HKU

Wat betreft gezonde leefstijl is de sociale omgeving waarin een kind leeft doorslaggevend. HKU-studenten ontwikkelden hiervoor in opdracht van gemeente Utrecht een gezonde èn feestelijke traktatieschaal en communicatiekaarten voor consultatiebureaus.

Traktatieschaal – Gezonde toekomst

Studenten maakten een feestelijke èn gezonde traktatieschaal. Bij een feestelijke gebeurtenis zoals bijvoorbeeld de verjaardag van het kind of de komst van een broertje of zusje, trakteert het kind met de schaal op de basisschool of voorschool. De schaal gaat mee naar huis. De bekertjes in de schaal geven de maat aan en zorgen ervoor dat er kleine hoeveelheden worden getrakteerd.


De schaal helpt ouders, kinderen en leerkrachten om het traktatiebeleid van basisscholen en voorscholen (gezond en kleine hoeveelheden) goed te laten werken en draagt hiermee bij aan een betere gezondheid van kinderen in de wijk Kanaleneiland. Daarnaast draagt de schaal bij aan bewustwording van ouders over het belang van gezonde voeding en levensstijl.

Breinbouwers: communicatiekaarten consultatiebureaus

Studenten ontwikkelden voor de consultatiebureaus een serie kaarten om de cognitieve ontwikkeling van kinderen onder de twee jaar te stimuleren. De ouders krijgen de kaarten mee na een bezoek.


Op de kaarten staan voorbeelden om de interactie tussen ouder en kind te bevorderen waarmee de ontwikkeling van het kind wordt gestimuleerd. De kaarten worden ondersteund door een animatie.

Partner

Gemeente Utrecht, Volksgezondheid