HKU

Als Interaction Designer ben je populair bij grote bedrijven in de creatieve en commerciële sector. Maar je kunt ook als zelfstandige gaan werken. In Nederland of in het buitenland. Omdat jij het technische met het (kunst)zinnige combineert en weet wat de wereld van morgen nodig heeft, ligt de wereld van nu aan je voeten.

Waar kun je gaan werken?

Als opleiding krijgen we veel waardering uit het werkveld en hebben we er goede banden mee. Veel docenten werken naast het lesgeven zelf als Interaction Designer. Alumni werken als Interaction Designer, User Experience Designer of Interface Designer voor bedrijven als Apple, Fairphone, Hewlett-Packard, IBM, Microsoft, Philips, TomTom, WeTransfer, non-profitorganisaties als de publieke omroep, en festivals als Lowlands. Het werkveld is nooit ver weg.

Beroep: Interaction Designer

Je bedenkt en ontwerpt de interactie tussen mensen en (technologische) producten en services – zoals websites, games, apps, toys en installaties. Je zoekt in je ideeën naar manieren om het product betekenisvol, leuk, eenvoudig en gebruiksvriendelijk te maken.

Concrete voorbeelden

 • Tijdens je werk voor een navigatiebedrijf ontwerp je een indoor navigatiesysteem dat waardevol en snel te bedienen is, zonder irritant gedoe met knopjes en geluidjes. Zodat klanten bijvoorbeeld: bij brand de nooduitgang kunnen vinden; snel naar de kamer van hun moeder kunnen die met spoed is opgenomen in het ziekenhuis; op een enorme dansvloer tussen de mensenmassa hun vrienden kunnen vinden.
 • Een bank vraagt jou als freelancer om interactieve schetsen te maken voor alle schermen van hun nieuwe betaal-app. Die moet makkelijk te gebruiken zijn voor blinden en slechtzienden.
 • Een internationale hotelketen vraagt je om mee te denken over waarom niemand iets snapt van hun high-tech self-service incheckbalie en hoe ze dat kunnen verbeteren.
 • Een wiskundige vraagt je hulp bij de ontwikkeling van een interactief 4 dimensionaal model waarmee studenten in Virtual Reality een beter begrip krijgen van de logica.

Beroep: User Experience Designer

Je denkt na over hoe mediatoepassingen en producten – zoals websites, games, apps, toys en installaties – bepaalde ervaringen kunnen opwekken, zoals plezier, gemak, kooplust, verbondenheid met anderen, macht of juist angst of irritatie. Hier gaat het dus ook over de interactie tussen mens en technologie, maar dan met de nadruk op de gevoels- en ervaringskant.

Concrete voorbeelden

 • Binnen het e-learningbedrijf waar je werkt maak je voor een grote verzekeraar een smartphone-game. Het doel is om de vakkennis van het personeel op peil te houden, maar het spel moet zo leuk zijn dat de werknemers het voor de lol willen spelen, en dus meer leren
 • Een pretpark met mixed-reality rides wil het intense gevoel van een fysieke achtbaan versterken door met behulp van sensoren de muziek en beelden toe te snijden op de persoonlijke beleving van de mensen in de achtbaan.
 • Een nieuwsplatform vraagt jou als freelancer om een app voor klanten te ontwerpen. Die moet zo up-to-date en makkelijk te gebruiken zijn, dat het gaat voelen als een vriend; dé plek die je elke ochtend gelijk even checkt voor het laatste nieuws.
 • Een non-profit communicatiebureau schakelt je in omdat zij het eten van insecten aantrekkelijker willen maken. Voor het milieu is dat een goed idee, maar veel mensen vinden 'hele' insecten er vies uitzien. Recepten waarin ze onherkenbaar zijn roepen al minder weerstand op. Jij bedenkt een project met ‘Augmented Reality’ om mensen langzaam aan het uiterlijk van insecten te laten wennen, zodat ze ook ‘au naturel’ kunnen worden gegeten.

Beroep: Interface Designer

Je ontwerpt en bedenkt de onderdelen van de interface voor een apparaat (computer, tablet, installatie) of programma (app, game of website). De interface is de communicatielaag tussen jou en een apparaat die zorgt dat je het apparaat opdrachten kunt geven, en die bepaalt hoe mooi, leuk, indrukwekkend of ingewikkeld je het apparaat vindt.

Concrete voorbeelden

 • Een grote autoproducent ontwikkelt een semi-zelfsturende auto. Ze vragen je hulp bij het ontwerpen van een dashboard dat een veilig gevoel geeft als de auto zelfstandig rijdt, maar de bestuurder alert maakt als deze mogelijk moet ingrijpen.
 • Het reclamebureau waar je werkt vraagt je om te helpen bij het bepalen van de keuzes op een chique website waar je reizen boekt. De klanten moeten het gevoel krijgen dat ze bij wijze van spreken al op hun luxe vakantie zijn, en niet teveel ingewikkelde menu's voorgeschoteld krijgen.
 • Een ziekenhuis wil dat je een nieuwe interface voor hun medische systemen ontwerpt om te gebruiken tijdens gesprekken met patiënten. Doktoren moeten eenvoudig informatie kunnen delen met de patiënt, zonder dat dit het gesprek verstoort, terwijl ondertussen de privacy optimaal beschermd blijft.
 • De gamestudio waar je werkt vraagt je hoe ze het beste de scores kunnen laten zien in hun nieuwste adventuregame. Die moeten wel duidelijk zijn, maar niet afleiden van de schitterende graphics, want de gebruiker moet helemaal op kunnen gaan in het verhaal.