HKU

Hoe leef je gelukkig en gezond in de stad van de toekomst? Denk mee in de minor Healthy Urban Living.

Ben je een HKU-student en wil je deze minor volgen? Ga dan voor de voorwaarden en aanmeldprocedure naar de studentportal.

Wat leer je?

Hoe ziet de toekomst van een gezonde leefomgeving eruit? Hoe ziet de toekomst van een stad eruit en het 'geluk' en de 'gezondheid' van de mensen die hierin wonen? In deze minor vragen we creatieve studenten om vanuit hun eigen perspectief en bagage te komen met voorstellen om gelukkig en gezond te kunnen wonen in onze toekomstige steden.


Je werkt met andere studenten uit bijvoorbeeld built environment, de zorg, social work, communicatie, ICT, economie, kunst, design en game design aan een zelf gedefinieerd innovatief idee. Je komt in aanraking met (maatschappelijk betrokken) opdrachtgevers voor we deze kwesties actueel zijn.


Het vraagstuk kan bijvoorbeeld gaan over nieuwe manieren van live of digitale interactie tussen gemeente en bewoners, vrijetijdsbesteding, fiets parkeren, burgerparticipatie, toerisme, voedselverspilling, patiëntenvoorlichting, eenzaamheid onder jongeren of ouderen, onderwerpen waar een taboe op rust en vele andere problemen die je wellicht uit eigen persoonlijke ervaring weet te identificeren.


Je leert transdisciplinair samenwerken in teams. De begeleidend docenten zijn afkomstig uit Design, Games en Interactie, en Crossover Creativity.

Voor wie is deze minor geschikt?

Deze minor is voor jou als je

 • Nieuwsgierig bent naar het realiseren van innovatieve oplossingen die bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor jong en oud;
 • jouw toolkit wilt uitbreiden met ontwerpmethoden en leren hoe je projecten doet in de echte wereld;
 • houdt van experimenteren, alleen of in teamverband en je wilt leren om een innovatieve rol te spelen.

Wat zijn de leerdoelen?

 • Je leert je te verdiepen in een concreet probleem in de domeinen van Healthy Urban Living (Future Health en Smart City of een combinatie daarvan);
 • je leert met verschillende brillen naar jouw vraagstuk kijken en onderzoekt de vraag achter de vraag;
 • je verkent werkwijzen uit Arts, Science en Technology en leert die toe te passen op jouw actuele vraagstuk uit het betreffende domein;
 • je leert verschillende reflectietools en ontwerpskills beheersen.
 • je leert een creatief ontwerpproces uitvoeren en betrekt hierbij teamgenoten en stakeholders;
 • je leert een behapbare oplossing te ontwerpen en op bruikbaarheid te toetsen;
 • je leert op een aantrekkelijke manier en in een toepasselijke vorm oplossingsrichtingen te communiceren in taal en beeld.

Werkwijze

Je werkt in wisselende samenstelling in verschillende rondes in teams aan een vraagstuk. Dat doe je in de praktijk, in co-creatie met betrokkenen. Per ronde geef je een presentatie. In je blog reflecteer je op de inrichting van het proces, de gehanteerde werkwijzen en de opbrengst. Je wordt beoordeeld op je presentatie, je inzicht in het ontwerpproces en de reflectie in je blog.

Eindproduct

De minor wordt afgesloten met een presentatie van het projectwerk (1) en een reflectie op het creatieve ontwerpproces en de gehanteerde werkwijzen (2). Tussentijds wordt formatief feedback gegeven.

Voor wie is deze minor geschikt?

De minor is geschikt voor studenten van diverse creatieve, technische, sociaal-pedagogische en economische opleidingen zoals Techniek, ICT, Game Technologies, Economie, Business, Food & Business, Zorg, Vormgeving, Creatieve Media, Communication en Multimedia Design, (Industrieel) Productontwerp, Food, Psychologie, Urban Design, Built Environment, Theater, Beeldende Kunst en Vormgeving en Muziek.

Ingangseisen

Motivatie met aanwijsbare belangstelling voor transdisciplinaire ontwerp- en onderzoeksprocessen. Interesse in de actuele thema's binnen Healthy Urban Living. Propedeuse behaald; 120 punten afgerond. Let op: HKU zal onderstaande bij jou opvragen voor de toelatingscommissie, zorg ervoor dat jouw e-mailadres juist in Kies op Maat staat.

Waar selecteren we op?

Als aan onderstaande voorwaarden is voldaan, wordt aan de hand van deze documenten gekeken of je kunt worden toegelaten of volgt een (telefonisch) matchingsgesprek:

 • je cv
 • studievoortgangsoverzicht
 • Motivatiebrief (max. 1 A4).

HKU behoudt zich het recht voor om een minor niet door te laten gaan bij te weinig deelnemers.

Minor

 • Studiepunten: 30
 • Niveau: Bachelor jaar 3 of 4
 • Voertaal: Nederlands
 • Onderwijsperiode: september 2020 tot januari 2021 (semester 1)
 • Extra kosten: ongeveer 25 à 50 euro voor materiaal en excursies
 • Heb je vragen? Mail naar sz@hku.nl

De minoren van HKU zijn opgenomen in Kies Op Maat-aanbod. Kies Op Maat maakt het makkelijk voor studenten om een minor te volgen aan een andere onderwijsinstelling. De aanmelding voor deze minor verloopt via Kies Op Maat via bovenstaande button.

Onder een minor verstaan we bij HKU een programma dat je kunt volgen tijdens je bachelorstudie. De minors zijn bedoeld voor studenten van HKU of van andere hogescholen die de propedeuse hebben behaald. Minoren zijn vakken die je zelf kiest, op basis van je eigen wensen en interesses.