HKU

Van mars tot venusGijs (17) vaart, als stage voor zijn opleiding, met zijn vader, Ad (57), mee op de binnenvaart. Voor het eerst sinds lange tijd zijn vader en zoon op elkaar aangewezen.

De communicatie tijdens de werkzaamheden aan boord gaan goed, maar op privévlak blijken de juiste woorden moeilijk te vinden. Gijs leidt een dubbel leven, hij voelt de behoefte om zich soms te kleden als vrouw ofwel crossdressen. Dit doet hij in het geheim, bang voor de mening van anderen.

Maar als iedereen zo denktMaar Als Iedereen Zo Denkt' is een door het publiek geïllustreerde videoclip aan de hand van een electronisch gearrangeerde monoloog, gericht aan de huidige generatie jongeren. Opdat we stoppen met denken dat we te klein zijn om een verschil te maken als individu, en we klimaatverandering wat serieuzer gaan nemen.

Making of mei 1940'Tot de laatste man en de laatste kogel', luidt het bevel aan de soldaten die de Grebbelinie moeten verdedigen. Maar wat doet het met een mens als er vijf dagen geen enkele reden is ook maar een schot te lossen, omdat er niets gebeurt? Mei 1940 is een oorlogsfilm die het verhaal vertelt dat nooit verteld wordt.

Filmmaker Stefan Rops neemt je mee achter de schermen van deze eindexamenproductie.

Ik vind dit leuk'Ik vind dit leuk' is een korte beeldende documentaire in opdracht van Holland doc 24. De film gaat over verveling en vrijetijdsbesteding in Nederland. 'Ik vind dit leuk' speelt zich af op drie locaties en laat hiermee verschillende lagen van de bevolking zien.

'Mijn lieve kankerhond'Een wachtkamer vol kankerpatiënten. Vier poten, veel haar, kwispelende staarten en kwijlende koppen. De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht is het grootste dierenziekenhuis van Europa.

De documentaire 'Mijn lieve kankerhond' van Marinka de Jongh toont de dilemma's die dierenliefde met zich meebrengt. Hoever ga je in de strijd tegen de kanker van je huisdier nu er vrijwel net zoveel mogelijk is als in de medische zorg voor mensen?

'Mijn lieve kankerhond' geeft een indringende en unieke blik op de aangrijpende liefde van baasjes voor hun zieke huisdieren.

Niet Op MeisjesNiet Op Meisjes is een eindexamendocumentaire van Daan Bol over de elfjarige Melvin, die in groep zes zit. Hij bevindt zich in een spagaat: zijn familie weet al dat hij niet op meisjes is, maar op school durft hij het niet te vertellen. Wat doet hij als het leukste meisje uit zijn klas hem een liefdesbrief stuurt?

De film schetst een toegankelijk en intiem beeld van de belevingswereld van een kind dat al voor de puberteit weet dat het homoseksueel is. De documentaire stelt daarbij essentiële vragen die op basaal niveau voor iedereen gelden: wat betekent het, als je anders bent dan de rest? Hoe is het om een geheim te hebben? En hoe weet je eigenlijk wie je bent?

Een vrolijk en tegelijkertijd confronterend coming-of-age portret in ongerept gebied: homoseksualiteit pre puberteit.

Niet Op Meisjes won in oktober 2012 de Documentaire Wildcard van het Filmfonds en in november de VERS-awards.

Pépé PerduDe afstudeerfilm Pépé Perdu van Raven Hilvering gaat over de 18 jarige Pépé, een jongen die het even niet meer weet. Er wordt van alles van hem verwacht maar het liefst wil Pépé even helemaal niets.

Pépé besluit zijn naar Frankrijk geëmigreerde grootvader te gaan zoeken in de hoop iets van zichzelf in hem terug te zien. Tijdens zijn reis ontmoet Pépé uitgesproken karakters die hem het vrije leven laten zien. Pépé geniet van de nieuwe dingen maar langzaam beseft hij dat de vrijheid mooier lijkt dan zij is, zolang de problemen van thuis onopgelost blijven.