HKU

Als Interaction Designer weet jij alles van de wisselwerking tussen mens en technologie en hoe je die kunt beïnvloeden. Doordat technologie steeds invloedrijker wordt, bepaal jij mee hoe de wereld van de toekomst eruit ziet.

Een irritant hoog pieptoontje op een hangplek. Je gaat ergens anders staan. Je krijgt een melding dat je favoriete sneakers op voorraad zijn en fietst ineens een stuk vrolijker naar de stad. Doordat de automatische kassa in de supermarkt moeilijk doet, mis je je trein. Allemaal technologische systemen die jouw dag bepalen. Maar hoe zou het zijn als jij de technologie bepaalde?

Interview Daniël

Daniëls ontwerpersblik

Interview Noa

'Creatief of techneut? Allebei!'

Wat doet een Interaction Designer?

Een 'expert op het gebied van de wisselwerking tussen mens en technologie'. Wat doet die?

  • Ze maakt een installatie die de bewegingen van festivalgangers omzet in muziek. Iedereen krijgt zijn eigen soundtrack, die leuker wordt naarmate zij of hij meer danst.
  • Hij werkt voor een grote non-profitorganisatie en denkt mee over een supermarktapp die ervoor zorgt dat studenten elke dag gezond eten. Hoe gezonder ze eten, hoe goedkoper bepaalde boodschappen.
  • Ze ontwerpt voor Adobe programma's die perfect inspelen op wat de gebruiker ervan wil.

Deze voorbeelden geven je hopelijk een idee van hoe breed Interaction Design is. App design valt eronder, maar ook fysieke toepassingen zoals (kunst)installaties.

Als je erover na gaat denken zit je de hele dag tussen technologische systemen. Dat betekent dat je als Interaction Designer een grote kans hebt op leuk werk – én dat je je stempel kunt drukken op het dagelijks leven van de toekomst.

Wat leer je?

Tijdens je studie zet je jouw kennis over de wisselwerking tussen mens en technologie in om allerlei verschillende problemen en vraagstukken op te lossen. Van kortere rijen in winkels, minder pesten op school tot een leuker sociaal leven voor bejaarden. Naast het ontwerpen van creatieve oplossingen leer je zelf programmeren en toepassingen maken. Ook leer je hoe de nieuwste vormen van technologie werken, zoals bewegingssensoren of interactieve robots.

 

Je leert de technische kant van het vak combineren met een creatieve, kritische blik en vraagt je af hoe de manier waarop mensen met technologie omgaan, hun leven leuker of beter kan maken. Dat doe je in concrete projecten waarbij je professionele apparatuur en de nieuwste techniek mag gebruiken.

Lees meer

Waarom moet jij deze studie doen?

  • De hele wereld bestaat uit technologische systemen. Bedrijven en organisaties zitten te springen om experts met een visie op die systemen en waarvoor ze gebruikt kunnen worden.
  • Interaction Design aan HKU is de eerste studie in Europa die zich helemaal richt op de creatieve kant van technologische ontwikkelingen. Je krijgt veel vakkennis mee, maar je leert ook kritisch en kunstzinnig denken.
  • De docenten werken zelf ook in het werkveld en weten precies wat er gaande is in het vak.
  • Je werkt met professionele, up-to-date hardware en software.
  • Je leert jezelf goed te presenteren, inzicht krijgen in het werkveld, werk zoeken en ondernemen.
  • HKU is een kunsthogeschool. Er is alle ruimte voor jouw visie, persoonlijke ontwikkeling en unieke talenten.

Wat wordt je beroep?

Als HKU Interaction Designer ben je populair bij bedrijven, maar je kunt ook als freelancer aan de slag. Overal waar de vraag 'Wat kunnen mensen met deze technologie, en wat willen we dat ze ermee kunnen?' opduikt, kun jij iets toevoegen. Dat kan onder andere in eigen (kunst)projecten zijn, binnen een baan als commerciële app- of interfacedesigner, maar ook als strategisch adviseur.

Lees meer

Aanmelden en toelating

Na aanmelding via Studielink wordt contact met je opgenomen voor de toelatingsprocedure. Hierbij bekijkt de toelatingscommissie of je over voldoende beeldende en creatieve talenten en probleemoplossend vermogen beschikt om toegelaten te worden tot een opleiding.

Lees verder

Feiten

• Opleiding: Bachelor Creative Media and Game Technologies (CROHO-code 30036)
• Graad: Bachelor of Science

• Voltijdstudie van 4 jaar (240 ECTS)

• Selectie via toelatingstest

• Waar: HKU Games en Interactie

Studiekosten

Studie in Cijfers