HKU

Ben jij als educatief professional toe aan het verleggen van je grenzen, het verbreden van je netwerk en het verdiepen van expertise?

De HKU Master Education in Arts (Master Kunsteducatie) is de meest grensverleggende opleiding in Nederland voor educatief ontwerpers. We leiden professionals uit een breed werkveld op voor een innovatieve en inspirerende rol in de (kunst)educatie.

Waarom deze opleiding?

Snelle maatschappelijke, culturele, technologische en economische ontwikkelingen zijn van invloed op de inhoud, vorm, didactiek en organisatie van de huidige (kunst)educatie. De publieke aandacht en het overheidsbeleid richten zich op de zin van creativiteit in de samenleving, cultuurparticipatie en de noodzaak van onderwijsvernieuwing. De HKU Master Kunsteducatie levert professionals af die een brede oriëntatie combineren met een persoonlijke signatuur en verdieping in specifieke onderwerpen.


Na afronding van deze master heb je de internationaal erkende mastertitel Master of Education in Arts en ben je in staat vernieuwende educatieve bijdragen te leveren in het onderwijs, de kunst- en cultuursector of andere domeinen.

Wat leer je?

Je eigen grenzen verleggen
In deze master ga je je eigen grenzen verleggen. Jouw professionele ambitie is het vertrekpunt om je te verdiepen en te verbreden. Daarbij leer je te schakelen tussen de verschillende rollen die je in het werkveld tegenkomt: die van kunstenaar/ontwerper, docent/educator, of manager/ondernemer/consultant. Vragen uit je werk vormen de rode draad in deze opleiding. Tijdens je studie begeleidt een studiecoach je bij je persoonlijke leerdoelen. Als eigenaar van je leerproces word je uitgedaagd om het studieprogramma naar eigen behoeftes in te kleuren.

Grensoverschrijdend educatief ontwerpen

In deze master ga je over de grenzen van je eigen vakgebied heen kijken. Typisch voor de Utrechtse Master Kunsteducatie is de sterke interdisciplinariteit van het programma en de diversiteit van de deelnemers aan de opleiding: studenten en docenten komen uit alle niveaus van onderwijs, culturele instellingen zoals musea, adviesbedrijven, zorg en overheid. Hierdoor ontstaan verrassende en vernieuwende crossovers! Kenmerkend ook is de aandacht voor ontwerponderzoek en de inzet op actuele thema’s: ludodidactiek (onderwijs op basis van gameprincipes), interdisciplinaire maakprocessen, diversiteit en duurzaamheid. Je leert vragen uit je eigen beroepspraktijk te vertalen naar nieuwe oplossingen en toepassingen. Daarbij werk je nauw samen met je medestudenten die op verschillende plekken in een breed werkveld werkzaam zijn.


Grenzeloos inspireren

Deze master kent eigenlijk geen grenzen. We werken nauw samen met alle Expertisecentra, Schools, Lectoraten en LABs van HKU, en met andere inspirerende platforms en organisaties in het educatieve werkveld binnen en buiten Nederland. Vlak voor het einde van het eerste jaar gaan we met elkaar op internationale studiereis. Samen met de groep beslis je, op basis van ieders leervragen, waar de reis naartoe gaat en welke kunst-educatieve instellingen worden bezocht. Je neemt elkaar mee naar instellingen en voedt daarmee je kennis en netwerk.

Lees verder

Voor wie?

Deze masteropleiding is bedoeld voor (kunst)educatieve professionals. Professionals die een duidelijke ambitie en leervragen hebben die aansluiten bij de inhoud van ons programma. Voorwaarde tot toelating tot deze opleiding is dat je al enige jaren relevante werkervaring hebt.

Lees verder

Studieprogramma

Deze tweejarige deeltijdopleiding is opgebouwd uit vier semesters. De studiebelasting is ongeveer 20 uren per week. Het programma is aanpasbaar aan je eigen omstandigheden.

Lees verder

Feiten

• Graad: Master Education in Arts (CROHO-code 49117)
• Deeltijdstudie van 2 jaar (60 ECTS)

Selectie via toelatingstest

• Locatie: HKU

Studiekosten

Publicatie Master Kunsteducatie