HKU

De afstudeerrichting Music Design for Games and Interaction is een vierjarige voltijdopleiding waar de voertaal Nederlands is (vanaf het derde jaar kunnen lessen echter ook in het Engels plaatsvinden). De eerste fase van het curriculum begint met een brede oriëntering. Vanaf jaar 2 kun je een eigen profiel gaan ontwikkelen.

Eerste en tweede jaar

In het eerste jaar maak je kennis met alle mogelijke vakken (muzikale basis, klank en geluid, productie, technologie, programmeren, et cetera) zodat je je breed kunt oriënteren en daarna ook kunt samenwerken met studenten uit de andere afstudeerrichtingen binnen Muziek en Technologie.

Gaandeweg het eerste jaar komen er keuzevakken en vanaf het tweede jaar kun je kiezen uit blokken die bestaan uit projecten en de daarmee samenhangende theorielessen en werkgroepen rond compositie, sound design en systeemontwerp, en de manier waarop deze met elkaar samenhangen binnen adaptieve omgevingen zoals een computergame. Hierbij zijn verder muzikale en productionele kennis (analyse & synthese), klankmatige vaardigheden en inzicht in systemen van belang.

Derde en vierde jaar

In het derde en vierde jaar neemt de complexiteit van de projecten toe en werk je in toenemende mate in multidisciplinaire teams aan projecten uit het werkveld. Daarnaast zijn er ondersteunende lessen en werkgroepen en ga je in het derde jaar ook gedurende vier maanden op stage.
In het laatste semester van je eindstudie bedenk en regel je zelf een afstudeerproject (of projecten) waarmee je je profileert in het werkveld. Tijdens de gehele studie, maar met name in de laatste twee jaar, wordt er in de opleiding ook veel aandacht besteed aan onderzoek (in combinatie met ontwerpen) en aan je profilering in je toekomstige werkveld.

Buitenland

Het behoort tot de mogelijkheden enige tijd in het buitenland te verblijven, maar je bent zelf verantwoordelijk voor de organisatie en afhandeling van een stage in het buitenland. Je kunt hierbij gebruikmaken van de kennis en contacten van HKU. In de praktijk loopt ongeveer een vijfde van de studenten stage in het buitenland. Zowel in Europa als in de VS en Azië.

Graad/titel

Na het afronden van deze studie krijg je de graad Bachelor of Music, die je als BMus afgekort achter je naam kunt vermelden. Op je diploma staat naast de graad, Music Design for Games and Interaction als afstudeerrichting vermeld.

Waarom deze studie?

De afstudeerrichting Music Design for Games and Interaction geeft je de gelegenheid om je te ontwikkelen tot een componist/sound designer/systeemontwerper die werkzaam is binnen contexten en voor toepassingen waar interactiviteit en adaptiviteit een rol spelen. Hierbij moet je denken aan games, installaties, theater- en dansvoorstellingen maar ook aan adaptieve systemen ten behoeve van speciale doelgroepen zoals blinden en slechtzienden.

Je werkt daarbij samen met studenten van de andere afstudeerrichtingen en Schools, maar ook met opdrachtgevers zoals programmeurs, interaction designers en game designers.

Meer informatie en contact

Meer informatie over deze opleiding kun je krijgen tijdens de Open Dagen. Ook kun je contact opnemen met Elsje Dicke of Claudia van den Hoeven: 030-2091909.