HKU

De Bachelor of Design in Photography leidt je op tot professional in de fotografiewereld met een eigen verhaal.

Wat leer je?

De professionele fotografie vindt zichzelf steeds opnieuw uit. Studenten Photography van HKU zijn altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en technieken. De studie is voor pioniers, voor mensen die nadenken over wat ze doen en die hun eigen koers uitzetten in een snel veranderend vakgebied.


Bij HKU Photography experimenteer je veel. Je zet technische vaardigheden en beeldend onderzoek in om je visueel uit te drukken. Maar je zoekt ook de theoretische verdieping op en werkt samen met diverse makers en opdrachtgevers. Zo leer je een eigen visie te formuleren en een eigen signatuur te ontwikkelen. Wat wil je worden? Beeldenmaker, visueel verhalenverteller, conceptueel kunstenaar, curator, beeldredacteur of iets dat nog niet bestaat? Die zoektocht ga je bij ons aan.

Lees verder

Waarom fotografie bij HKU Media?

Photography bij HKU leidt je op tot professional die een eigen beroepspraktijk kan vormen. De meeste docenten werken naast hun baan bij HKU als zelfstandig fotograaf, kunstenaar, beeldredacteur of curator. Je hebt dus een directe link met de praktijk.

Als fotograaf bij HKU werk je samen met filmmakers, tekstschrijvers, grafisch vormgevers, etc. Daarmee verken je de grenzen van je eigen discipline en leer je om, samen met anderen, een kwalitatief goede productie te maken. Het samen leren en leren samenwerken zijn hierbij belangrijke elementen.

We hebben ruime, nieuw uitgeruste studio's. De computerlokalen zijn voorzien van alles wat je nodig hebt als fotograaf, zoals scanners en nieuwe software. De fotoprinters in de digitale werkplaats laten je tot A0 afdrukken. Wil je werken met zwart-witfilm? Je kunt ook traditioneel analoog aan de slag in de donkere kamer.

Voor wie?

Een professionele fotograaf levert betekenisvol beeld en doorloopt een intensief denk- en onderzoeksproces om dit te bereiken. Tijdens de studie besteed je veel tijd en aandacht aan de voorbereiding en de betekenis van je werk. Dit proces vergt veel van je: naast het doen van onderzoek reflecteer je voortdurend op jezelf en je projecten. Artistiek talent, goede communicatieve vaardigheden, vindingrijkheid en doorzettingsvermogen zijn belangrijke eigenschappen die je nodig hebt om deze studie succesvol te kunnen afronden.

Aanmelden en toelating

Tijdens de toelating worden je beeldend-creatieve aanleg en de oorspronkelijkheid van je werk beoordeeld. Ook wordt bekeken of je over de juiste eigenschappen beschikt om succesvol een kunstopleiding te kunnen afronden. Er wordt je gevraagd om een motivatietest in te vullen, die we meenemen in het toelatingsgesprek. De toelatingstest is ook voor jezelf een check dat je een studie kiest die bij je past.

Lees verder

Welk beroep?

De meeste afgestudeerden vinden werk in hun eigen vakgebied. Veelal als freelancer voor bedrijven of studio’s of ze beginnen een eigen studio. Sommigen werken als autonoom kunstenaar of hebben een zelfstandige beroepspraktijk, veelal in combinatie met een andere parttime baan. Je fotografeert dan bijvoorbeeld voor uitgeverijen of tijdschriften. Veel afgestudeerden ontwikkelen eigen projecten die ze presenteren in boeken en tijdens tentoonstellingen.