HKU

Als Componist voor de Media kun je werken voor games, film, reclame, tv, documentaire, animatie, maar ook interactieve installaties, community art, dans en theater.

Beroep en profiel

 Je kunt je eigen bedrijf oprichten, samenwerken in projecten, of je aansluiten bij een bestaand creatief bedrijf. Er is wel concurrentie, maar je kansen op de arbeidsmarkt zijn over het algemeen goed en je kunt alle kanten op.


Veel afgestudeerde Muziek en Technologie-studenten hebben een uniek profiel ontwikkeld, waarbij ze regelmatig een aantal verschillende 'beroepen' combineren. Een paar van die 'beroepen' vind je hieronder. Maar je moet dus, zoals gezegd, niet gek opkijken als je een oud-student tegenkomt die af en toe songs componeert voor tv-reclames (componist voor de media), maar ook een aantal bands produceert (muziekproducer) en af en toe met zijn eigen tracks optreedt (performer elektronische muziek).

Beroep: Componist voor de Media

Jij componeert muziek voor allerlei media, zoals tv-reclame, speelfilm, games, tv-drama, animaties, documentaire maar ook voor theater- en dansvoorstellingen, apps, websites en andere nieuwe-mediavormen.

Voor een mediacomponist is het belangrijk om veel inzicht te hebben in media en alles wat daarbij hoort. Hoe komt een speelfilm of game eigenlijk tot stand? Wanneer wordt de componist ingeschakeld? Met wie werk je dan precies samen? Hoe gaat zo’n samenwerking? Ook is het belangrijk om kennis en inzicht te krijgen in de werking van muziek in media. Waarom werkt de ene muziek beter dan de andere onder deze tv-commercial? Hoe zorg je ervoor dat deze filmscène spannend wordt? Daarbij verandert de media-industrie continu en vraagt het werk om een flexibele houding waarbij je vaak snel muziek van hoge kwaliteit moet kunnen leveren. Al met al een dynamisch beroep, waarin je voortdurend moet kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

Concrete voorbeelden

  • Je wordt gevraagd door een muziekproductiebedrijf om mee te pitchen voor de muziek van de nieuwe HEMA-commercial.
  • Een toneelregisseur wil graag van jou muziek voor de overgangen tussen de verschillende scènes.
  • Een productiebedrijf vraagt jou om een ‘music library’ te componeren die ze voor een nieuwe tv-serie willen gebruiken.