HKU

Hier vind je een antwoord op de meest gestelde vragen. Heb je na het lezen van de FAQ nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Heb je vragen over de opleiding en/of wil je een Meet Up met de studieleider of een van de docenten? Mail naar bachelorcc@hku.nl en we nemen contact met je op.

Ali Dogan: "Ik kan impact maken. Voor mijn project heb ik gekozen voor het onderwerp burn-outklachten bij studenten"

Lees verder

FAQ

Wat is Crossover Creativity?

De bachelor Crossover Creativity is de nieuwe bachelor van de HKU die van start zal gaan in september 2019. Tijdens deze studie onderzoek je creatieve processen en (nieuwe) oplossingsgebieden voor complexe maatschappelijke problemen.Crossover Creativity is de nieuwe bachelor van de HKU. De start van het programma is in september 2019. Tijdens deze studie ga je zoeken naar oplossingen voor complexe problemen.


Wat zijn complexe problemen?

Complexe problemen zijn meer dan ‘ingewikkelde’ problemen. Het zijn problemen met veel verschillende factoren die elkaar beïnvloeden, en die daardoor niet vanuit één discipline of binnen één maatschappelijk domein opgelost kunnen worden. De voorwaarden en omstandigheden kunnen (en zullen) veranderen in de tijd dat je aan het probleem werkt. Neem bijvoorbeeld klimaatverandering. Er is brede wetenschappelijke overeenstemming over de noodzaak om onze koolstofuitstoot te verminderen, en technisch gezien is dit niet moeilijk te bereiken. Maar, sociaal en politiek blijkt het veel moeilijker te zijn.Dat zijn problemen en uitdagingen van de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering: iedereen is het over eens dat er iets moet gebeuren, maar sociaal en politiek blijkt het moeilijk te zijn om dit voor elkaar te krijgen. Je leert bij deze studie hoe je mensen meekrijgt zodat ze daadwerkelijk mee willen werken aan verandering.


Wat betekent ‘crossover’?

Werken in en op het snijvlak van meerdere (creatieve) vakgebieden en werkvelden. Werken in interdisciplinaire en transdisciplinaire teams en -omgevingen waarin de eigenschappen en werkwijzen overlappen en interacteren met elkaar. Bijvoorbeeld: Game Design en de Zorg. Een voorbeeld van een project op het snijvlak van Game Desgn en Zorg is ‘Hoe kan je Nederlandse jongeren minder eenzaam laten voelen door inzet van een interactief kaartspel’?


Is het theoretisch?

Je werkt in studio’s en werkplaatsen op de HKU en gaat buiten de deur aan de slag met betrokken partijen, deelnemers en gebruikers, maar je doet ook onderzoek: je leest literatuur, kranten, boeken om de informatie te verzamelen die je nodig hebt. Vergelijk het met je profielwerkstuk.


Voor welke beroepen word ik opgeleid?

Je wordt opgeleid voor beroepen die nog niet heel bekend zijn of zelfs nog aan het ontstaan zijn; je werkt tenslotte aan de uitdagingen van de toekomst. Misschien zeggen deze beroepen je nu nog niets, maar denk bijvoorbeeld aan: behavioural designer (het gedrag van de mens proberen aan te passen door middel van ontwerpbeslissingen), creative engineer (creatieve oplossingen ontwikkelen met behulp van techniek) of creative innovator (innovaties ontwerpen middels creatieve processen). 


Moet ik creatief zijn?

Je moet de drang hebben om ‘iets’ te maken. Niet iedereen noemt zichzelf creatief, maar als jij iets maakt (schilderijen, foto’s, kapsels, meubels, video’s, lego-bouwwerken, toneel, muziek, juwelen, onderwijs, verhalen, computergames, kleding) dan is dat wat ons betreft creatief!


Hoe technisch is de opleiding?
In de opleiding leer je techniek gebruiken als gereedschap, maar ook als manier om naar de wereld te kijken en als instrument om verandering teweeg te brengen. Je leert precies wat je er wel en niet mee kunt en hoe je met de technieken kunnen experimenteren en ontdekken.


Ik ben niet goed in wiskunde, zal ik het dan redden?
Wiskunde in je vooropleiding is een voorwaarde voor deze studie, als je dat gehaald hebt dan kun je de opleiding aan. Je leert wiskunde toe te passen bij het oplossen van problemen. Denk aan de ‘verhaaltjessommen’: wat is het eigenlijke probleem, welke gegevens heb je daarvoor nodig en hoe werk je naar een oplossing toe? Wiskunde versterkt ons vermogen om abstract en analytisch te kunnen denken. Het is geen doel, maar een middel om de structuur van de realiteit beter te begrijpen en te kunnen vormgeven.

Wat ga ik tijdens (en na) de opleiding maken?

Omdat deze opleiding in september 2019 van start gaat, zijn er momenteel geen voorbeelden die getoond kunnen worden. Wel zijn er projecten van de minor Creative Design en de master Crossover Creativity die een goed beeld geven van creatieve oplossingen voor de uitdagingen van de toekomst. Download PDF.


Wat is het studieprogramma?

  • Jaar 1: Elk blok werk je in studiovorm aan het onderzoeken van oplossingsrichtingen voor reële maatschappelijke problemen. Elke blok is gewijd aan één domein; we starten in blok 1 bijvoorbeeld met Future Learning, daarna Smart City, Smart Living en vervolgens Future Health. De vaardigheden die je hierbij nodig hebt doe je op in de SkillsLabs (de technische- en creatieve maakvaardigheden, zoals in blok 1 audiovisuele vormgeving en performance) en de Core Studies (verschillende kijk- en denkwijzen, zoals in blok 1 coding, filosofie en ethiek). Daarnaast doe je actuele kennis op over het domein waarin je op dat moment werkt, en leer je methodes om samen met anderen te onderzoeken en te ontwerpen. Ook werk je aan je professionele vaardigheden.
  • Latere jaren: In jaar twee ga je je langzaamaan toeleggen op twee van de drie domeinen en je verder verdiepen in een aantal maak- en technische vaardigheden. In jaar drie heb je één domein gekozen en verdiep je je verder in de skills van je keuze. In de tweede helft van het derde jaar volg je een verdiepende minor, en in het vierde jaar ga je aan de slag in jouw domein en ga je aan de slag met het vraagstuk dat jouw afstudeerproject zal worden.

Hoe wordt er getoetst? Zijn er examens of opdrachten?

Elk blok wordt afgesloten met een assessment, waarin de nadruk ligt op jouw ontwikkeling binnen de competenties van de bachelor (ontwerpend, technologisch, professioneel en organiserend). Opdrachten binnen de technische en core-modules variëren, en kunnen de vorm hebben van schrijf, maak- en ontwerpopdrachten.


Wanneer kan ik mij gaan specialiseren?

In jaar 1 volg je het totale onderwijsprogramma om je een brede basis aan skills te kunnen bieden, maar vanaf jaar 2 ga je steeds meer je eigen weg kiezen. Vanaf jaar twee laat je elk jaar één maakgebied (narratief, ruimtelijk of performatief) en één domein (Smart City/Future Health/Future Learning) vallen zodat je je steeds meer kunt toeleggen op en verdiepen in jouw domein naar keuze en de maakrichting(en) die jou het meeste liggen. Specialiseren doe je verder middels je minorkeuze in het derde jaar en natuurlijk de keuze van je stagewerkgever (nationaal of internationaal) en afstudeervraagstuk.


Werk je in groepen?

Ja, tijdens deze studie werk je veelal samen aan de uitdagingen van de toekomst. Binnen het groepswerk is er ook veel ruimte voor individuele ontwikkeling.


Wat is de duur van de studie?
Vier jaar


Is er ruimte voor een stage?
Ja, in het vierde jaar.


Wat zijn de toelatingseisen?
Je dient minimaal te beschikken over een vwo-, havo-, mbo (niveau 4)- of een gelijkwaardig diploma. Als je havo doet met een CM-profiel, is het voor deze opleiding verplicht om ook wiskunde in je pakket te hebben. Meer informatie over de toelating vind je op deze pagina.


Ik kan niet naar de Open Dag komen, zijn er nog andere contactmomenten?

Ja de Informatiebijeenkomsten. Op basis van vraag worden er ook kleinschalige Meet Up momenten georganiseerd, heb je hier behoefte aan mail dan naar bachelorcc@hku.nl.


Kan ik een keer een dag meelopen of met een student spreken?

Crossover Creativity is een nieuwe studie die in september 2019 van start gaat, meeloopdagen organiseren we daarom (nog) niet. Wel zijn er volop andere mogelijkheden om langs te komen en je vragen te stellen aan docenten. Kijk hier voor de mogelijkheden.


Meer weten...

Informatiebijeenkomsten

We organiseren regelmatig informatiebijeenkomsten, kijk op de informatiebijeenkomsten pagina voor meer informatie.


Open Dag

Natuurlijk zijn we twee keer per jaar aanwezig op de HKU Open Dag.


Aanmelding en toelating

Wil je meer weten over aanmelding en toelating, kijk dan op de Aanmelden en toelating pagina. Of neem contact op met HKU Servicebalie Studentzaken.

Voorbeelden van werk

Omdat deze opleiding in september 2019 van start gaat, zijn er momenteel geen voorbeelden die getoond kunnen worden. Wel zijn er projecten van de minor Creative Design en de master Crossover Creativity die een goed beeld geven.

Download pdf