HKU

De Kurt Thomas Cursus kent verschillende niveaus. Ieder groep vormt binnen het betreffende niveau zijn eigen koor.

Niveaus groepen

Niveau groepen
De Kurt Thomas Cursus biedt (koor )dirigenten van verschillende genres een gevarieerd en intensief programma. Gebaseerd op je ervaring en wat je graag zou willen bereiken tijdens de cursus, wordt je ingedeeld in één van de groepen. Maar je mag natuurlijk ook een voorkeur aangeven waar zeker rekening mee wordt gehouden. De cursus is er voor jou!
Wat je ervaring ook is, de Kurt Thomas Cursus biedt ruimte voor alle niveaus. De groepen zijn niet groot waardoor iedere cursist ruimte en persoonlijke aandacht krijgt om te leren. 

Inschrijving
Via de rode button op de homepagina kan je je inschrijven.

Toelating
Op basis van de informatie op het inschrijfformulier stelt de cursusleiding de definitieve groepsindeling vast.

Hospiteren
Je kunt de lessen in de groepen A t/m E ook bijwonen als hospitant. Als hospitant zing en kijk je mee in alle lessen van de groep. Alleen de actieve deelnemers komen aan bod voor directiebeurten.

Kinderkoor-directie

In 2018 bood de KTC voor het eerst een cursus kinderkoor-directie. Deze cursus vond plaats in het eerste weekend van de KTC. Docenten Peggy Hegeman en Matthijs Overmars werkten met de cursisten aan kinderkoorrepertoire en er was een kinderkoor aanwezig om het geleerde direct op toe te passen.
De cursisten van het Kinderkoor waren de rest van de KTC-week van harte welkom om aan alle gezamenlijke momenten deel te nemen.

Niveau A - amateurs

Deze groep is voor de beginnende amateurdirigent. Een algemene muzikale scholing, een redelijke klankvoorstelling en een goede stembeheersing worden verwacht.

Niveau B - gevorderde amateur / beginnende vakmusicus

Deze groep is voor de vakmusicus die kennismaakt met het dirigeren of de ervaren amateurdirigent. Een duidelijke klankvoorstelling, een goede stembeheersing en het lezen van een partituur worden verwacht.

In de groepen A en B maakt ook Vocal Jazz & Pop deel uit van het repertoire.

Niveau C- ervaren dirigenten met instrumentaal ensemble

Deze groep is geschikt voor de meer ervaren dirigent die wil gaan werken met koor, solisten en een klein instrumentaal ensemble: de vakmusicus, de conservatoriumstudent koordirectie of de gevorderde amateurdirigent. Een goede klankvoorstelling van redelijk moeilijke partituren, voldoende dirigeertechniek en ervaring als koorzanger zijn vereist.

Niveau D - professionele dirigenten met kamerkoor

Deze groep is voor de beginnende of gevorderde professionele dirigent die tijdens de cursus werkt met het Kurt Thomas Chamber Choir. Een goede beheersing van de dirigeertechniek, duidelijke klankvoorstelling van moeilijke partituren en ruime ervaring als koorzanger zijn voor deze groep vereist.

Niveau E - professionele dirigenten met grootkoor en orkest

Deze groep is geschikt voor de beginnende of gevorderde professionele dirigent die tijdens de cursus mag gaan werken met het avondkoor gevormd door alle deelnemers van de cursus en strijkorkest. Een goede beheersing van de dirigeertechniek, duidelijke klankvoorstelling van moeilijke partituren en ruime ervaring als koorzanger zijn voor groep E vereist

Docenten en repertoire 2019

De docenten en het repertoire voor 2019 worden z.s.m. bekend gemaakt.

Kinderkoor

Groep A – a capella

Groep B – a capella & met piano

Groep C – met strijkkwintet, orgel en harp

Groep D – a capella

Groep E – met koor en strijkorkest

AvondkoorDe Cursus

De dag begint met een Reveille om 09.30 uur gezamenlijk: inzingen, gregoriaans, stemvorming, slagtechniek. Na de Reveille beginnen de lessen. Er is één uitzondering in de week: op zondag 8 juli begint de eerste les om 14.00 uur.
Tijdens de lessen zijn er directiebeurten voor de actieve cursisten. Na de lessen en het is er tijd om individueel of samen te studeren. Na het avondeten is er avondkoor, waar alle cursisten aan deelnemen. Het avondkoor wordt gedirigeerd door cursisten uit groep E. Op dinsdagavond heb je een avond vrij en is er geen avondkoor.

Tijden
Hieronder volgt een globaal schema van de cursusweek. De tijden zijn niet definitief en worden aangepast in aanloop van de cursus wanneer elke cursist een digitaal rooster ontvangt.
Vrijdag 5 juli 09.30 – 20.15
Zaterdag 6 juli 09.30 – 20.15
Zondag 7 juli 14.00 – 20.15
Maandag 8 juli 09.30 – 20.15
Dinsdag 9 juli 09.30 – 17.00
Woensdag 10 juli 09.30 – 21.15
Donderdag 11 juli 09.30 – 21.15
Vrijdag 12 juli 09.30 – 22.00
Zaterdag 13 juli 09.30 – 23.00

Op zaterdag 13 juli zullen er geen lessen meer gegeven worden, maar worden de lessen geëvalueerd. En ontvangt elke cursist een certificaat voor deelname aan de Kurt Thomas Cursus.

Extra cursusdag groepen A, B en C in juni 2019.
 

Cursisten over de Kurt Thomas Cursus

“Wat een hoeveelheid energie levert deze cursusweek, ik leer hier meer dan elders in een heel jaar.”
“Behalve als dirigent heb ik ook veel geleerd als koorlid/zanger.” 
“Heel goede sfeer, goed georganiseerd en een super eindconcert.” 
“Zoveel geleerd in korte tijd, ik heb er geen woorden voor, zo geweldig!”
“Het docententeam is fantastisch en heel goed op elkaar ingespeeld.” 
“In één woord: grandioos. Wat een heerlijke week. Ik ga zeker terugkomen.”
“Iedere dirigent moet deze cursus minstens één keer volgen.”