HKU

Ontwerpen gaat over nadenken, onderzoeken, spelen, experimenteren en kritisch zijn. Voor wie ontwerp je iets? Wat moet datgene wat je ontwerpt, functioneel doen? Welk gevoel moet het oproepen? Welke materialen gebruik je en wat wil je daarmee zeggen?

Wat kan het werkveld Design voor jou en de wereld betekenen?

Het werkveld Design maakt jou bewust van al deze keuzes en wat ze kunnen betekenen. Daardoor krijg je inzicht in de impact van verschillende soorten ontwerpen voor de maatschappij.


Bijna alles in de maatschappij is ontworpen. Denk aan kleding, verpakking, de binnen- en buitenkant van gebouwen, meubilair, internet, gereedschappen, maar ook dat pleintje waar je elke dag langs fietst. Zelfs jouw mening wordt 'vormgegeven' door de vorm van het nieuws dat je langs ziet komen.


Je verdiepen in het werkveld Design, betekent inzicht krijgen in al deze vormen van 'ontwerpen'. Wat zijn de keuzes van de makers? Wat roepen die keuzes op en hoe doen ze dat?

Als jij je wilt specialiseren in dit werkveld, betekent dit dat je heel goed leert begrijpen hoe bijvoorbeeld een modeontwerper of een binnenhuisarchitect denkt. Je hebt inzicht in welke nieuwe ontwikkelingen belangrijk zijn en welke niet. Doordat je dit combineert met ondernemerschap en zakelijkheid, ben jij dé gedroomde manager van die designstudio of dat modehuis.

Maar ook als je nog niet weet waarin jij je wilt specialiseren, heb je heel veel aan deze kennis. Denk je bijvoorbeeld eens in: Het bedrijf waar je werkt wil meer interactie tussen collega's, en jij komt met het idee van een 'werk-kantine'. En dan weet je ook nog eens hoe die zo ingericht kan worden dat de samenwerking echt beter wordt! Dit is maar een voorbeeld, maar je kunt je voorstellen dat er bedrijven zijn die zitten te springen om iemand met dit soort inzichten. Kennis van (de werking van) design geeft jou een unieke kijk op je werkomgeving en zorgt ervoor dat je die beter kunt maken.