HKU

FeniksWINNAAR FILMFONDS WILDCARD 2019

Felix is een ambitieuze en extravagante mode-student die van de Randstad terug reist naar zijn ouderlijk huis in Zuid-Limburg. Zijn moeder is al jaren manisch-depressief. In een poging om haar leven te veranderen, besluit Felix om haar oude verleden als regionale carnavalszangeres nieuw leven in te blazen.

PatroonEen Curaçaose tiener in Nederland gaat na de breuk met zijn moeder op zoek naar vriendschap en romantiek. Ondertussen worstelt hij met zijn toekomst als volwassen man.

Moonrise Carcosa


Sinds het overlijden van zijn moeder, onderdrukt Sam (17) zijn emoties. Ook Sams vader lijkt zich voor de pijn én voor zijn zoon te hebben afgesloten. Als Sam op een dag verliefd wordt op de kleurrijke Liv, lijkt dat een eerste lichtpuntje na een deprimerende periode. Maar het is ook een kwestie van tijd voordat de bom barst.

Wognum


Documentaire over de 42­-jarige Matthijs, die jaren geleden warmte vond in de gabberscene. Maar het leven is geen eindeloos feest en eenzaamheid en onvoltooide dromen vechten om voorrang.

Sinds tien jaar is de 42-­jarige Matthijs gabber. Na een jeugd vol pesterijen en eenzaamheid vond hij tussen het raven, slikken en stampen door echte vriendschappen en warmte in deze toch ruig ogende dansscene. Maar ondanks alles blijft Matthijs in deze documentaire vastzitten in een moeras van teleurstellingen. Zijn relatie met z’n vriend René loopt niet lekker en Matthijs voelt zich overdag vooral prettig op zolder, tussen zijn modeltreintjes. Ook daar achtervolgt zijn grote droom hem alsnog: het liefst werd hij pianist.

Tim Bary heeft met Wognum de Pathé Tuschinski Award voor beste afstudeerfilm en een Wildcard in de categorie Documentair gewonnen tijdens het Nederlands Film Festival 2018.

MiesMies, begin twintig, lijkt op het eerste gezicht een doorsnee vrouw. Als het goed gaat, stelt ze zich open voor de buitenwereld, maar dat alles kan binnen een paar seconden omslaan, als de stemmen in haar hoofd het van haar overnemen. Deze documentaire duikt in de belevingswereld van de jonge vrouw met een geestesziekte, die soms maanden op een gesloten afdeling van een kliniek leeft. Zal zij ooit, net als anderen, haar leven kunnen vormgeven? Of is er geen ontsnapping mogelijk aan de stemmen en gedachten in haar hoofd?

AnemoiaAnna probeert vat te krijgen op haar mentale toestand ‘anemoia’: haar constante verlangen naar een andere tijd of plek. Na een blik geworpen te hebben op haar jeugdfoto's bezoekt ze de ene naar de andere locatie om zo haar aandoening misschien te kunnen verklaren. Dagdromen blijven ondertussen aanwaaien en de wens naar een leven in het 'hier en nu' wordt alsmaar onbereikbaarder.

Van mars tot venus


Gijs (17) vaart, als stage voor zijn opleiding, met zijn vader, Ad (57), mee op de binnenvaart. Voor het eerst sinds lange tijd zijn vader en zoon op elkaar aangewezen.

De communicatie tijdens de werkzaamheden aan boord gaan goed, maar op privévlak blijken de juiste woorden moeilijk te vinden. Gijs leidt een dubbel leven, hij voelt de behoefte om zich soms te kleden als vrouw ofwel crossdressen. Dit doet hij in het geheim, bang voor de mening van anderen. Regie: Kevin Kok

Service Through Friendship


Service Through Friendship is een intrigerende documentaire die een exclusief kijkje biedt in de wereld van de hotelconciërges en drie van hen volgt in de aanloop naar hun belangrijkste congres in Dubai. Regie: Claudia Hendriks.

Maar als iedereen zo denkt


Maar Als Iedereen Zo Denkt' is een door het publiek geïllustreerde videoclip aan de hand van een electronisch gearrangeerde monoloog, gericht aan de huidige generatie jongeren. Opdat we stoppen met denken dat we te klein zijn om een verschil te maken als individu, en we klimaatverandering wat serieuzer gaan nemen. Regie: Maria Faustinelli

Lone Wolf


Lone Wolf is een spannende fictiefilm waarin je van het perspectief van een terrorist binnen één lange take overgaat naar dat van het slachtoffer. Regie: Hero Hemmingsley

Onderbeds


Onderbeds vertelt het verhaal van Noa, een 9-jarig meisje wiens dagelijks leven wordt bepaald door haar doodsaaie, burgerlijke ouders. De enigen die haar wel begrijpen zijn de drie monsters onder haar bed.

Zij zijn aangesloten bij de Associatie Voor Bedmonsters Die Niet Meer Eng Willen Zijn. Zij halen Noa elke nacht op om avonturen te beleven in de onderbedse wereld die er iedere nacht anders uitziet. Hier heeft Noa een compleet zwembad voor zichzelf, komt ze in aanraking met schaduwdraken en praat ze meer dan dat ze thuis ooit gedaan heeft. Alles gaat van een leien dakje, totdat ze in de bovenbedse wereld op avontuur gaan. Regisseur: Robin de Ridder