HKU

De Bachelor Art and Economics met de specialisatie in het werkveld van Theatre and Performing Arts leidt je op tot theatermanager. Je bent de onmisbare organisator achter de schermen bij gezelschappen, theaters, schouwburgen en festivals.

Je bent betrokken bij de totstandkoming van podiumproducties: toneel, musicals, locatie-theater, zelfs opera. Je zorgt ervoor dat theatermakers, regisseurs en acteurs een topprestatie kunnen leveren, dat een zo groot mogelijk publiek van hun werk kan genieten en dat dit alles financieel haalbaar is.


Wat leer je?

Je leert alles over theaterproducties en over management in de theatersector. Je leert leiding te geven en je leert de taal van de theaterwereld.

Tijdens de opleiding leer je onder andere:
• je creativiteit te ontwikkelen
• trends herkennen en voorspellen
• hoe je goede klantcontacten opbouwt
• werken met een begroting en budget
• promotie van een theaterproductie
• werken in en met een team

• creatieve en bedrijfsmatige processen begeleiden.


Studieprogramma

In deze specialisatie verken je het vakgebied van de theatremanager: toneel, dans, cabaret, musicals en straattheater. Je leert werken in creatieve teams en omgaan met opdrachtgevers.

Eerste twee jaar

De eerste twee jaar volg je het algemene kunstmanagementprogramma aan HKU Kunst en Economie in Utrecht. Daarnaast maak je breed kennis met de werkvelden: beeldende kunst, design, event, games en interactie, media, muziek en theater. Naarmate de studie zich vordert, ga je je verder specialiseren in een werkveld.

Bij de keuze voor het werkveld Theatre and Performing Arts start je met het verkennen van de vakgebieden toneel, dans, cabaret, musicals en locatie-theater.

Lees verder

Derde jaar

In het derde jaar werk je in projectgroepen aan een opdracht van een externe organisatie en loop je een half jaar stage. Het is mogelijk om deze stage in het buitenland te lopen.

Vierde jaar

Tijdens het vierde jaar doe je in Labs onderzoek voor een externe opdrachtgever. Je rondt je studie af met een individueel afstudeeronderzoek. Het is ook mogelijk om af te studeren met je eigen onderneming.

Feiten

• Graad: Bachelor of Arts (CROHO-code 34951)

• Voltijdstudie van 4 jaar (240 ECTS)

• Selectie via loting en decentraal

• Locatie: HKU Kunst en Economie

Studiekosten

Studie in Cijfers


Waarom deze studie?

Deze studie is uniek in Nederland, omdat zij wordt gegeven aan een kunsthogeschool. Verder richt de opleiding zich specifiek op het ontwikkelen van je ontwerpende kwaliteit in een commerciële context. Tijdens je opleiding heb je de kans om studenten die bezig zijn met beeldende kunst-, design-, muziek-, theater-, games en interactie-, media- of eventproducties te leren kennen. Daarnaast loop je stage. Je werkt veel samen in projectgroepen. De opleiding is dus heel praktijkgericht.

Interview

‘Eigenlijk wordt me niet echt geleerd ‘hoe ben ik een manager’. Ik krijg vakken communicatie, marketing... het feit dat je zo’n brede toolkit opbouwt, zorgt ervoor dat je op het juiste moment het juiste ding in kunt zetten. Maar het is geen totaalplaatje. Jij moet dat zelf maken.’


Lees verder

Meer info en contact

Bezoek de open dag voor meer informatie over deze opleiding. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de Servicebalie Studentzaken, sz@hku.nl of op 030-2091540.

Heb je een vraag voor studenten? Stel hem dan op de Kunst en Economie Facebookpagina.