HKU

Kunst en Economie is een vierjarige voltijd bacheloropleiding. Je leert bij ons over management en ondernemerschap in de creatieve en culturele industrie.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Eerste jaar

Het eerste jaar is gericht op alle benodigde basiskennis. Je krijgt vakken als bedrijfseconomie, financiën, marketing en projectmanagement. Je werkt met medestudenten in wisselende teams aan projecten. Denk aan het maken van een ondernemingsplan of het organiseren van een marketingcampagne. Daarnaast leer je denken als kunstenaar. Je krijgt inzicht in het creatieve proces van kunstenaars door het zelf te doorlopen. Je leert op verschillende manieren naar de creatieve sector te kijken: als zakelijk partner, organisator, marketeer en econoom.


Tweede jaar

In het tweede jaar leer je werken als een verbinder van de creatieve wereld met andere sectoren. Met een creatieve blik probeer je oplossingen te bedenken. Denk aan vraagstukken op het gebied van zorg, veiligheid of duurzaamheid. In de tweede helft van het jaar start je met het programma Incubate. Na meerdere fictieve projecten kan je nu écht aan de slag in het werkveld. Je kiest een project van een opdrachtgever, gaat op sollicitatiegesprek, vormt een team en gaat vervolgens 20 weken lang parttime werken aan de opdracht binnen (en dus onder begeleiding) HKU. Ook kan je starten met je eigen bedrijf. Je verdiept je verder in een werkveld, financiering, marketing en visieontwikkeling.


Derde jaar

In het derde jaar kies je voor een actueel thema. Daar ga je samen met docenten en medestudenten onderzoek naar doen. Je kan ervoor kiezen om verder aan de slag te gaan met je eigen onderneming, maar je hebt ook de mogelijkheid om je onderzoek in het buitenland te doen. Verder ga je op een halfjaarlijkse stage om je verder te verdiepen. De focus ligt op advisering, conceptontwikkeling en organisatie.


Vierde jaar en afstuderen

Het vierde jaar staat in het teken van afstuderen. Je rondt je studie af met een “meesterproef”, waarbij je aan het werkveld laat zien wat je hebt bedacht of gemaakt. Het is ook mogelijk om af te studeren met je eigen onderneming. De afstudeerders van HKU Kunst en Economie presenteren hun eindexamenwerk tijdens HKU Exposure.

Een of meer creatieve werkvelden

Tijdens je studie maak je kennis met een of meer creatieve werkvelden in de kunsten. Je kunt je richten op één werkveld. Of je onderzoekt verschillende werkvelden. Op welke manier jij je studie vormgeeft, mag je dus zelf kiezen!

Lees meer over de werkvelden

Buitenland

Wil jij tijdens je studie graag naar het buitenland? Dat kan! Kunst en Economie heeft een groot netwerk in de creatieve en culturele industrie in binnen- en buitenland. Aan jou de keuze om te bepalen waar jij stage wilt lopen. Ook ga je in jaar 2 op een korte studiereis (bijvoorbeeld naar Berlijn of Valencia).

Minor

Als student aan HKU Kunst en Economie kun je een minor volgen buiten of binnen HKU.

Lees verder

Meer info en contact

Bezoek de open dag voor meer informatie over deze opleiding. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de Servicebalie Studentzaken, sz@hku.nl, 030-2091540.