HKU
Bob

Bob van Deurzen (19) uit Hilversum volgde de Basisopleiding Media (voorheen Basisopleiding Plus), die is ontwikkeld voor iedereen die een bacheloropleiding wil doen in de richtingen Illustration, Photography, Graphic Design, Audiovisual Media, Image and Media Technology of Animation.

Het oog

Na eerst de mavo en toen de havo wist ik nog steeds niet precies wat ik wilde gaan doen, tot mijn moeder zei dat ik ‘het oog’ had. Het oog om dingen te zien en te fotograferen. Ze wees me op een kwaliteit die ik zelf nog niet gezien had.

Sfeer

Ik heb de open dag een aantal keer bezocht en de sfeer sprak me steeds meer aan. De docenten en studenten waren erg aardig, en overal hingen kunstwerken. In het begin moest ik en beetje wennen, maar de vrije en ongedwongen sfeer sprak me erg aan. Je kunt hier jezelf zijn.

Leren kijken

Je leert kijken op een andere manier, niet alleen registreren wat je ziet, maar jezelf ook de vraag te stellen waarom het er zo uitziet? Wat de achterliggende gedachte van het beeld is of wat de kunstenaar er mee wilde vertellen of bereiken.

Leren van anderen

Tijdens de opleiding heb ik veel aan hetgeen mijn medestudenten opmerken. Het zet me vaak aan het denken en helpt me een beter beeld te vormen.

Explosief

De docenten dagen je uit om veel dingen uit te proberen, groot werken en niet alleen binnen het gestelde kader blijven, maar de ruimte opzoeken. Klein beginnen kan wel, als je het bijvoorbeeld nog een beetje spannend vind, maar je wordt ook gestimuleerd uit om grotere gebaren neer te zetten en het werk te laten exploderen.

Energie

Je leert te werken vanuit je energie, niet alleen vanuit een idee. De overgang van theorie naar praktijk vond ik soms best lastig en kreeg na een half jaar best stevige kritiek. Maar dat heeft me uiteindelijk wel geholpen om buiten mijn comfortzone te stappen en bijvoorbeeld te gaan dansen op muziek tijdens het schilderen en te gaan experimenteren met verf. Dat voelde als een soort omkeerpunt. Ik ben vrijer geworden en heb invloeden van buitenaf, zoals muziek, vertaald naar het doek. Ik durf ook meer en heb meer zelfvertrouwen gekregen.

Tip van Bob

Je moet goed nadenken over een opleiding in de creatieve sector, daar kan de basisopleiding je heel goed bij helpen. Toch moet je niet vergeten om je hart volgen, want het gaat wel over je toekomst.