HKU

Begin je in september 2018 met je studie bij HKU Media? Dan is deze informatie voor jou.

Welkom!

Erg leuk dat je bij HKU Media komt studeren! Na de zomer komt het spannende begin van je studietijd. We houden je - nadat je bent aangenomen - via de mail en op deze pagina op de hoogte van praktische zaken.


Ook nodigen we je graag uit voor exposities en andere evenementen. Zo kun je alvast kennismaken met je medestudenten en HKU Media.

Wat is er anders aan studeren bij HKU Media dan aan de middelbare school?

Een opleiding volgen aan de kunstacademie betekent vooral jezelf ontdekken. Het vraagt om een flinke portie lef, maar kan daardoor echt als een bevrijding werken. We laten je loskomen van de denkpatronen en werkwijzen die je hebt geleerd op de middelbare school. Al kijkend, makend en onderzoekend ontdek je nieuwe beeldende en verhalende mogelijkheden.


Op de middelbare school ben je gewend dat docenten het huiswerk regelmatig controleren. Bij ons gebeurt dat eigenlijk nooit. De stof bijhouden en werk maken is je eigen verantwoordelijkheid. Dat vraagt soms veel discipline. Het voordeel daarvan is dat je meer vrijheid hebt om je eigen tijd in te delen en je studieritme te bepalen. Samen met de rest van alle veranderingen, zoals op kamers gaan in een vreemde stad en nieuwe mensen leren kennen, krijg je in de eerste maanden een hoop nieuwe indrukken te verwerken. Geen zorgen, de ervaring leert dat het snel went. Bovendien sta je er niet alleen voor: tutoren kunnen je helpen bij problemen en studie- en onderwijsinhoudelijke vragen. Elke studierichting heeft er een. 

Hoeveel tijd kost de studie?

Studeren bij HKU Media kost je zeker 40 uur per week. In het eerste jaar hebben studenten ongeveer 24 contacturen per week. De rest van de tijd besteed je aan maken, voorbereiden van de hoor- en werkcolleges en lezen van de literatuur. Een studie bestaat jaarlijks uit 60 studiepunten. Om door te gaan naar het tweede jaar, dien je in augustus 2019 minimaal 52 studiepunten te hebben behaald (inclusief twee werkschouwen).

Het maken

Bij HKU Media word je opgeleid om op een individuele manier een verhaal te vertellen in beeld en/of geluid. Naast dat je zoveel mogelijk op onderzoek uitgaat, is het de bedoeling om een manier te vinden om zelfstandig een oplossing te vinden voor je opdracht. Er zijn geen goede of slechte antwoorden, we willen zien wat jij met een opdracht doet; durf dus te maken! Wil je kunnen slagen in het eerste jaar, dan is het belangrijk om te midden van andere getalenteerde mensen en verwachtingen vertrouwen te houden in jouw manier van kijken en werken.

 

Twee keer per jaar presenteer je een selectie van al je gemaakte werk van het afgelopen halve jaar tijdens een schouw. Je reflecteert dan op je ontwikkeling en legt uit waar je de komende tijd aan wilt werken. Dit zijn belangrijke beoordelingsmomenten, omdat je hiermee steeds beter gaat inzien wat voor maker je bent en hoe je zelf regie neemt in je ontwikkeling.


Van een ontwerper wordt verwacht dat deze met oplossingen komt. Dat is wezenlijk anders dan het volgen van wat een opdrachtgever zegt. Je wordt voorbereid op een toekomst waarbij je een opdrachtgever inzicht geeft in wat er mogelijk is. Tijdens je studie ontwikkel je jezelf als maker en werk je aan de verhalen die je vertelt. Hoe je dit doet, bepaal je zelf. We stimuleren je om een link te leggen tussen je makerschap en de wereld buiten de school. De ontwerper van morgen is niet gebonden aan een vakgebied. We bereiden je voor op die toekomst door je ruimte te geven om buiten je gekozen discipline lessen te volgen of projecten te starten.

Lessen

Lessen worden gegeven tussen 9.15 en 21.00 uur op Oudenoord 700. Op vrijdag gaat het gebouw om 19.00 uur dicht. De meeste lessen vinden overdag plaats. Naast de lessen werk je een groot gedeelte van de tijd in projectgroepen.


Het jaarrooster is opgebouwd uit ‘blokken’ van tien weken. De eerste acht weken volg je gewone lessen, de laatste twee weken zijn er zogenaamde ‘seminars’, zeg maar keuzevakken. Hier vind je ook de roostervrije weken en vaste vrije dagen.

Let op: roostervrije weken zijn geen vakanties! Er kunnen nog lessen of presentaties ingepland worden of er kan op gerekend worden dat je een productie voorbereidt.

Anders dan op de middelbare school kent HKU Media geen herfstvakantie. Het specifieke rooster voor jouw studie volgt in augustus.

Studentportal, website met studie-informatie

We houden de info up to date via de studentportal.hku.nl/media. En mocht je ergens niet uitkomen: de servicebalie, docenten, tutor, onderwijscoördinatoren en studieleiding staan voor je klaar. Zodat je het maximale uit je studie kunt halen en volop bezig kunt zijn met het ontwikkelen van je fascinatie.

Studenten vertellen over het eerste jaar

Charlotte

"Een van de dingen die ik erg fijn vind aan Illustratie aan de HKU, is dat ik in staat ben mijn eigen studie vorm te geven. Via onder andere ISA-projecten en Seminars word je gestimuleerd buiten het kader van illustratie te treden. Ook is het mogelijk om vanaf het tweede jaar vakken bij andere disciplines te volgen, een optie waar ik zeker gebruik van ga maken. Kortom, er zijn allerlei manieren om je talenten te ontdekken, docenten moedigen dit ook erg aan. Als een opdracht niet helemaal lukt, wordt er met je meegedacht; er is veel ruimte om dingen naar je hand te zetten. Dit zorgt voor een goede sfeer waarin docent en student op dezelfde hoogte zitten."


Tim

"In mei 2016 was ik druk bezig met het maken van mijn thuisopdracht om toegelaten te worden tot de HKU. Op dat moment zat ik in een stoffige, donkere kamer in een achterstandswijk in Amman, de hoofdstad van Jordanië. Ik was daar om als vrijwilliger onder andere Engelse les te geven aan de 'lokale bevolking', die op die plaats veelal bestond uit vluchtelingen. Na twee jaar gewerkt -en dus niet gestudeerd- te hebben, was het weer even wennen aan het hebben van een opdracht. Op het vwo rolde ik overal (behalve wiskunde) met vrij veel gemak doorheen, ik was extreem gemotiveerd voor de kunstvakken en op een middelbare school behoor je dan als snel tot de 'top'.
 
Ik werd toegelaten en begon het jaar met die ervaringen in mijn achterhoofd. Na het eerste halve jaar kon ik op z'n zachtst gezegd concluderen dat het er op de HKU iets anders aan toe ging. Het is intensiever, meer, maar de lat ligt ook hoger. Ineens ben je omringd door mensen die op hun beurt de beste waren in de kunstvakken op hun scholen.
 
De tussenjaren zijn voor mij belangrijk geweest. Vooral de groei die ik als persoon heb doorgemaakt is goed geweest. Er komt best een hoop op je af op de HKU, ik denk dat het wel handig is om stevig in je schoenen te staan. Het nadeel is misschien dat ik - zoals gezegd - niet zo goed meer wist wat het was om naar school te gaan. Dat zag ik terug in m'n werkhouding, waar ik niet altijd de juiste prioriteiten stelde. Ik kan nog niet spreken voor het tweede jaar, maar het is in ieder geval voor het eerste jaar heel belangrijk om extreem gefocust te zijn op je opleiding.
 
Je gaat in dat jaar datgene wat je zo leuk vindt -maken, creëren, ontwerpen- je zo eigen maken dat het als het spreken van een taal wordt. Met die taal vertel je jouw verhaal. Op de HKU word je uitgedaagd om dat verhaal te laten zien, horen, op steeds verschillende manieren."Belangrijke data

Data voor 2019 volgen.

MediaZine 2018-2019

Hoe, wie wat? Om je snel op weg te helpen in je nieuwe omgeving is het MediaZine hier te downloaden. Hierin lees je hoe het werkt bij HKU Media en wie bij je moet zijn voor antwoord op vragen. Tip: sla het op op je telefoon.

Contact

Voor vragen over studeren aan HKU, mail naar sz@hku.nl of bel de Servicebalie Studentzaken op 030-2091540.