HKU

Bachelor of Design in Graphic Design leidt je op tot een veelzijdige, kritische en betrokken expert op het gebied van visuele communicatie.

Wat leer je?

Als grafisch ontwerper geef je vorm aan communicatie door middel van tekst en beeld. Dat kan via ieder gewenst medium: digitaal, als object, gedrukt, als concept of combinaties hiervan. Grafisch ontwerp kent geen eenduidige vorm. Het vak verandert constant en biedt veel ruimte voor innovatie.


Research, praktijk, visie en reflectie zijn in het programma van Graphic Design nauw met elkaar verbonden. Je wordt bij HKU voortdurend uitgedaagd om onderzoek om te zetten in toepassingen die niet alleen op dit moment, maar ook in de toekomst van betekenis zijn. Als grafisch ontwerper heb je niet alleen te maken met een nieuwe rol van de gebruikers van het ontwerp (‘iedereen is een ontwerper’), maar ook met een steeds grotere internationalisering, een veranderende economie en disciplines die in elkaar overlopen. HKU bereidt je hierop voor.


Het doel van Graphic Design aan HKU is om je op te leiden tot zelfstandig grafisch ontwerper. Aan het einde van de studie ben je in staat om beeld en tekst effectief in te zetten als antwoord of reactie op culturele en sociale vraagstukken in een continu veranderende samenleving.

Lees verder

Waarom Graphic Design bij HKU Media?

Deze studie bereidt je voor op een veelzijdige, dynamische praktijk waarin je zelf het medium kunt kiezen en met welke vraagstukken en in welke werkvorm je je met visuele communicatie bezighoudt: redactioneel, kritisch of experimenteel.

Tijdens de studie wordt veel aandacht besteed aan het analyseren van de context en betekenis van je eigen en andermans werk. Praktijk- en theorievakken worden in de studie daarom zoveel mogelijk gecombineerd. Onderzoek en kritische reflectie komen in al je opdrachten aan bod.

Als Graphic Designer bij HKU werk je samen met filmmakers, tekstschrijvers, fotografen, illustratoren etc. Daarmee zet je niet alleen een goed product neer, maar doe je ook aan learning on the job. Je leert ontzettend veel van elkaar.

Graphic Design heeft veel faciliteiten en apparatuur die je kunt gebruiken om je ideeën te realiseren en te experimenteren. Je kunt aan de slag in de computerlokalen, werken in de zeefdrukwerkplaats en in de boekdrukkerij. De printers in de digitale werkplaats laten je tot A0 afdrukken. Wil je traditioneel werken met drukpers, houten letters of loodzetsel? In de grafische werkplaats kan het.

Voor wie?

Je hebt een grote belangstelling voor tekst, typografie en beeld. Daarnaast ben je creatief en kun je analytisch denken. Tijdens de studie besteed je veel tijd en aandacht aan de voorbereiding en de betekenis van je werk. Dit proces vergt veel van je: naast het doen van onderzoek reflecteer je voortdurend op jezelf en je projecten. Artistiek talent, goede communicatieve vaardigheden, vindingrijkheid en doorzettingsvermogen zijn belangrijke eigenschappen die je nodig hebt om deze studie succesvol te kunnen afronden.

Aanmelden en toelating

Tijdens de toelating worden je beeldende vermogen, je motivatie voor de studie en je interesse in grafisch ontwerpen beoordeeld.

Lees verder

Welk beroep?

De grenzen van disciplines vervagen. Als je als ontwerper in de toekomst van betekenis wilt zijn, zal je daarom zelf intensief mediaonderzoek moeten kunnen uitvoeren, projecten opstarten, samenwerken met uiteenlopende disciplines, over de grenzen kijken, verbindingen leggen, een ontwerpvisie ontwikkelen en reflecteren op je eigen praktijk. HKU Graphic Design reikt je hiervoor de tools aan. Afgestudeerden begrijpen oude èn nieuwe media en zien veranderingen als een uitdaging.