HKU

De afstudeerrichting Music Design for Games and Interaction is een vierjarige voltijdopleiding waar de voertaal Nederlands is. De eerste fase van het curriculum begint met een brede oriëntering. Vanaf jaar 2 kun je een eigen profiel gaan ontwikkelen.

Eerste en tweede jaar

In het eerste jaar maak je kennis met allerlei verschillende vakken: muzikale basis, klank en geluid, productie, technologie, programmeren, etcetera. Zo kun je je breed oriënteren en later makkelijk samenwerken met studenten uit de andere afstudeerrichtingen binnen Muziek en Technologie.

Door het eerste jaar heen komen er meer keuzevakken. Vanaf het tweede jaar kun je steeds kiezen uit verschillende blokken, die bestaan uit projecten, plus theorielessen en werkgroepen die daarmee samenhangen. De blokken richten zich op compositie, sound design en systeemontwerp, en hoe die met elkaar samenhangen binnen interactieve omgevingen zoals een game. Hierbij zijn verder muzikale en productionele kennis (analyse, synthese), klankmatige vaardigheden en inzicht in systemen belangrijk. In het tweede jaar werk je ook samen met studenten van de school HKU Games en Interactie.

Derde en vierde jaar

In het derde en vierde jaar worden de projecten complexer. Ook werk je steeds vaker in multidisciplinaire teams aan projecten die je in het werkveld ook tegen zou kunnen komen. Daarnaast zijn er ondersteunende lessen en werkgroepen, en ga je in het derde jaar drie maanden op stage.

In het laatste semester van jaar vier bedenk en regel je zelf een afstudeerproject (of projecten) waarmee je je profileert in het werkveld. Tijdens de hele studie, maar met name in de laatste twee jaar, wordt er in de opleiding ook veel aandacht besteed aan onderzoek (in combinatie met ontwerpen) en aan jouw profilering in je toekomstige werkveld.

Buitenland

Er zijn verschillende mogelijkheden om een tijdje naar het buitenland te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een semester studeren bij een partnerinstelling van HKU, maar ook een stage of project doen. Dit laatste kan in principe overal ter wereld. Om je stage te organiseren en plannen kun je gebruik maken van de kennis en contacten van HKU. In de praktijk loopt ongeveer een vijfde van de studenten stage in het buitenland, zowel in Europa als in de VS, Azië of Afrika.

Graad/titel

Na het afronden van deze studie krijg je de graad Bachelor of Music, die je als BMus afgekort achter je naam kunt vermelden. Op je diploma staat naast de graad, Music Design for Games and Interaction als afstudeerrichting vermeld.

Meer informatie en contact

Je bent van harte welkom op de Open Dagen! Ook kun je contact opnemen met Elsje Dicke of Claudia van den Hoeven: 030-2091909.