HKU

Als Componist/Music Producer werk je samen met artiesten, componisten en muziektechnologen binnen verschillende muzikale stijlen en genres, waarbij jij degene bent die richting kan geven aan een productie.

Beroep en profiel

Veel afgestudeerde Muziek en Technologie-studenten hebben een uniek profiel ontwikkeld, waarbij ze regelmatig een aantal verschillende 'beroepen' combineren. Een paar van die 'beroepen' vind je hieronder. Maar je moet dus, zoals gezegd, niet gek opkijken als je een oud-student tegenkomt die af en toe songs componeert voor tv-reclames (componist voor de media), maar ook een aantal bands produceert (muziekproducer) en af en toe met zijn eigen tracks optreedt (performer elektronische muziek).

Beroep: Muziekproducer

Jij zorgt ervoor dat een 'muzikaal idee' omgezet wordt in een ‘albumproductie’, dat een 'homestudio-opname' omgezet wordt in een 'live performance', of dat een 'albumproductie' omgezet wordt in 'losse muziektracks om in een game te gebruiken'.
 
Je hebt verstand van en ervaring met 'de knoppen', en zal zeker ook regelmatig zelf 'achter de knoppen' zitten. Maar je belangrijkste werk is het ontwerpen van bovengenoemde 'omzettingen'. Je bedenkt bijvoorbeeld hoe een muzikaal idee van een muzikant tot een cd met orkestrale muziek kan leiden, of hoe een homestudio-opname met allerlei synthesizergeluiden op het podium uitgevoerd kan worden door een viermansband.

Hoe zorg je voor een goede samenwerking tussen muzikant en orkest? Hoe breng je de kracht van die homestudio-opname over op het podium met dat bandje? Dit vraagt kennis van muziek en klank, ervaring met het samenwerken met mensen uit verschillende disciplines, inzicht in de muziek- en media-industrie: veel meer dus dan alleen kennis van 'de knoppen'.


Concrete voorbeelden

  • Een band vraagt jou om hun nieuwe live-act te ontwerpen op basis van hun laatste album.
  • Je produceert als singer/songwriter je eigen tracks, die gepubliceerd worden via allerlei vormen van mobiele media en daar dus qua audio geschikt voor moeten zijn.
  • Een strijkkwartet vraagt jou hun nieuwe cd te produceren.
  • Je ontwerpt een half geautomatiseerde live-set op basis van jouw eigen dancetracks.

Beroep: Singer/songwriter

Jij componeert en produceert niet alleen je eigen songs, maar doet dit ook in opdracht voor anderen en in andere contexten dan de muziekstudio of het podium.

Je gebruikt de 'song' als muzikale vorm, en zet allerlei manieren in (naast het uitbrengen van muziek op cd en iTunes) om het publiek te bereiken. Denk aan het componeren en produceren van songs voor tv-reclame, voor gebruik in games, maar ook voor educatieve doeleinden zoals een online cursus "Hoe schrijf ik een song met behulp van de computer?" Ook hier komt technologie weer om de hoek kijken: Hoe krijg ik die speciale 'sixties sound' waar ik naar op zoek ben? Hoe kan ik een song componeren met behulp van samples? Hoe maak ik een ringtone die gebaseerd is op mijn laatste song?


Concrete voorbeelden

  • Je wordt door een music publisher gevraagd om songs te schrijven voor Nederlandstalige artiesten.
  • Een reclamebureau vraagt jou een song te schrijven voor hun nieuwste tv-commercial.
  • Een instelling op het gebied van autisme vraagt jou om een aantal songs te schrijven op basis van interviews met autistische kinderen.

Links naar afgestudeerden