Technologie-studenten is dat zij vaak een uniek profiel hebben ontwikkeld waarbij ze regelmatig een aantal verschillende 'beroepen' combineren.
Enkele van die 'beroepen' vind je hieronder. Maar je moet dus, zoals gezegd, niet gek opkijken als je een oud-student tegenkomt die af en toe songs componeert voor tv-reclames (componist voor de media), maar ook een aantal bands produceert (muziekproducer) en af en toe met zijn eigen tracks optreedt (performer elektronische muziek).

Beroep: Sound Designer

Een sound designer (of geluidsontwerper in Nederlands) kan het complete geluidsbeeld (sound effects en -sferen, dialoog, muziek, voice-over) ontwerpen:

• voor allerlei audiovisuele media zoals commercials, speelfilms, televisieprogramma’s;
• voor allerlei nieuwe vormen van media zoals apps, websites en games;
• van allerlei industriële producten zoals elektrische tandenborstels, auto’s en computers;
• van de (publieke) ruimte zoals interactieve geluidsinstallaties in een museum of een geluidswandeling door de stad;
• voor de representatie van allerlei ‘data’ en ‘datastromen’ zoals beursberichten;
• van allerlei nieuwe ‘tools’ die zich richten op toegankelijkheid zoals het ontwerpen van websites voor blinden.

De sound designer gebruikt technologie om zijn geluidsontwerp te realiseren. Het komt regelmatig voor dat de sound designer klanken gebruikt die hij of zij zelf heeft ontworpen door middel van allerlei synthese- en bewerkingstechnieken. Als je daarin gespecialiseerd bent, ben je ook een echte klankontwerper (een klankontwerper richt zich meer op het ontwerpen van de klanken zelf, een sound designer richt zich meer op de mogelijke toepassing van klanken). Belangrijk in dit werk is ook dat je je bewust bent van het publiek of de gebruiker waar je voor werkt. Jij kunt het misschien wel mooi vinden maar komt het wel over bij het publiek of is het wel functioneel voor de gebruiker?

Voorbeelden van werkvragen
• Je wordt gevraagd om het geluid te ontwerpen voor de nieuwe HEMA-commercial.
• Je wordt gevraagd om, samen met een componist, het totale geluidsbeeld van een muziektheatervoorstelling te ontwerpen.
• Je wordt gevraagd om een geluidsmaquette van het gebouw van de Tweede Kamer te ontwerpen ten behoeve van blinde bezoekers van dat gebouw.
• Je wordt gevraagd het nieuwe soundlogo voor Vodafone te ontwerpen.

Beroep: Componist voor de Media

De componist voor de media componeert muziek voor allerlei audiovisuele media zoals tv-reclame, speelfilm, games, tv-drama, animaties, documentaire maar ook voor theater- en dansvoorstellingen, apps, websites en andere nieuwe-mediavormen.

Voor een mediacomponist is het daarbij belangrijk om veel inzicht te hebben in media en alles wat daarbij hoort. Hoe komt een speelfilm of game eigenlijk tot stand? Wanneer wordt de componist ingeschakeld? Met wie werk je dan precies samen? Hoe verloopt zo’n samenwerking? Naast vragen als deze is het ook belangrijk om kennis en inzicht te krijgen in de werking van muziek in media. Waarom werkt de ene muziek beter dan de andere onder deze tv-commercial? Hoe zorg ik ervoor dat deze filmscène spannend wordt? Hoe kun je er voor zorgen dat de muziek in een game reageert op het gedrag van de speler? Daarbij verandert de media-industrie continu en vraagt het werk om een flexibele houding waarbij je vaak snel muziek van hoge kwaliteit moet kunnen leveren. Al met al een dynamisch beroep waarin je voortdurend moet kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

Voorbeelden van werkvragen
• Je wordt gevraagd door een muziekproductiebedrijf om mee te pitchen voor de muziek van de nieuwe HEMA-commercial.
• Je wordt gevraagd om losse muziektracks te componeren voor een game.
• Een toneelregisseur wil graag van jou muziek voor de overgangen tussen de verschillende scènes.
• Een tv-productiebedrijf vraagt jou om een ‘music library’ te componeren die ze voor een nieuwe tv-serie willen gebruiken.

Websites van afgestudeerden

Sounddesigners
Ronnie van der Veer
Arnoud Traa

Composers for the media
Soundpalette
Sunna Wehrmeijer
Big Orange
Vidjay Beerepoot
Sonic Picnic
GreenCouch
Claynote