HKU

Voor dit meerjarige project maken studenten van HKU samen met Utrechters kunst in de bibliotheek.

De bibliotheek vormt een locatie waar allerlei mensen elkaar ontmoeten, kennis zoeken, vinden en delen. HKU-studenten krijgen de bibliotheek aangereikt als plek om met dit aspect van hun kunstenaar- en vormgeverschap te experimenteren. Het gaat hierbij met name om nieuwe manieren van omgaan met een diversiteit aan publieken (lezers, passanten maar ook de medewerkers van de bibliotheek).


Om dit mogelijk te maken gaan HKU en de Bibliotheek Utrecht een duurzame, driejarige samenwerking aan onder de naam 'Maker in bibliotheek'. Het partnerschap heeft als onderliggend thema de veranderende rol van de Utrechtse bibliotheek en de veranderende rol van de creatieve professional in de samenleving. Het gaat er om makerschap van kunstenaars in de samenleving te stimuleren.

Ketting van projecten

Voor 'Maker in bibliotheek' streven we naar een ketting van projecten waar HKU-studenten van alle disciplines bij zijn betrokken. De aftrap van de samenwerking vindt plaats in september.


In De kracht van tekenen maken studenten van de opleiding Illustratie (onderdeel van de school HKU Media) zichtbaar dat tekenen een manier van communiceren is waarmee je impact en betekenis kan hebben en verleiden zij jong en oud om het potlood, de pen of het krijt op te pakken om hun eigen verhaal over Utrecht in te kleuren.

Muziekbibliotheek van de toekomst

In Take Over: ‘De klank van Zuilen’ maken studenten van HKU Muziek en Technologie een klankontwerp geïnspireerd op Zuilen en haar bewoners. Dit ontwerp wordt in januari 2019 uitgevoerd in de bibliotheek Zuilen.


Voor 2019 is een Take Over gepland met HKU Beeldende Kunst. Studenten adopteren de bibliotheek op het Smaragdplein en zetten die gedurende twee weken naar hun hand.


Verder wil de bibliotheek graag dat studenten meedenken over de muziekbibliotheek van de toekomst: Hoe zou die ingericht moeten worden? Hoe blijft de bibliotheek up to date met muziek-technologische ontwikkelingen zonder de toegang tot bladmuziek te verwaarlozen?

Officiële aftrap

De officiële aftrap van de samenwerking vond plaats op dinsdag 25 september op HKU-locatie Oudenoord. Kunstenaar Jan Rothuizen, bekend van refugee republic, gaf een masterclass en deelde hoe hij als tekenaar contact maakt met zijn onderwerp en publiek.


Aansluitend werd de bijeenkomst ondertekend door Desiree Majoor, vice-voorzitter van het College van Bestuur van HKU en Ton van Vlimmeren, directeur van de Bibliotheek Utrecht.

Heb jij een goed idee?

En er is ruimte voor nog te ontwerpen maakprojecten waarbij studenten hun publiek op een vernieuwende manier betrekken bij hun werk. Heb je ideeën kun je contact op nemen met radia.elgarbi@hku.nl.

Contact

Meer weten over dit ontwikkelprogramma of één van de specifieke onderdelen? Mail naar nelly.vandergeest@hku.nl

In de media

Kick-off

Foto's van de aftrap op 25 september 2018 met masterclass door tekenaar Jan Rothuizen. Fotograaf: Felipe Pipi.

Bekijk de foto's