HKU

Uitdagingen in muziek en technologie: daar word jij enthousiast van.

Ben je een HKU-student en wil je deze minor volgen? Ga dan voor de voorwaarden en aanmeldprocedure naar de studentportal.

Wat leer je?

Hoe kan een blind persoon een zonsondergang ervaren met geluid? Hoe verbeteren de prestaties van pro-gamers door de inzet van AI en biodata? Wat betekent geluid voor augmented reality? Hoe ontwerp je een intimidatie stemfilter voor handhavers, of een ontspannend audiolandschap voor varkens in de bio-industrie?

Ben je goed in het bedenken van creatieve oplossingen, ben je bedreven in té gekke ‘combinatiekunde’ en heb jij affiniteit met het maken, produceren of spelen van muziek? Dan is deze minor voor jou.

In deze minor van HKU maak je allereerst kennis met muziek en technologie repertoire, tools en ontwerpmethoden. Deze kennis en vaardigheden kun je direct in de praktijk brengen binnen een project waarin je (samen met je mede-studenten) een concept ontwerpt uitwerkt tot een eindproduct.


Dit is bijvoorbeeld een interactief gamemuziek concert (met of zonder robots), community art zoals een concert voor bewoners van een verzorgingstehuis, toepassingen voor slechthorenden, audiogames voor blinden en slechtzienden. Of een cross-over project waarbinnen je aan een eigen ontwerp werkt op het snijvlak van muziek en technologie én jouw eigen vakgebied, zoals bijvoorbeeld (muziek)educatie, computer science, culture studies of industrial design.

Kennismaking met muziek en technologie

De minor omvat een kennismakingstraject en een multidisciplinair project. Tijdens het eerste traject maak je kennis met het muziek en technologie vakgebied. Je luistert naar en reflecteert op bestaand repertoire. Je doet ervaring op met muziektechnologische tools aan de hand van korte ontwerpopdrachten. Je leert verscheidene ontwerpmethodes toe te passen om een idee uit te werken tot een eindproduct of toepassing. Binnen een breed scala aan kennis en vaardigheden selecteer jij de voor jou relevante richting waarbinnen je je verder wilt ontwikkelen.

Multidisciplinair project

Tijdens het project realiseer je één of meerdere ontwerpen binnen een muziek en technologie context. Je werkt samen met zowel andere minor deelnemers als studenten van HKU Muziek en Technologie. Binnen het project kun je de reeds opgedane muziek en technologie kennis en vaardigheden verder verdiepen. Ook kun je jouw eigen achtergrond en expertise inbrengen en zo de connectie naar je eigen vakgebied te zoeken.

Wat zijn de leerdoelen?

Na afloop van de module kan de student:

  1. samen te werken met professionals uit het vakgebied muziek en technologie
  2. het eigen leerproces en persoonlijke, professionele ontwikkeling te sturen
  3. een concept en project in muziek en technologie context te realiseren
  4. verscheidene ontwerptools en -methoden toe te kunnen passen
  5. tussentijds te kunnen reflecteren op het proces (en bij te sturen waar nodig).

Toetsing

Tijdens de minor werk je aan je eigen portfolio. Daarin neem je al het werk waaraan jij een actieve bijdrage hebt geleverd (alleen of in groepsverband) op. De drie fases worden afgesloten met een assessment waarin je aan de hand van het portfolio je eigen leren kunt onderbouwen. Het portfolio wordt aan het einde van de minor ingeleverd. Er zijn dus vier toetsen: drie mondelinge assessments en het ingeleverde portfolio.

Wat zijn de ingangseisen?

Je hebt je propedeuse behaald. Je volgt een studie bij een kunstacademie of doet een opleiding gericht op de creatieve industrie (zoals Communication & Multimedia Design, Creative Business of Journalistiek). Voor toelating verstuur je een motivatiebrief. Na ontvangst van je brief volgt een (telefonisch) toelatingsgesprek met de coördinator van de minor.

Minor

  • Studiepunten: 30
  • Niveau: Bachelor
  • Voertaal: Nederlands
  • Onderwijsperiode: februari 2021 tot juni 2021 (semester 2)
  • Heb je vragen? Mail naar sz@hku.nl

De minoren van HKU zijn opgenomen in Kies Op Maat-aanbod. Kies Op Maat maakt het makkelijk voor studenten om een minor te volgen aan een andere onderwijsinstelling. De aanmelding voor deze minor verloopt via Kies Op Maat via bovenstaande button.

Wat is een minor?

Onder een minor verstaan we bij HKU een programma dat je kunt volgen tijdens je bachelorstudie. De minors zijn bedoeld voor studenten van HKU of van andere hogescholen die de propedeuse hebben behaald. Minoren zijn vakken die je zelf kiest, op basis van je eigen wensen en interesses.