HKU

In de studie werk je samen met musici, componisten en muziektechnologen binnen een variëteit aan muzikale stijlen en genres waarbij jij degene bent die richting moet geven aan een productie. Daarbij kom je ook in aanraking met aanpalende contexten als games en de reclame- en filmindustrie.

Beroep en profiel

Een kenmerk van afgestudeerde Muziek en Technologie-studenten is dat zij vaak een uniek profiel hebben ontwikkeld waarbij ze regelmatig een aantal verschillende 'beroepen' combineren.
Enkele van die 'beroepen' vind je hieronder. Maar je moet dus, zoals gezegd, niet gek opkijken als je een oud-student tegenkomt die af en toe songs componeert voor tv-reclames (componist voor de media), maar ook een aantal bands produceert (muziekproducer) en af en toe met zijn eigen tracks optreedt (performer elektronische muziek).

Beroep: Muziekproducer

Een muziekproducer zorgt ervoor dat – bijvoorbeeld – een 'muzikaal idee' omgezet wordt in een 'cd-productie' of dat een 'home studio-opname' omgezet wordt in een 'live performance' of dat een 'cd-productie' omgezet wordt in 'losse muziektracks om in een game te gebruiken'.

Een muziekproducer heeft daarbij verstand van en ervaring met 'de knoppen' en zal zeker ook regelmatig zelf 'achter de knoppen' zitten. Het belangrijkste werk van een muziekproducer is echter het ontwerpen van bovengenoemde 'omzettingen'. Dat betekent dat een muziekproducer – bijvoorbeeld – bedenkt hoe een muzikaal idee van een muzikant tot een cd met orkestrale muziek kan leiden of hoe een home studio-opname met allerlei synthesizergeluiden op het podium uitgevoerd kan worden door een viermansbandje. Hoe zorg je voor een goede samenwerking tussen muzikant en orkest? Hoe zorg je ervoor dat de kracht van die home studio-opname ook overkomt op het podium met dat bandje? Dat vraagt dus met name kennis van muziek en klank (hoe zit muziek en klank in elkaar?), ervaring met het samenwerken met mensen uit verschillende disciplines, inzicht in de muziek- en media-industrie en niet alleen kennis van 'de knoppen'.

Voorbeelden van werkvragen
• Een band vraagt jou om hun nieuwe live-act te ontwerpen op basis van hun laatste cd.
• Je produceert – als singer/songwriter – je eigen tracks die gepubliceerd worden via allerlei vormen van mobile media en daar dus – qua audio – ook geschikt voor moeten zijn.
• Een strijkkwartet vraagt jou de nieuwe cd te produceren.
• Je ontwerpt een half-geautomatiseerde live-set op basis van jouw eigen dance tracks.

Beroep: Singer/songwriter

De singer/songwriter componeert en produceert niet alleen zijn eigen songs maar doet dit ook in opdracht voor anderen en in andere contexten dan de muziekstudio of het podium.

De singer/songwriter gebruikt de 'song' als muzikale vorm en gebruikt allerlei manieren (naast het uitbrengen van muziek op cd en iTunes) om het publiek te bereiken. Denk daarbij aan het componeren en produceren van songs voor tv-reclame, voor gebruik in games, maar ook voor educatieve doeleinden zoals een onlinecursus "Hoe schrijf ik een song met behulp van de computer?" Ook hier komt technologie weer om de hoek kijken: Hoe krijg ik die speciale 'sixties sound' waar ik naar op zoek ben? Hoe kan ik een song componeren met behulp van samples? Hoe maak ik een ringtone die gebaseerd is op mijn laatste song?

Voorbeelden van werkvragen
• Je wordt gevraagd door een music publisher om songs te schrijven voor Nederlandstalige artiesten.
• Een reclamebureau vraagt jou een song te schrijven voor hun nieuwste tv-commercial.
• Een instelling op het gebied van autisme vraagt jou om een aantal songs te schrijven op basis van interviews met autistische kinderen.

Links naar afgestudeerden

Muziekproducer
Jan van Wieringen
Tim van Esch
Jochem Jacobs
Martijn Groeneveld

Singer/songwriter
Torre Florim
Jacco Gardner