HKU
Harm Hajonides

Harm Hajonides is beeldend kunstenaar, en geeft daarnaast les aan de Basisopleiding Plus. Hij leert de studenten op een andere manier kijken, maar haalt er zelf ook een heleboel uit.

Kunstenaar worden

De studenten hebben in het begin vaak een beeld van wat is mooi en waar een kunstwerk aan moet voldoen. Als je mooi kunt tekenen moet je kunstenaar worden! Kunstenaar zijn is kortgezegd vorm kunnen geven aan wat je ziet en beleeft. Dát is dan ook wat ik bij de studenten los probeer te maken. Ik leer ze kijken.

Doceren en leren

Het lesgeven maakt ook iets bij mezelf los. Ik moet heel snel op de studenten reageren en daardoor leer ik zelf ook sneller op mijn werk te reageren. Voorheen maakte ik installaties, daar was ik soms 3 tot 4 maanden mee bezig. Nu maak ik 4 tot 5 werken per week. Dat komt mede doordat ik les ben gaan geven.

Lef

Een opleiding volgen aan de kunstacademie betekent voor de studenten vooral zichzelf ontdekken. Het vraagt om een flinke portie lef, maar kan daardoor echt als een bevrijding werken. Loskomen van de denkpatronen en werkwijze die je hebt geleerd op de middelbare school.

Over de grens

Wat je ook leert, is verder denken dan de opdracht die gegeven wordt. Er kan namelijk nog veel meer dan je in eerste instantie inschat. Het gaat ook niet om het maken van mooie beelden, maar over uitzoeken, experimenteren en grenzen verkennen.

Wat leer je?

Toen ik hier binnen kwam had ik, net als veel anderen, het idee wel leuk te kunnen tekenen en fotograferen. Ik kwam er al snel achter dat het eindbeeld helemaal niet zo belangrijk is. Het gaat erom wat er in de tussentijd gebeurt, in het proces, daar leer je wat van!

Kick

Het leukste aan het docentschap is de progressie die ik bij de studenten waarneem. Dat ze langzaam anders gaan kijken, meer durven en gaan begrijpen waar ze mee bezig zijn. Dat geeft wel een kick. Meestal in de overgangsfase van tweedimensionaal, naar driedimensionaal werken zie ik dat er iets verandert. Het kwartje valt. Dat geeft mij een heel goed gevoel.

Basisjaar

De vooropleiding roept een wereld aan mogelijkheden op die je van te voren niet kunt bedenken. Het staat haaks op het onderwijs dat de meesten daarvoor hebben gevolgd. Het is jezelf ontdekken door niet direct naar een eindproduct of een oplossing toe te werken maar door al kijkend en makend nieuwe beeldende en verhalende mogelijkheden te ontdekken. Als je nog twijfelt kom je er tijdens de Basisopleiding zeker achter of de kunstacademie wat voor je is. Het is breed georiënteerd en reikt in korte tijd veel verschillende facetten van het beeldende vak aan.