HKU

Wil je verder met digitale media? Dan kun je bij HKU kiezen voor de Associate degree Design Digital Media. Deze nieuwe vervolgstudie duurt twee jaar en sluit aan op mbo, niveau 4.

Wat leer je?

Je ontwikkelt je in twee jaar tot een creatieve en ondernemende vormgever van toegepaste mediaproducten die impact hebben. Jouw producten zijn concreet, innovatief en vertellen een verhaal aan een publiek. Je werkt met digitale tools en mediatechnologie. Deze zet je zinvol in om jouw boodschap effectief te vertellen en vorm te geven. Dit doe je niet alleen: je werkt in projectteams die bestaan uit makers met verschillende achtergronden en skills.


Afhankelijk van de vraag/opdracht kies je de juiste middelen. Je kunt hierbij denken aan:

  • mediacampagnes
  • virtual reality en augmented reality
  • screens en projectie als canvas
  • digital storytelling
  • datavisualisatie
  • interactieve technologie zoals arduino en sensoren


Je leert in verschillende rollen over onderzoek, ontwerp en uitvoering van mediaproducten. Je bouwt een portfolio op en werkt vanaf het begin van de studie samen met je klasgenoten, bedrijven en organisaties aan echte en werkende eindproducten. Docenten, vakcoaches en tutoren helpen je daarbij. Zo bouw je aan je professionele netwerk en maak je gebruik van elkaars kwaliteiten.

Waarom Digital Media bij HKU?

Na het voltooien van de Ad Design Digital Media heb je een diploma waarmee je aan de slag kunt als hands-on ontwerper van digitale mediaproducten. Je komt in een omgeving waarin je intensief samenwerkt met klas- en studiegenoten, werkveld en partners van de opleiding. Zo geef je vorm aan je eigen werkveld en netwerk.


Omdat je studeert aan een kunsthogeschool leer je niet alleen veel over het vak, we leren je ook om over de grenzen van jezelf en je werk te kijken. Je wordt een ontwerper met een brede blik die zich in de samenleving kan bewijzen.


Doorstuderen

Als studeren je goed bevalt, kun je na afronding van dit programma doorstromen naar een bachelor. Wanneer je kiest voor een bachelor bij HKU, volgt de toelatingsprocedure van de studie die je kiest.

Afgestudeerde studenten Ad Design Digital Media kunnen na toelating een verkort traject doen bij de Bachelor Design Image and Media Technology (IMT) met vrijstelling van programmaonderdelen uit jaar 1 en 3. Daarmee is het mogelijk om je bachelordiploma na twee jaar studie te behalen.

Voor wie?

Je hebt een afgeronde mbo-opleiding op niveau 4 of hoger (havo-vwo). Je bent meer dan gemiddeld geïnteresseerd in de mogelijkheden van digitale media en interactief ontwerpen. Je kunt zelfstandig werken en hebt een grote drang om dingen te maken. Je kunt samenwerken in teams met verschillende ontwerpers en je kunt je inleven in de verschillende rollen van maker, opdrachtgever of projectstarter.


Aanmelden en toelating

Je kunt jezelf aanmelden voor deze nieuwe studie via Studielink. Je dient bij aanvang van de studie te beschikken over een diploma op havo/mbo niveau 4 of gelijkwaardig/hoger.


Nadat je aanmelding is verwerkt, ontvang je via e-mail een uitnodiging voor de toelatingsdag en informatie over het uploaden van je portfolio. Verder krijg je een thuisopdracht die je voor de toelatingsdag uitwerkt.

Lees verder

Wat heb je nodig?

Naast het collegegeld, dien je rekening te houden met uitgaven voor:

• Laptop (bij voorkeur Apple, MacBook Pro)

• camera (foto/video)

• smartphone

• Externe harddisk van 1 tb of meer

• Software zoals Adobe Creative Cloud (met korting verkrijgbaar via Surfspot)

• Readers

• Gereedschap, materiaal per project

• Museumjaarkaart

Na je studie

De vraag naar professionals op het gebied van digitale media is groot. Met technische kennis, creatieve ideeën en de juiste vaardigheden kun je bijvoorbeeld aan de slag bij ontwerpbureaus, mediabedrijven en ontwikkelaars van interactieve producten. Ook kun je kiezen voor een vervolgstudie, zoals de bachelor Image and Media Technology bij HKU Media.

Verschillen AD en bachelors bij HKU Media

Tijdens het tweejarige Ad-programma werk je samen aan concrete producten die een antwoord zijn op ontwerpvragen van anderen. Daarnaast bouw je aan een set skills die je direct kunt toepassen in de praktijk. Je studeert in de creatieve omgeving van de kunstacademie.


Tijdens de vierjarige bachelors bij HKU Media leer ook je de vraag achter de vraag te analyseren bij een ontwerpopdracht. Dit doe je voordat je met een uitwerking komt. Je besteedt veel tijd en aandacht aan de voorbereiding en de betekenis van je werk. Dit proces vergt veel: naast het doen van onderzoek reflecteer je voortdurend op jezelf en je projecten. Artistiek talent is een andere belangrijke eigenschap die je nodig hebt om een bachelor bij HKU Media succesvol te kunnen afronden.

Vragen?

Kom naar de Open Dag van HKU Media of stuur een mailtje naar sz@hku.nl

Feiten

• Associate degree Design Digital Media (CROHO-code 80144)

• Start studiejaar 1 september 2020

Collegegeld hbo en ov-studentenkaart zijn van toepassing

• Tweejarige studie van 120 studiepunten

• Taal: Nederlands

Wat is een Associate degree?

De Associate degree (Ad) is een wettelijk erkende hbo-opleiding van twee jaar. Je behaalt een diploma op het niveau dat ligt tussen mbo niveau-4 en hbo-bachelor. Na twee jaar kun je alsnog besluiten om door te studeren voor een hbo-bachelordiploma of te gaan werken. De opleiding sluit goed aan op de vraag vanuit het bedrijfsleven.

De Associate degree-opleiding Design van de HKU is geaccrediteerd door de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). De eerste lichting studenten is september 2018 gestart.