HKU

Deze voltijdstudie duurt 4 jaar. Het onderwijs bestaat vooral uit praktijkvakken, theorievakken en stage. Daarnaast zijn er veel buitenschoolse activiteiten zoals excursies en museumbezoek.

Ongeveer de helft van je studie omvat zelfstudie. Reflectie op en over de geleerde stof neemt een belangrijk deel van het programma in beslag. Je praktijkwerk wordt aan het einde van elk blok eerst per vak en vervolgens in samenhang beoordeeld.


Eerste jaar

In het eerste jaar ligt de nadruk op een verkenning van het vak grafisch ontwerpen. Hierbij komen vooral grafisch ontwerpen en typografie aan de orde. Andere vakken zijn onder meer Algemene Beeldende Ontwikkeling, Cultuurstudies en Research (onderzoeksmethodes).

Tweede, derde en vierde jaar

In het tweede jaar ga je dieper in op communicatie en de eigenschappen van verschillende media. In het derde jaar staat interactie met publiek en het werkveld centraal, onder meer door een stage van drie maanden. Het vierde jaar staat in het teken van het afstuderen; je werkt in een groepsproject, je werkt aan een scriptie en je individuele project. In het laatste jaar concentreer je je op je eigen beeldtaal en je positie in het ontwerpveld.

Het ontwerpen van informatie in een sociale of culturele context neemt in de opleiding een belangrijke plaats in. Ontwerp(strategie├źn) voor het publieke domein krijgen hierbij speciale nadruk. Je werkt veel samen met de verwante studies fotografie en illustratie en kunt zelfstandig werken in de werkplaatsen voor o.a. boekdrukkunst, zeefdrukken en de fotografiestudio.

Buitenland

Tijdens je studie kun je naar het buitenland voor stage of uitwisseling. Dit gebeurt meestal in het tweede of derde jaar. De afgelopen jaren waren HKU-studenten in meer dan 50 landen over de hele wereld te vinden.

Meer informatie en contact

Je bent van harte welkom op de open dagen of neem contact op met de Servicebalie Studentzaken via sz@hku.nl of 030-2091540.