HKU

Ludodidactiek betekent onderwijs op basis van spelprincipes. Hoe werkt dat?

Het doel van ludodidactiek is leerlingen en studenten intrinsiek motiveren, kennisoverdracht stimuleren op basis van nieuwsgierigheid en kwaliteitsverbetering van het onderwijs. Hierbij maakt de docent gebruik van methodieken en principes uit games en andere spellen.


HKU wil kennis over Ludodidactiek verdiepen, toetsen en verspreiden. Dat doen we met lezingen, trainingen en bijeenkomsten binnen en buiten HKU. Er is veel belangstelling voor vanuit de onderwijswereld. Daarom zet het ontwikkelprogramma vooral in op twee zaken:


  • Capaciteitsvergroting: het opleiden van experts op het gebied van Ludodidactiek
  • De ontwikkeling van educatieve producten die professionals kunnen inzetten in het onderwijs

Kennisuitwisseling onder professionals

Professionals met ervaring in Ludodidactiek blijven zich ontwikkelen, schaven hun educatieve producten bij en doen graag inspiratie op bij collega’s. Voor hen is er een expertteam Ludodidactiek. Ben jij zover? Mail om je aan te sluiten naar ludodidactiek@hku.nl

Kennisuitwisseling op relevante bijeenkomsten

De HKU-experts op het gebied van Ludodidactiek presenteren hun kennis op relevante onderwijspodia. Een voorbeeld daarvan is het symposium skills21kunst, over de toekomst van het kunstonderwijs. Zie voor meer evenementen de agenda.


Daarnaast toetsen we nieuwe kennis in workshops met partners van cultuurprofielscholen in de regio Utrecht, met de OMO-scholengroep uit Noord-Brabant en met onderwijsexperts zoals Simon Ettekoven.

Vragen?

Meer weten over ludodidactiek, de cursussen of andere activiteiten? Mail naar ludodidactiek@hku.nl