HKU

Photography bij HKU leidt je op tot professional in de fotografiewereld met een eigen verhaal.

Wat leer je?

Je wil dat jouw beelden worden gezien en impact hebben. Photography bij HKU geeft je de tools om dit te bereiken. Je deelt je fascinaties met de buitenwereld en werkt voortdurend aan de inhoud van je werk in je eigen stijl.


Tijdens je studie verken je de relatie tussen fotografie en realiteit in een snel veranderende samenleving. Je wordt uitgedaagd om kritisch na te denken over de werking van beeld en de fotografische beeldtaal. Je leert te onderzoeken en te reflecteren op jouw werk en dat van anderen. Je kunt onder meer bestaande situaties vastleggen, je eigen wereld creëren in de studio en werken met bestaand beeld, film, installaties en VR.


Bij Photography aan HKU vinden we het belangrijk dat jouw werk krachtige verhalen vertelt op een onderscheidende manier. Een nieuwsgierige en kritische blik op de wereld is daarom erg belangrijk.

Lees verder

Waarom fotografie bij HKU Media?

Photography bij HKU leidt je op tot professional die een eigen beroepspraktijk kan vormen. De meeste docenten werken naast hun baan bij HKU als zelfstandig fotograaf, kunstenaar, beeldredacteur of curator. Je hebt dus een directe link met de praktijk.

Als fotograaf bij HKU werk je samen met filmmakers, tekstschrijvers, grafisch vormgevers, etc. Daarmee verken je de grenzen van je eigen discipline en leer je om, samen met anderen, een kwalitatief goede productie te maken. Het samen leren en leren samenwerken zijn hierbij belangrijke elementen.


We hebben ruime, nieuw uitgeruste studio's. De computerlokalen zijn voorzien van alles wat je nodig hebt als fotograaf, zoals scanners en nieuwe software. De fotoprinters in de digitale werkplaats laten je tot A0 en groter afdrukken. Wil je werken met zwart-witfilm? Je kunt ook traditioneel analoog aan de slag in de donkere kamer.

Voor wie?

Een professionele fotograaf levert betekenisvol beeld en doorloopt een intensief denk- en onderzoeksproces om dit te bereiken. Tijdens de studie besteed je veel tijd en aandacht aan de voorbereiding en de betekenis van je werk. Dit proces vergt veel van je: naast het doen van onderzoek reflecteer je voortdurend op jezelf en je projecten. Artistiek talent, goede communicatieve vaardigheden, vindingrijkheid en doorzettingsvermogen zijn belangrijke eigenschappen die je nodig hebt om deze studie succesvol te kunnen afronden.

Aanmelden en toelating

Tijdens de toelating worden je beeldend-creatieve aanleg en de oorspronkelijkheid van je werk beoordeeld. Ook wordt bekeken of je over de juiste eigenschappen beschikt om succesvol een kunstopleiding te kunnen afronden. Er wordt je gevraagd om een motivatietest in te vullen, die we meenemen in het toelatingsgesprek. De toelatingstest is ook voor jezelf een check dat je een studie kiest die bij je past.

Lees verder

Welk beroep?

De meeste afgestudeerden vinden werk in hun eigen vakgebied. Veelal als freelancer voor bedrijven of studio’s of ze beginnen een eigen studio. Sommigen werken als autonoom kunstenaar of hebben een zelfstandige beroepspraktijk, veelal in combinatie met een andere parttime baan. Je fotografeert dan bijvoorbeeld voor uitgeverijen, kranten of tijdschriften.

Veel afgestudeerden ontwikkelen eigen projecten die ze presenteren in boeken en tijdens tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Werk van recent afgestudeerde fotografen van HKU zie je bijvoorbeeld tijdens UNSEEN, in het Nederlands Fotomuseum, Fotodok en in gerenommeerde galeries.